Uups - Gorenje

Uups

Elämä ei ole tahratonta. Siihen kuuluu siitepölyä, voikukan maitiaisnestettä, ruohoa, lyijykynän jälkiä, mansikkamehua, banaanisosetta, suklaata, huulipunaa ja paljon muuta, millä on tapana tarttua vaatteisiisi – ja tuhota hyvä tuulesi.

Kun olet liikkeellä, todennäköisyys saada tahroja ja likaa vaatteisiisi lisääntyy. Haluaisitko välttää sen? No, istu sitten hiirenhiljaa paikallasi kädet sylissäsi ja komenna perheen pikkuväkikin pysymään paikoillaan kuten sievät, puhtaat posliinipatsaat hyllyssäsi. Toisaalta tahrat kertovat vain eletystä elämästä. Kun opit tietämään, miten niistä pääsee eroon, ne eivät ole enää ongelma eikä mikään. Ja sen opin saat luettuasi tahranpoisto-ohjeet seuraavilta sivuilta.

Näin poistat siitepölyn morsiuspuvusta

Imuroi – älä hankaa. Liljat ovat kauniita, mutta liljojen appelsiininkeltainen siitepöly ei sitä sen sijaan ole koristaessaan valkoista romanttista morsiuspukuasi. Ja alttarilla on oltava muutaman tunnin päästä. Olet riittävän stressaantunut jo pelkistä häärituaaleista, joten älä missään nimessä hankaa tahraa!! Älä hiero sitä käsilläsi!! Älä lainaa sulhasen hurmaavaa nenäliinaa!! Jos hankaat, väriaine tunkeutuu vain entistä syvemmälle kankaaseen. Ja harvalla morsiamella on varapukua vaatekaapissaan. Poista sen sijaan siitepölyhiukkaset imurilla. Jos vihkimiseen on vahingon tapahtuessa vielä runsaasti aikaa ja jos puku kestää pesua, taputtele värjäytynyttä kohtaa värittömällä astianpesuaineella. Anna vaikuttaa 4–6 tuntia ja pese puku maksimilämmöllä, jonka pesuohje sallii.
Eikö sinulla ole pölynimuria? Taputtele teipillä
Jos sinulla ei ole pölynimuria, voit kääriä palan teippiä kätesi ympärille. Käännä liimapuoli ulospäin ja taputtele tahraa kevyesti, jotta saat siitepölyhiukkaset pois. Teippirulla kulkee helpommin mukanakin kuin pölynimuri.

Näin poistat voikukan maitiaisnesteen valkoisista puuvillahousuista

Käytä sappisaippuaa. On nautinto pysähtyä ihailemaan niittyjä ja nurmikoita, joiden yli voikukat levittäytyvät keltaisena mattona. Ehkä innostut sitomaan niistä seppeleenkin. Sitten edessä onkin ongelma. Voikukan maitiaisneste nimittäin tahraa, ja pian valkoiset puuvillahoususi ovat yhtä pilkulliset kuin dalmatialainen. Mikä neuvoksi? Levitä tahran päälle sappisaippuaa, anna vaikuttaa yön yli (mielellään muovipussiin pakattuna), kaavi pois sappisaippua veitsellä, kuivaa tahra kostella liinalla ja pese vaate pesuohjeen mukaan. Jos kysymys on muusta kuin valkoisista puuvillahousuista, taputtele tahraa sekoituksella, jossa on 1 dl vettä, 1 dl talousspriitä ja 2 teelusikallista väritöntä astianpesuainetta. Pese lopuksi vaate pesuohjeen mukaan.
Tahranpoistoaine ja kipulääke
Voikukan eli munkinpään, punkkikukan, leijonanhampaan, voiheinän tai kultakukan maitiaisneste tosin tahraa, mutta toisaalta se toimii myös kotikonstina punaisten näppylöiden ja syylien kaltaisiin vaivoihin. Voit myös napata voikukan hätäavuksi, jos kärpänen puree tai ampiainen pistää. Väännä nestettä varresta, hiero sitä purema- tai pistoskohtaan ja odota, niin kipu lievittyy.

Näin poistat asvaltin pikku-Pekan housunlahkeista

Voitele voilla. Jo pelkkä kouluun pyöräileminen on kova suoritus, kun on vasta pieni pojannaskali ja kokee elämänsä ensimmäiset stressineuroosit liikennevaloista, kaistaviivoista, ohi viilettävistä pyöräilijöistä, irti juoksentelevista koirista ja katuojassa lojuvista pitsalaatikoista. Mitä pikku-Pekka tekee, kun nurkan takaa avautuu yhtäkkiä eteen asvalttityömaa. Kaatuu. Ja siistit kouluhousut ryvettyvät asvalttiin. Mikä neuvoksi? Levitä rasvaa (öljyä, voita tai margariinia) housuille ja anna vaikuttaa yön yli. Housut on hyvä pakata muovipussiin, jolloin tahra pysyy kosteana. Kaavi aamulla rasva pois, kaada hieman väritöntä astianpesuainetta tahran päälle ja anna vaikuttaa joitakin tunteja. Pese lopuksi vaate pesuohjeen mukaan.
Öljytahroja uimapuvussa
Uimavedessä oleva terva ja öljy voivat tahrata bikinit tai uimapuvun. Mikä neuvoksi? Jotkut käyttävät sampoota, mutta tahroja voi hangata myös varovasti voilla. Parin tunnin kuluttua voit yrittää poistaa pehmennyttä tervaa puhdistetulla bensiinillä. Käytä mahdollisimman vähän bensiiniä, jotta värit eivät haalistu.

