Valmista - Gorenje

Valmista

Paistomittarissa ei sinänsä ole mitään vikaa, se kertoo milloin ruoka on valmis. Mutta miksi turvautua pieneen esineeseen, joka voi kadota, kun voi oppia muutamia aivan yksinkertaisia menetelmiä. Ja mihin paistomittari pitäisi kananmunassa pistää?

On niin kiusallista tarjoilla ruokaa, ennen kuin se on valmista (samoin kuin paljastaa jutun huippukohta ennen kuin vitsi on kerrottu loppuun) ja haluammekin tässä yhteydessä ylistää mottoa ”kaikella on aikansa”. Mutta motto herättää joukon kysymyksiä. Mikä on oikea aika? Mistä tietää, että broileri on kypsää, ettei tarjoa päivällisvieraille lisäkkeenä laumaa salmonellabakteereita? Milloin pihvi on medium tai well done – ja mitä sillä on nenänpään kanssa tekemistä? Niihin ja muihin ”valmis-vinkkeihin” saat vastauksen, kun selaat kirjaa eteenpäin.

Näin varmistut uuniperunoiden kypsyydestä

Purista Alexia. Kuka ihmeen Alex, ajattelet ehkä. Sinä oikeas-taan tunnetkin jo Alexin. Kyseessä on mitä todennäköisimmin peruna, joka juuri hankkii itselleen rusketusta uunissasi ja joka saa sinut kysymään: Hmm, ovatkohan uuniperunat jo valmiita? Voit tietenkin tarkistaa kellosta. Jos perunat ovat viettäneet uunissa jo tunnin, Alex on varmasti valmis lautaselle persiljavoinokareen seuraksi. Voit myös painaa sitä kevyesti etusormella. Jos peruna antaa periksi aivan kuin jauholla täytetty ilmapallo, se on valmis.
Alex ja muut juurekset
On tärkeää käyttää uuniperunoihin oikeaa perunalajiketta. Uuniperunoita voi valmistaa esimerkiksi Alex-,Jutlandia-, Estima- ja Sava-lajikkeista. Kypsän uuniperunan rakenne tuntuu siltä kuin upottaisi lusikan herkkujälkiruokaan. Perunan hienoa makua korostaa sen kermainen rakenne, joka tuntuu miellyttävältä suussa.

Näin varmistut siitä, että broileri on valmis

Vedä koipi irti. Joka neljännellä kanalla EU:n alueella on salmonella, osoittavat uudet EU:n tekemät tutkimukset. (Tälläkin hetkellä yli miljoona salmonellabakteeria EU:ssa odottaa vain, että päivällisvieraat ahtavat ne vatsaansa. Pistää ajattelemaan.) No, tämä on keskiarvo, joten ehkä kyseessä ei välttämättä ole joka neljäs sinun viikonloppubroilereistasi, joka juuri kypsyy huurtuneen uunin-luukun takana. Mutta koskaan ei tiedä. Joten paista broileri kypsäksi, jos haluat välttyä bakteeritartunnalta ja sitä seuraavilta ikävyyksiltä. Mutta milloin broileri on kypsää? Se on kypsä, kun voit irrottaa yhden koipipalan ja ja rintapalasta tihkuu kirkasta nestettä.

Salvattu kukko?
Jos kukko on salvattu, sitä kutsutaan salvukukoksi. Sen liha on rasvaisempaa, ja monien mielestä parempaa. Se on hiukan kalliimpaa kuin tavallinen broileri, ja siksi sitä syödään vain juhlaruokana.

Näin paistat medium-pihvin, jollaisena useimmat pihvinsä haluavat

Lue vastaus kämmenestäsi. Olet upea ja osaat nauttia menestyksestäsi. Ihania ystäviä. Hienoa viiniä, joka sointuu täydellisesti uuden vaaleanpunaisen Rui Felizardon kauluksiin. Sekä kaunis vaimo, joka on loihtinut yhtä kauniin pöydän, jonka ympärille vieraat ovat istuutuneet puvuissaan ja korkokengissään. Mutta. Sillä hetkellä, kun olet esittänyt kysymyksen ”miten haluatte pihvinne paistettavan?” ja saanut vastaukseksi ”ruusunpunaiseksi”, idylli säröilee. Sillä isäsi on kyllä opettanut sinulle valuuttakurssit, kravattisolmun ja samppanjaalueet, mutta pihvit… Niihin asti ette koskaan ehtineet. Mutta pysy rauhallisena. Siihen ei tarvita muuta kuin vähän näppäryyttä. Tästä luonnoksesta näet, miten pihvit valmistetaan.
Pieni nenävinkki
Jos nenäsi toimii paremmin kuin kätesi, tässä pikku vinkki. Jos haluat paistaa pihvin puolikypsäksi (medium), sen pitäisi olla suurin piirtein samantuntuinen kuin nenäsi. Siis pehmeä, muttei aivan kokonaan. Nenän koolla ei pitäisi olla merkitystä.

