Gourmet - Gorenje

Gourmet

Jotkut ovat sitä mieltä, että ruuanlaitto on sellaisia ihmisiä varten, jotka sanovat mieluummin ”sauce” kuin ”kastike” ja hyvän ruuan luomisen edellytys on monimutkainen resepti, jossa on paljon vieraskielisiä sanoja. Voi mitä roskaa.

Tehkäämme myytistä loppu: Sellaisen ruoan, joka saa veden herahtamaan kielelle valmistaminen ei ehdottomasti ole vaikeaa eikä hankalaa. Käyntikortin tähtien tai kokkihattujen määrä tai kyky erottaa haute cuisine ja nouvelle cuisine eivät ole ehdottomia vaatimuksia jotta voi tarttua kauhaan. Kaikki osaavat luoda kulinaarisia elämyksiä. Mutta kuten elämässä yleensäkin, täytyy kokeilla, uskaltaa – ja tietenkin saada muutamia hyviä gourmet-neuvoja. Niitä saat varmasti seuraavilta sivuilta: Joten lue – ja muista, ruuanlaitto on helppoa. Hyvää ruokahalua.

Näin etenet vasta-alkajasta ruoka-asiantuntijaksi

Itseoppinut vai oppilas. Ihmisillä on taipumus unohtaa ruoanlaittounelmansa hyllylle mittavan keittokirjarivistön viereen ja sen sijaan turvautua take away -ruokaan tai spagettiin ja jauhelihakastikkeeseen. Se on synti ja häpeä. Ruoanlaitto on hauskaa. Makuaisti piristää arkipäivää. Joten noudata tätä ohjetta: Opi itse gourmetkokiksi tarttumalla keittovälineisiin entistä innokkaammin tai turvaudu koulunpenkkiin. Maailmassa on lähes yhtä monta kokkikoulua kuin on valmistusvaihtoehtojakin. Kurssit kestävät parista tunnista yli pariin viikkoon ja jopa kuukauteen. Voithan aloittaa selailemalla Internetiä.
Kokkikoulu, mutta www.mikä?
Välimeren ruokaa Barcelonassa: cookandtaste.net Tapaksia Andalusian vuorilla: fincabuenvino.com Kreetan ruoanlaittoperinteitä: keartisanal.com Ranskan herkkupaloja: petitsfarcis.com Provencen huippukokit: cookingwithfriends.com Sisilialaista keittotaitoa Palermossa: absoluteitalia.com Yksi Euroopan kymmenestä parhaasta kokkikoulusta: italiancookerycourse.com Japanilaista ruoanlaittoa Japanissa: tasteofculture.com

Näin estät tzatzikia hukkumasta nesteeseen

Suolaa se. Tzatziki on vaikea sana. Mutta sitä ei kuitenkaan ole kovin vaikea valmistaa. Resepti sinun on etsittävä muualta, tässä haluamme vain varoittaa, että on yksi kohta, joka erottaa vasta-alkajan ruoka-asiantuntijasta. Ja se on nesteen määrä. Koska on tarkoituksenmukaista, että kurkkupaljous pysyy lautasella eikä purjehdi paikalta ainoana päämääränään syli tai lattia, nesteen määrää tzatzikissa on vähennettävä. Tee näin: kun kurkku on raastettu karkeaksi, lisää raasteeseen suolaa. Siis ennen kuin sekoitat raasteen jugurtin kanssa, koska sen ei ole tarkoitus olla suolaista. Huuhtele kurkkuraaste lävikössä ja väännä kuivaksi puhtaassa pyyhkeessä, kunnes suurin osa kosteudesta on valunut raasteesta.

Lumivalkoinen salaatti
Yhdistämme sanan tzatziki tyypillisesti kreikkalaiseen erikoisuuteen. Todellisuudessa siitä on olemassa erinimisiä paikallisia variaatioita monissa maissa (mm. Intiassa, Irakissa, USA:ssa). Esimerkiksi Bulgariassa sitä kutsutaan lumivalkoiseksi salaatiksi ja Iranissa yksinkertaisesti ”kurkkujugurtiksi”.