Näin poistat banaanin potkupuvusta

Turvaudu sitruunaan ja suolaan. Sitruuna ja suola yhdistetään usein tequilaan. Yhdistelmä sopii kuitenkin muihinkin vahvoihin aineisiin, kuten banaaniin, joka viattomasta ulkonäöstään huolimatta on oikea paholainen vauvanvaatteisiin jämähtäessään. Banaanitahroja on melkein mahdoton saada pois. Mutta vain melkein. Levitä banaanin tahraama potkupuku sileäksi pyyheliinan päälle, hiero tahraa hyvin sitruunanpuolikkaalla (materiaali ei saa olla väriäpäästävää), sirottele paksu kerros suolaa päälle, anna vaikuttaa joitakin tunteja muovipussissa ja pese lopuksi pesuohjeen mukaan.
Jäikö sosetta yli? Leivo banaanileipä
Jos kaikki banaanisoseesta ei päätynyt potkupuvulle ja sitä on vielä runsaasti jäljellä, voit lisätä banaanisoseen tavalliseen leipätaikinaan ja leipoa siitä ihanan ilmavan banaanileivän. Kun banaani on paistettu, se ei myöskään enää tahraa.

Tee näin, kun purukumi on taas kerran tarttunut huppariin

Pane pakastimeen. Useimmat vanhemmat nipistävät itseään käsivarresta huomatessaan, että heidän viattomasta vauvastaan on tullut hupparissa velttoileva ja purukumia jauhava teiniikäinen. Ja räjähtävillä purukumipalloilla on tapana tarttua kiinni huppariin. Tässä ohje, mitä sinun tulee sanoa teini-ikäisellesi, kun purukumi liisteröityy vaatteeseen. Pane vaate pakastimeen, jos siellä on tilaa. Muussa tapauksessa voit peittää tahran jääkuutioilla. Odota. Kaavi sitten pois purukumia niin paljon pystyt. Jos se ei lähde kokonaan, pane bensiiniin kostutettu vanutuppo tahran taakse. Kun tahra on pehmennyt, hiero itse tahraa varovasti bensiinillä. Pese lopuksi vaate normaaliin tapaan.
Purukumin pureskelu kielletty
Jos purukumi sylkäistään kadulle tai kujalle, se liimautuu tiukasti alustaansa. Sen poistaminen on erittäin työlästä. Singaporessa on purukumin pureskelu kaduilla kielletty ympäristösaasteiden vähentämiseksi. Sittemmin nikotiinipurukumin käyttö kuitenkin sallittiin.

Toimi näin, kun saat steariinia villapuserollesi

Ota rauhallisesti. Kynttilöiden tarkoitus on luoda rauhallista tunnelmaa. Myös silloin, kun steariini on valunut ja paakkuuntunut rakkaaseen, itse neulomaasi pitkäkarvaiseen villapuseroon, jonka rinnassa komeilee poron kuva. Vaikka sinulta meni koko talvikausi vasta-alkajan neulekurssilla puseron valmistamiseen, ei ole mitään syytä paniikkiin. Älä revi karvoja sen paremmin päästäsi kuin puserostasikaan (sillä tavoin et saa irti vain steariinia, vaan myös villatupsuja ja villakuitua). Ota sen sijaan aivan rauhallisesti ja pakkaa vaatekappale muovipussiin. Sulje pussi ja pane se pakastimeen. Parin tunnin kuluttua steariinin pitäisi varista pois itsestään. Jos se ei tee sitä, peitä tahra talouspaperilla tai suodatinpussilla ja silitä. Pese lopuksi pesuohjeen mukaan. Ja rentoudu.
Kutittaako villavaate? Pakasta se
Villa voi kutittaa. Mikä neuvoksi, kun haluat vain pehmeitä vaatteita ihoasi vasten? Heitätkö villavaatteen pois? Eihän toki. Kun jokin villavaate seuraavan kerran ärsyttää ihoasi, pane vaate pakastimeen. Parin tunnin kuluttua villan ei pitäisi enää kutittaa ollenkaan.

