Leikkaaminen - Gorenje

Leikkaaminen

Ei ole mitään niin herkullista kuin tuoreista, vasta kuorituista katkaravuista valmistettu ruoka. Osa nautinnosta kuitenkin kärsii, kun joka herkkupala sisältää eksoottisen, narskuvan sekoituksen selkäkilpeä, pyrstökilpeä ja suolta.

Niin, joku varmaan osaa kuoria yli kymmenen katkarapua 60 sekunnissa ankaran kurinalaisesti. Rauha hänen kanssaan. Se ei muuta sitä tosiseikkaa, että kuoriminen voi olla hankalaa, jos ei osaa oikeaa tekniikkaa. Ravut eivät oikeastaan eroa kovinkaan paljon muista herkkupaloista, kuten esimerkiksi hummerista, artisokasta, reisipaistista, itse fileeratusta lohesta, kananpojasta ja muista, jotka vaativat tiettyä herkkyyttä veitsen tai saksien käyttäjältä, jotta paloittelu/leikkaaminen olisi yhtä onnistunut kuin raaka-ainekin. Opettele tekniikka ja hanki lisätietoa veitsitukkisi sisällöstä selaamalla eteenpäin.

Näin fileeraat lohen keittiönpöydällä

Käytä selkäruotoa

 1. Vedä ensimmäinen viilto kidusten ympäri ja leikkaa poikki seuraten kidusten reunaa.
 2. Leikkaa pyrstö irti pyrstön juuresta. Pyrstön lähellä voi olla paksuja ruotoja, joten pyrstöä ei voi välttämättä leikata kokonaan poikki. Riittää, kun leikkaat niin pitkälle, että voit katkaista pyrstön käsin.
 3. Vie veitsi kalan sisään joko pään tai pyrstön puolelta. Aseta veitsi niin, että se kulkee kalan keskellä ja leikkaa selkäruodon vierestä. Seuraa selkäruotoa, vaikka leikkaisitkin ruotojen päältä.
 4. Levitä fileet sivuille ja leikkaa ne irti ruodoista. Poista selkäruoto, kun se on sopivasti irronnut. Pidä fileistä toisella kädellä kiinni ja leikkaa ne samalla täysin irti toisistaan veitsellä. Tuloksena on kaksi fileetä.

Näin saat herkullista katkarapuruokaa, joka myös maistuu katkaravulta

Kuori-ne-itse

 1. Ripottele hiukan sokeria keittoveteen. Niin katkaravut on helpompi kuoria.
 2. Purista kevyesti ravun kylkiä ja irrota pää.
 3. Irrota selkäkilpi ja vedä pyrstökilpi pois.
 4. Jos ravut ovat isoja, kannattaa myös poistaa suoli: Kuori raa’at ravut ja poista niiltä musta nauha (suoli) leikkaamalla pieni viilto ravun selkään.

Näin saat hummerista kaiken irti

Etsi pähkinänsärkijä

 1. Halkaise hummeri pituussuunnassa selkäpuolelta vahvalla, terävällä veitsellä.
 2. Poista maha. Se on edessä pään vieressä, aivan silmien ja tuntosarvien takana. Poista samalla myös tumma suolinauha pyrstön kautta.
 3. Ota ulos vihreät sisälmykset ja mäti, jos sitä on. Voit tarjoilla mädin yhdessä hummerin kanssa.
 4. Katkaise sakset saksien alapuolelta hummeripihdeillä (pähkinänsärkijällä) tai vasaralla, niin saat hienot, terävät kärjet tarjolle.

Näin saat artisokan parhaat puolet esiin

Irrota suomut

 1. Pese kätesi. Keitetyt artisokat syödään sormin.
 2. Vedä lehdet irti yksi kerrallaan ja kasta ne pehmeään voihin tai öljystä ja etikasta tehtyyn kastikkeeseen.
 3. Kalua alimmainen, mehukas osa etuhampailla.
 4. Kun kaikki lehdet on syöty eli suomut irrotettu – suomut ovat nukkaisia tyynyjä, jotka ovat nupulla olevia kukkamykeröitä – syötäväksi jää vielä kukkamykerön pohja.