Näin tarjoat kamaran kuin aito ruokien tuntija

Leikkaa ja koristele

 1. Paista sianpaisti
 2. Leikkaa paistista kamara
 3. Poista rasva paistista leikkaamalla
 4. Leikkaa paisti sopiviksi siivuiksi
 5. Leikkaa kamara sopiviksi siivuiksi
 6. Laita kamara takaisin paistin koristeeksi
Rapeaa kamaraa joka kerralla?
Näin tekevät tähdet! Jotta saisit rapeaa kamaraa joka kerralla, hankaa siihen etikkaa ennen paistamista.

Näin saat aikaan wau-efektin, kun tarjoat pataruokia

Koristele kauniisti. Osso buco on italialainen klassikko. Varmasti herkullista, mutta vasikanreisipaisti ja erilaiset tomaatit, porkkanat, sipulit, rosmariini, salvia ja sitruunankuori ovat parin tunnin ”saunomisen” jälkeen muuttuneet kohtalaisen heikon näköisiksi. Joten piristä bucoa juuri niin kuin kokkihattuiset tapaavat tehdä. Silppua runsaasti eri mausteyrttejä kuten persiljaa, basilikaa, rosmariinia.

Yrtit vaativat kellon
Muista tämä kun asetat ruokaa tarjolle: Mausteyrtit ovat hauraita. Heti kun paloittelet ne, niiden sisältämät haihtuvat öljyt vapautuvat ilmaan tai ympäröivään ruokaan. Jos sekoitat mausteyrtteihin sitruunaa tai etikkaa, yrtit tummuvat tunnin sisällä. Joten tarjoa yrteillä maustettu ja koristeltu ruoka tunnin kuluessa.

Näin valmistat viiden tähden kastikkeen viidessä minuutissa

Sano soosi – älä sauce. Monilla on kastikekammo ja he kuvittelevat, että jos haluaa nauttia sen lajin herkuista, on varattava pöytä lähimmästä Michelin-ravintolasta. Mutta turha hätäillä. Sano soosi äläkä sauce, niin projekti tuntuu heti maanläheisemmältä, ja tee oma kastikkeesi alle viidessä minuutissa. Opettele tämä kaava:

 1. Laita kattilaan 1/2 pulloa viiniä (valkoviiniä kanapojan, vasikan ja kalan kanssa, punaista härän, lampaan ja kalkkunan kanssa) ja kuutioitu sipuli. Keitä, kunnes seos sakenee ja happo on hävinnyt.
 2. Lisää 1/4 litraa kermaa.
 3. Lisää lihaliemi (tai 1 lihaliemikuutio).
 4. Voit vielä lisätä sieniä tai yrttejä, kuten rakuunaa, tilliä tai persiljaa.
Sameasta liemestä jälleen kirkasta?
Kyllä, jos lisäät liemeen kananmunankuoria, epäpuhtaudet tarttuvat kuorien sisäpuolelle ja poistuvat siis kun kuoret nostetaan pois. Muista kiehauttaa liemi tämän jälkeen välttääksesi salmonellan. Pakasta ylimääräinen liemi jääkuutiomuotissa tai pakastepusseissa. Siten sinulla on aina lientä käytettävissäsi – ja sen myötä kastiketta.

Näin hukutat kesävieraasi pieniin muotihullutuksiin

Tarjoile kurjenpolven kukkia. Mitä voisit keksiä? Keksi vaikka pastellivärinen tuoksukurjenpolvi. Kukat ovat useiden monitähtisten keittiöiden uutta kalustoa. Ne kokeilevat, kiehauttavat, glaseeraavat ja koristelevat uudella hyväntuoksuisella tulokkaalla. Oli suunnitteilla sitten häiden tai kesäjuhlien ruokatarjoilu, niin hukuta vieraat kurjenpolviin, joista on olemassa lukuisia variaatioita. Vaihtoehtoina on esimerkiksi inkiväärin, minttusuklaan, tammen, ruusun, sitruunan, limetin, myskin ja kookoksen makuisia ja tuoksuisia kukkia. Kokeile vaikkapa paistettuja raparpereja kurjenpolvien, tuorekiisselin ja kuusenneulasten kera. Tai käytä kurjenpolvia syötävinä koristeina. Käytitpä niitä sitten koristeluun tai ruoan sekaan, olet erittäin, erittäin muodikas.