Tee näin, kun punaviinilasi kaatuu valkoiselle damastiliinalle

Huuhtele vedellä. Ei ole ainoastaan meidän kaksijalkaisten nautinto huuhdella suutamme vedellä, kun olemme kaataneet sisäämme punaviiniä. Ajatellaan vaikkapa valkoista damastiliinaa. Kun liina on pöydällä ja imee sisäänsä kaatuneen punaviinilasin sisällön, voit eliminoida vahingon huuhtelemalla liinan juoksevan veden alla (huomaa, että tahra on saatava pois heti ensimmäisellä huuhtelukerralla). Jos tämä ei ole mahdollista (ei vettä, liian suuri liina, liikaa viiniä), voidaan tahran päälle kumota myös lasillinen valkoviiniä. Valkoviini neutralisoi punaisen värin, minkä jälkeen liina voidaan pestä puhtaaksi normaaliin tapaan. Voit myös noudattaa vanhaa neuvoa, jonka mukaan tahra kastetaan kiehuvaan maitoon. Siinä tapauksessa liinan on siedettävä myöhempi pesu 95 °C:ssa.
Seuraavan päivänä: Oho!
Kaikkea ei huomaa, kun talo on virittäytynyt juhlaan. Tee näin, kun näet punaviinitahran vasta seuraavana päivänä: Pane liina yön ajaksi pakastimeen, jotta punaviinitahra kiteytyy. Tahra lähtee pois pesussa. Jos sinulla ei ole pakastinta, liota tahraa värittömässä astianpesuaineessa yön yli ja pese.

Näin poistat huulipunan jäljen paidankauluksesta

Kastele kulutusmaitoon. Ovesta ulos pääseminen aamuisin perheessä, jossa on pieniä lapsia, on melkoinen suoritus (avaimet? tutti? Kaisa?? suklaakakku??? pesuriepu?????). Äidin kaikessa kiireessä moiskauttama erosuukko osuukin isän paidankaulukseen, jossa on nyt äidin hienon, upean kiiltävän huulipunan jälki. Mikä neuvoksi? Kasta kaulus kulutusmaitoon. Vaihda maito, kun huulipuna on värjännyt sen. Levitä tahralle väritöntä astianpesuainetta. Anna vaikuttaa 4–6 tuntia ja pese. Jos väriä on vielä jäljellä, hankaa tahraa varovasti talousspriillä, kun vaate on kuiva.

Miksi suutelemme?
Käyttäytymistieteiden tutkijat ovat sitä mieltä, että suuteleminen on jäänne varhaislapsuudesta, jolloin sekä apinat että ihmiset mutristavan suutaan imeäkseen. Entä historiallisesta näkökulmasta katsottuna? Hyvin kauan sitten uskottiin, että sielunvoimat ovat osa hengitysilmaamme. Suudelma oli sen vuoksi hengellisen avioliiton symboli.

Näin poistat ruohotahrat verkkareiden polvista

Glyseriiniä tai hammastahnaa. Joka sunnuntai toistuu sama asia. Pikkupelaaja tulee kotiin jalkapalloharjoituksista. Kun hankaat ja raaputat tuntikausia hänen vihreiksi värjäytyneitä housunpolviaan, hoet mielessäsi "urheilu on terveellistä, jätä lapsi rauhaan, urheilu on terveellistä, pyykinpesu on kivaa" Lopeta aivopesu. Tiputa glyseriiniä tahran päälle ja anna sen jähmettyä 10–15 minuuttia. Pese pesuohjeen mukaan. Jos glyseriiniä ei ole, harjaa tavallisella hammastahnalla. Pese pesuohjeen mukaan.
Pari sanaa glyseriinistä
Glyseriini on väritön, hajuton ja hydroskooppinen (vettä imevä) alkoholi, joka on erinomainen aine tahrojen poistamiseen vaatteista ja muista tekstiileistä. Glyseriinistä ei ole myöskään erityistä haittaa ympäristölle tai terveydelle.

Näin poistat lyijykynän jäljen puseronhihasta

Pyyhi tai pese. Puhelinkeskustelutaide on hyvää ajankulua. Voit istua puhelimessa ja piirrellä kuvioita ja tikku-ukkoja samalla kun kuuntelet ystävättären juttua kesäromanssistaan, uusista vaatteistaan ja teettämästään lävistyksestä. Jos kynä sattuukin lipsahtamaan hihaan paperin sijaan (kun ystävä on tosi pitkäveteinen tai saat kuulla hyvin yllättävän jutun), pengo vain pyyhekumi esiin. Pyyhi, kunnes viiva on poissa. Jos pyyhekumia ei löydy, kaada hieman astianpesuainetta tahralle, anna sen vaikuttaa 5–6 tuntia ja pese vaate pesuohjeen mukaan.
Viiva vaatteeseen
Kun piirtelet väri- tai öljyliiduilla, voit piirtää vahingossa viivan myös vaatteisiisi. Se on kuitenkin viiva, josta pääsee myös eroon. Taputtele tahraa puhdistettuun bensiiniin kostutetulla liinalla tai pehmeällä harjalla. Pese vaate pesuohjeen mukaan.