Näin varmistat, että saksanhirven filee on valmis

Leikkaa kurkistusaukko. Ei pidä aliarvioida miehen suhdetta metsästyssaaliisiinsa. Joten kun jälleen kerran joudut järjestämään ”saksanhirvifileetä pippuri-portviinikastikkeessa uunissa paistettujen syysomenoiden kanssa”, pidä kieli kurissa. Sillä ajattele, jos saksanhirvifilee palaa karrelle/kuivuu/menee pilalle/kutistuu. Silloin saattaa mieskin kadota kaupan päälle. Jos haluat tarkistaa fileen kypsyyden, älä pistä sen pintaa vaan leikkaa sitä vastoin pieni kurkistusaukko fileen pohjaan. Siitä näet onko filee sisältä punainen. Ja voit katsoa miestäsi silmiin, kun syötte.

Valmista? Kytke automaattiohjaukselle
Eräissä Gorenjen uuneissa on varusteena paistomittari. Liitä vain mittari uuniin ja pistä se lihaan. Niin näet näytöltä, milloin paisti on valmis. Elektronisen ajastimen avulla voi saada uunin käynnistymään ja sammumaan etukäteen ohjelmoituun aikaan ja lämpötilaan.

Näin näet, onko mutakakku valmis

Ajattele mutaa. Tässä kirjassa ei oikeastaan ole tilaa resepteille, mutta tämä ohje olkoon poikkeus. Sillä aina on tilaa makoisalle suklaalle. Ja sellainen on mutakakkusi, jollet ole turhan tarkka suklaan ja rasvan suhteen. Laske kaloreita toisena päivänä. Ja laske kolmeensataan: Sekoita 300 g sulatettua suklaata, 300 g voita, 300 g sokeria ja 300 g pastöroituja kananmunan keltuaisia taikinaksi ja paista 180 asteessa. Kakku on valmis, kun pinta on aavistuksen kova ja massa vielä liikkuu vuoassa, kun otat kakun pois uunista. Sama rakenne kuin mudalla silloin, kun se on parhaimmillaan.
Browniet ritilällä
Voi olla vaikeaa jonglöörata kuumien uunipeltien kanssa. Paitsi jos käytössä sattuu olemaan Gorenjen erityinen ulos vedettävä ritilä, minkä avulla on helpompaa ja turvallisempaa ottaa uunista kuuma pelti ulos.

Näin tiedät, onko leipä kypsä

Koputa sitä. Kotona leivottu leipä ei ainoastaan tuoksu yltäkylläisyydeltä ja perheidylliltä vaan se myös maistuu fantastiselta. Jos se siis on kypsä. Taikinainen leipä, joka takertuu kitalakeen ja suuonteloon ei yleensä ottaen ole mitenkään mukava kokemus. Joten miten varmistat, että leipä on kypsä eikä tahmainen?

Haarukka vai varrastikku
Jos et halua piestä vehnää tai ruista keittiössäsi, voit käyttää tikkumetodia tarkistaaksesi, onko leipä kypsä. Pistä leipää haarukalla tai varrastikulla. Jos leivästä jää haarukkaan tai tikkuun tahmeaa taikinaa, on leipä laitettava takaisin uuniin kypsymään.

Näin varmistut siitä, että langusti-hummeri on kypsä

Vedä tuntosarvesta. Hummeria ei tule syötyä ihan joka päivä. Joten sen valmistamiseen voi liittyä kysymyksiä, kuten: milloinhan se on kypsä? Ja tässä käyttökelpoinen vinkki, jos uuden vuoden vieraat ovat jo portaissa ja hummerikokemuksesi on olematon: Tartu hummeriin pihdeillä. Vedä yhdestä pikku jalasta tai tuntosarvesta. Jos jalka tai sarvi irtoaa helposti, se on kypsä. Hummerin kypsyyden voi todeta myös silmillä. Lihan tulee olla vaaleaa ja kiinteää ja mädin (jos sitä on) kirkkaan oranssinpunaista ja kiinteää.
Bahaman menestystuote
Langustit ovat Bahaman suurin elintarvikevientituote. Langusti muistuttaa hummeria, mutta ne eivät itse asiassa ole lähisukulaisia. Sitä kutsutaan kuitenkin hummerin kynnettömäksi serkuksi.