Kukkia salaatissa
Käytä syötäviä kukkia koristamaan vihreää salaattia. Valinnanvaraa on runsaasti: kehäkukkia, nenättejä, jasmiineja, seljankukkia, sinisiä kurkkuyrtin kukkia, isoköynnöskrasseja, jääruohoja, ruusun terälehtiä, laventeleita, kurjenpolvia sekä mausteyrttien kukkia; ruoholaukan, salvian, basilikan tai rucolan kukkia.

Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä

10 gourmet-opinkappaletta

 1. Käytä vain hyviä raaka-aineita. Raaka-aineet ovat aterian sydän. Miten sitten löydät parhaat raaka-aineet? Käytä aistejasi, kun täytät ostoskoriasi. Haista. Tunne. Huomaa. Kuuntele. Näe.
 2. Älä tee enää ostoksia sinä päivänä, jolloin saat vieraita. Älä altista itseäsi sille stressitekijälle, ettei parsoja ole enää saatavilla, kun sinun oli tarkoitus käyttää vain niitä.
 3. Tee asiat yksinkertaisesti. Mitä yksinkertaisempaa, sitä parempi. Ei ole vaikeaa tehdä ruokaa.
 4. Teroita veitsi, ennen kuin ryhdyt toimeen. Veitsi on käsiesi jälkeen tärkein työväline, joten hanki mieluummin yksi hyvä veitsi kuin monta huonoa. Muista siinä tapauksessa pestä veitsi lämpimällä vedellä ja tiskiaineella, ennen kuin ryhdyt käsittelemään toista raakaainetta.
 5. Varaa tarpeeksi aikaa. Ruoanlaittoa ei pidä vain saada tehdyksi, vaan siitä pitää myös nauttia. Jos olet kontrollifriikki, suunnittele työskentelyjärjestys ja käy resepti läpi jo etukäteen, niin vältyt yllätyksiltä.
 6. Tee kompromisseja. Jos sinulla on kiire, älä pelkää turvautua käyttämään tölkkipapuja pataruokaan, hyvää valmista kastiketta salaattiin tai esikeitettyjä perunapakasteita, joista uunikin pitää. Hyviä kokkeja ovat ne, jotka eivät ole liian hysteerisiä.
 7. Ole armollinen itsellesi ja ajattele ”Tämä, mitä valmistan, on todella hyvää. Kylläpäs tulee herkullista”. Negatiiviset energiat eivät kuulu keittiöön.
 8. Maista ruokaa välillä ja ajattele kokonaisuutta tehdessäsi ruokaa. Hae kontrasteja, kun suunnittelet ateriaa: rapea – pehmeä, lämmin – kylmä, maus-teinen – mieto, suklaanruskea – mansikanpunainen, keltainen – sininen. Maku- ja näköaisti kaipaavat uusia elämyksiä.
 9. Anna lihan levätä, kun olet ottanut sen pois uunista. Niin sen mehevyys säilyy, eikä kaikki neste valu pois, kun leikkaat lihaa. Tuskin tarvitsee muistuttaa, että verinen lihasneste ja herkullinen kastikkeesi eivät näytä lautasellasi kovin houkuttelevilta sekoittuessaan toisiinsa.
 10. Anna vieraittesi odottaa ruokaa, ei ruoan odottaa vieraita. Ruoka on palanut pohjaan. Aloita aina siitä, minkä valmistukseen menee eniten aikaa, ennen kuin vieraat saapuvat. Niin voit keskittyä yrtteihin ja herkkiin vihanneksiin ja kaikkeen siihen, mikä pitää tarjoilla saman tien.