Näin vältät tarjoamasta reisipaistia, jota ei voi pureskella

Käytä silmiäsi

 1. Tutki lihan lihasrakennetta. Jokainen reisipaisti on ainutlaatuinen.
 2. Leikkaa liha sen lihasrakenteen mukaisesti, äläkä vain sokeasti käy paloittelemaan sitä paistin leveästä päästä.
 3. Leikkaa liha hieman vinottain ohuiksi siivuiksi.
 4. Tarkista lihaveitsi ennen kuin paloittelet koko paistin. Jos lihan syyt näkyvät pitkinä raitoina lihan pinnassa, vaihda leikkuusuuntaa. Pitkät raidat tarkoittavat sitkeitä siivuja, joita ei voi tarjoilla – tai purra sen puolee.

Näin paloittelet raa’an broilerin kuin parkkiintunut perheenemäntä

Paloittele kahdessa minuutissa

 1. Laita tuore broileri leikkuualustalle rinta ylöspäin ja pyrstöpuoli itseäsi kohti. Halkaise rinta tukevalla veitsellä tai saksilla.
 2. Jaa halkaistu broileri kahteen puolikkaaseen: leikkaa selkäpala yhdellä leikkauksella kaulasta pyrstöön. Poista sisäpuolelta rasva ja mahdolliset verijäänteet.
 3. Leikkaa siivet irti, osa rintalihaksesta seuraa mukana. Hakkaa siiven kärjen uloin osa pois.
 4. Erota alareisi, yläreisi ja selkäpala rintapalasta. Tee se yksinkertaisesti yhdellä viillolla reisien ja rintaosan välistä. Seuraa veitsellä kalvoja. Lopeta paloittelu jakamalla reisi ala- ja yläreisiksi joustavan polvinivelen kohdalta.

Näin huomaat, jos veitsesi on tylsä

Leikkaa tomaatit terällä. Veitsi on keittiön tärkein työväline heti käsien jälkeen. Huolehdi siis siitä, että veitsesi ovat aina teräviä. Mieluummin yksi terävä veitsi kuin kymmenen tylsää (vähän niin kuin aivosolujen kanssa, voisi lisätä). Jos haluat tietää, kuuluuko veitsi laatikon terävimpiin, voit tehdä tämän testin: Anna veitsen terän levätä tomaattia vasten ja vedä. Jos veitsi menee tomaatin läpi oman painonsa voimalla, se on tarpeeksi terävä.

Aina terävät veitset, miten?
Hiomapuikko: Ota tavaksi käyttää hiomapuikkoa aina veitsen käytön jälkeen. Hiomakivi: Teroita veitsestä kulumat pois joka toinen kuukausi. Veitsenteroitus: Kannattaa tehdä säännöllisesti kerran vuodessa tai useammin.

Näin veitsitukissasi on aina teräviä veitsiä

Teroitusopas askel askeleelta

Katso kalenteriin. Veitset pitäisi teroittaa noin joka toinen kuukausi. Käytä hiomapuikkoa, jos olet hyvä siinä. Muussa tapauksessa käytä hiomakiveä. Tee näin:

 1. Varaa tarpeeksi aikaa. Veitsien hiominen kiven avulla voi olla hyvin meditatiivista.
 2. Laita kivi veteen ja ota se pois, kun siitä ei enää nouse ilmakuplia. Aseta kivi hyvälle alustalle (myydään varmasti hiomakiven mukana) ja kostuta hiomakivi vedellä.
 3. Tartu veitseen oikealla kädellä ja aseta veitsen terä poikittain kiven päälle. Oikeassa kulmassa: Kallista veistä kunnes kiven ja veitsen terän välinen kulma on 10–15°. Pidä kulma samana koko teroittamisen ajan.
 4. Säätele kulmaa oikealla kädellä ja laita vasemman käden kolme keskimmäistä sormea veitsen leikkuuterän päälle.
 5. Valmistaudu siihen, että hionnan aikana hiomapölystä ja vedestä syntyy eräänlaista tahnaa. Se toimii hioma-aineena, joten älä poista sitä.
 6. Tämän jälkeen vuorotellen vedät ja työnnät terää kevyesti kiven yli. Aloita veitsen kärjestä ja etene kahvaa kohti. Vetojen määrä riippuu veitsestä. Kun työnnät ja vedät, terän vastakkaiselle puolelle muodostuu mikroskooppisen pieni kohouma. 
 7. Käännä veitsi ja hio kohouma työntämällä ja vetämällä, työntämällä ja vetämällä. Tällä kertaa sitä ei tarvitse tehdä kovin monta kertaa.  
 8. Veitsi on valmis käytettäväksi, kun pieni kohouma on hävinnyt. Sen huomaat vetämällä kynttä varovasti pitkin veitsenterää molemmilta puolilta.