Näin tarjoat parhaan nauhaspagetin

Ensin allegro, sitten al dente. Aitoon ”Kaunottaren ja kulkurin” tapaan ahmitaan vuosittain kilometritolkulla spagettia. Mutta mistä näkee, että se on valmista? Siihen on vain yksi keino: kalastaa kattilasta pätkä ja puraista sitä. Jos pastan ydin on yhä kova, se ei ole vielä valmista. Jo se sitä vastoin antaa hiukan vastusta purtaessa ja on vielä vähän mureaa, se on valmista ja vesi valutetaan saman tien pois. Nyt spagetti on al dente; italialainen nimitys täydellisesti keitetylle pastalle. Suoraan käännettynä se merkitsee ”hampaisiin” ja kuvailee sitä hetkeä, jolloin pasta on kiehunut tarpeeksi, mutta sen ydin on yhä kiinteä.
Keitä allegro
Pasta pitää uimisesta. Keitä runsaasti kevyesti suolattua vettä. Veden pitää kiehua – niin, allegro – kuplien ja eloisasti. Kaada pasta kattilaan kerralla ja sekoita kunnolla. Säädä lämpö sellaiseksi, että vesi alkaa kiehua mahdollisimman nopeasti uudestaan.

Näin näet, ovatko artisokat kypsiä

Vedä ja nykäise. Artisokan keittoaika on 25–45 minuuttia koon mukaan. Mitä isompi, sitä pitempi aika. Jos et halua tarjota nuppuja, jotka eivät vielä ole aivan kypsiä (siinä ei oikein ole mitään järkeä, vähän kuin tarjoaisi viiniä poistamatta ensin korkkia), toimi seuraavasti: Vedä yhtä alimmaisista terälehdistä: jos se irtoaa helposti, artisokka on kypsä. Artisokat ylös kattilasta ja pöytään. Nykäise jokainen terälehti irti, kasta ne, joissa on ”hedelmälihaa” öljystä ja etikasta valmistettuun kastikkeeseen ja kalua pohja hampailla. Herkkua.

Vältä tummumista
Artisokat voivat – aivan kuten omenatkin – värjääntyä ja se on sääli niin veistoksellisen kukannupun kohdalla. Joten laita artisokat veteen, johon on lisätty vähän etikkaa tummumisen estämiseksi. Tai keitä ne heti vedessä, johon on lisätty sitruunamehua.

Näin varmistat, että friteerausöljy on tarpeeksi kuumaa

Tee kuplatesti. Siinä sinä seisot valmiina friteeraamaan. Perunat on leikattu hienoiksi suikaleiksi, lapset ovat jo ottaneet ketsupin esille, mutta epäröit yhä. Onko öljy nyt tarpeeksi kuumaa? Friteerauslämpömittari on kadonnut jonnekin, eikä sormella tunnustelu tunnu hyvältä ajatukselta. Mitä tehdä? Anna leivänpalan hoitaa asia. Pistä leivänpala haarukkaan ja kasta öljyyn. Jos leivän ympärillä alkaa kuohua ja kuplia, lämpötila on sopiva. Voit tehdä testin myös tulitikulla (luonnollisesti ilman tulta), jonka pistät öljyyn puinen pää edellä. Jos öljy on tarpeeksi kuumaa, tikun ympärillä alkaa myös kuohua ja kuplia.
Valmista? Tunnustele ympäriinsä
Pakastetut ranskanperunat valmistetaan tyypillisesti perunajauhoista. Ne ovat parhaimmillaan öljyssä paistettuina. 2 litran vetoiseen pataan kaadetaan litra öljyä ja se kuumennetaan 200 asteeseen. Mutta jos valmistat ranskalaiset todella perunasta, paista niitä uunissa 250 asteessa 10–12 minuuttia. Paistoit perunat sitten uunissa tai padassa, ne ovat valmiita, kun ne ovat tarpeeksi pehmeitä. Joten tunnustele niitä. Kova kuori, mutta pehmeä sisus.

Kuinka kauan kypsyminen kestää?

Kuinka kauan kypsyminen kestää?

Paistoaika on ilmoitettu kylmälle uunille, joka lämmitetään 200 asteeseen. Paistoaika sisältää uunin lämpiämiseen kuluvat 15 minuuttia. Muista antaa paistin levätä pöydällä ennen leikkaamista.

Sianliha, lammas ja siipikarja

Sianniska ja kamara, luuton, 2 kg 1 ½ tuntia
Niskafilee, 1 ½ kg 1 ¾ tuntia
Kylkipaisti, 1 ½ kg 1 ½ tuntia
Kinkkupaisti, ¾ kg 50 min
Lampaanreisi, 1 ½ kg 1 ½ tuntia
Lampaan satula, 2 ½ kg 1 ½ tuntia
Kalkkunan rintapala, kokonainen 50 min
Kalkkunan yläreisi 50 min
Broileri, 1,4 kg 1 ½ tuntia
Broilerin yläreisi 45 min
Broilerin rinta ja koipi 45 min

Naudanliha – Paistoaika ruskistamisen jälkeen

Lapa (sisältää luita), 1 kg 2 ½ tuntia
Reisipaisti, ¾ - 1 kg 40 - 60 min
Cuvette, 1 kg 40 - 60 min
Etuselkä (sisältää rasvaa ja luita), 3 kg 2 - 2 ½ tuntia
Luuton etuselkä (sisältää rasvaa), 1 ¾ - 2 kg 1 ½ - 2 tuntia
Sisäfilee, ¾ kg 30 min
Paahtopaisti, esim. reisikappaleesta, ¾ - 1 kg 1 tunti
Ranskanpaisti, 1 kg 45 - 60 min
Ulkopaisti, 1 kg 1 tunti

Naudanliha – Paistoaika ruskistamisen jälkeen

Lapa (sisältää luita), 1 kg 1 ½ - 2 tuntia
Reisipaisti, ¾ - 1 kg 30 - 40 min
Reisipala (sisältää rasvaa, sidottu), 1 kg 1 tunti
Niska (sisältää rasvaa ja luita), 3 kg 1 - 1 ½ tuntia
Niska, luuton (sisältää rasvaa), 1 kg 1 tunti
Ulkopaisti, ¾ - 1 kg 45 min
Ulkoniska, ¾ - 1 kg 45 - 60 min
Ranskanpaisti, ¾ - 1 kg 45 min
Sisäfilee, ¾ kg 30 min

Arvioitu paistoaika vuoassa ruskistamisen jälkeen

Kalkkunan rintapala, kokonainen 45 min
Vasikanpaisti, 1 kg vasikan reisipala 1 ¼ tuntia
Broileri, n. 1,4 kg 50 - 75 min
Broilerin yläreisi, rintapala luineen 40 min
Lampaan satula 1 ½ tuntia
Naudanfilee, sis. ruskistamisen 35 min
Porsaan sisäfilee, n. 450 g 15 min
Porsaan selykset, n. 350 g 20 - 25 min

Arvioitu keittoaika

Parsa 3 - 4 min
Kukkakaali, kokonainen 15 min
Ruskeat pavut 10 min
Vihreäkaali, valkokaali - pilkottu 15 - 20 min
Porkkana, kuorittu 5 - 10 min
Peruna 15 - 30 min
Maissintähkä 5 - 7 min
Purjo, kokonainen 10 - 20 min

Arvioitu keittoaika

Pihviliha 45 min
Kana 2 - 3 tuntia
Vasikanliha, 2 kg, rintaleike 1 ½ - 2 tuntia
Vasikan kieli 2 - 2 ¼ tuntia
Broileri 1 tunti
Naudanliha, 2 kg, lapa (sisältää luuta) 2 ½ tuntia
Naudanliha, 2 kg, rintaleike 2 ½ tuntia
Porsaan suikaleet, suolattu tai suolaton 1 tunti

Arvioitu keittoaika

Purotaimen 8 - 10 min
Nokkakala 10 - 12 min
Lohi 20 - 30 min
Makrilli 10 - 12 min
Piikkikampela tai vastaava 20 - 30 min
Punakampela, kampela tai vastaava 10 - 12 min
Silli 10 - 12 min
Turska 15 - 20 min