Katso tästä, mitä veistä käytetään mihinkin tarkoitukseen

Tunne veitsitukkisi

Kuusi veistä, jotka sinulla pitää olla Mihin tarkoitukseen
Leipäveitsi Leivän leikkaamiseen, luonnollisesti. Mutta myös suurempien kohteiden, kuten kaalin, kurpitsan tai vesimelonin leikkaamiseen.
Kokkiveitsi Varmasti se veitsi, jota ilman keittiössä on vaikea tulla toimeen. Sitä voi nimittäin käyttää käytännössä mihin tahansa, mitä pitää paloitella, hienontaa ja leikata.
Paloitteluveitsi Käytetään tyypillisesti paistin tai siipikarjan paloitteluun. Veitsi soveltuu muotonsa ja terävyytensä puolesta myös hyvin ohuiden siivujen leikkaamiseen esimerkiksi kalasta, kun valmistetaan sashimia.
Luunpoistoveitsi Hyvä olla olemassa, jos huolehdit itse suurien lihamäärien paloittelusta. Voidaan hyvin käyttää luiden irrottamiseen broilerista ja naudanseläkkeen puhdistamiseen.
Yleisveitsi Veitsi monenlaiseen käyttöön. Sillä leikkaa hyvin makkaran ja juuston herkullisiksi pieniksi paloiksi; hyvä piknikille ja aamiaispöytään.
Juuresveitsi Ottaa komennon silloin, kun kokkiveitsi ei ole riittävän lyhyt: nimittäin silloin, kun on kyseessä pienten aineiden työstäminen. Kuten esimerkiksi silloin, kun kuoritaan vihanneksia tai paloitellaan hedelmiä.
Muita veitsiä, joita sinulla voi olla Mihin tarkoitukseen
Chartreuse-veitsi Luovalle kokille. Sillä voi leikata vihanneksista (esimerkiksi porkkanoista, kurkuista, perunoista) koristeita selvästi lovetun erikoisterän ansiosta.
Fileerausveitsi 18–24 cm Lihan ja kalan fileoimiseen.
Paistiveitsi 22–23 cm Lihan leikkaamiseen tarjoiltavaksi. Leikkaa kinkkua ja muita suuria lihan kappaleita.
Japanilainen viherveitsi 14–18 cm Salaatin ja vihannesten leikkaamiseen ja hienontamiseen.
Japanilainen santukoveitsi 17 cm Vähän kaikkeen. Soveltuu esimerkiksi hyvin leikkaamiseen ja hienontamiseen
Lihakirves 16 cm Kun sinun pitää paloitella suuria lihan kappaleita ja kyljyksiä.
Lohiveitsi 32–33 cm Leikkaa lohen ja muut kalat paperinohuiksi siivuiksi. Sillä on myös hyvä leikata vihannekset paperinohuiksi siivuiksi ja tehdä lihasta carpaccio-siivuja. Kinkkuveitsi Veitsellä on helppo leikata paperinohuita siivuja kinkusta, ja sillä voi hyvin myös leikata tai kerrostaa piirakkataikinaa. Voidaan käyttää fileerausveitsen tavoin.
Kuorimaveitsi 5 cm Erinomainen, kun tarvitsee höylätä suklaasta tai parmesaanijuustosta lastuja. Sopii myös perunoiden, hedelmien ja vihannesten kuorimiseen sekä huonojen kohtien poistamiseen.
Teurastusveitsi 18 cm Erityisen hyvä lihapalojen ja leikkeleen leikkaamiseen.
Pihviveitsi 12–22 cm Hyvä pihvien ja kyljysten leikkaamiseen.
Keinuveitsi 21 cm Helppokäyttöinen ja hellävarainen tapa hienontaa yrttejä. Voidaan käyttää myös pizzan ja salaattiin tai ruskistettavaksi tarkoitettujen vihannesten leikkaamiseen. Sopii myös lihan ja kalan leikkaamiseen.
Vuggekniv 21 cm Nem og nænsom måde at hakke urter. Kan også bruges til pizza og grøntsager, der skal bruges til salat eller sautering. Kan også bruges til kød og fisk.