Säilytys - Gorenje

Säilytys

Yksi asia on löytää parhaat raakaaineet, toinen asia on löytää niille paras säilytyspaikka. Joillekin aineksille sopii parhaiten lämmin, toisille kylmä, joillekin kuiva, toisille kostea. Toiset viihtyvät yhdessä muiden kanssa, toiset erillään. Sekavaa? Jatka lukemista.

Ongelmasi on seuraava. Olet palannut juuri torilta tai valintamyymälästä ja seisot keittiössä ostosröykkiösi kanssa ja ihmettelet, mihin kummaan kaiken laitat. Ruokatavaroiden kanssa mikään ei ole yksiselitteistä. Kuten ei meillä kaksijalkaisillakaan, tekisi mieli sanoa. Maitotuotteet kuuluvat luonnollisesti jääkaappiin. Entä appelsiinit, kylmään vai viileään? Entä ananas? Olikohan se niin, että valkosipuli säilyy parhaiten kylmässä? Hmmm... epävarmuus vain kasvaa. Jatka lukemista, niin löydät joitakin suuntaviivoja seuraavilta sivuilta.

Näin saat kurkun säilymään parempana

Pane se vihanneslaatikkoon. Kurkusta on 97 prosenttia vettä, mikä sekin on vain pieni tippa. Vesipitoisuuden vuoksi kurkku kolhiintuu helposti ja on erityisen arka lämpötilanvaihteluille. Kolhiintumisvaaran vuoksi kurpitsaa tai vesimelonia ei saisi panna kurkun päälle, mutta sen kai tiesitkin. Kiinnostavinta on lämpötilan merkitys. Kurkku saa kylmävaurioita, kuten painumia ja hedelmälihan muuttumista läpikuultavaksi, jos sitä säilytetään liian alhaisessa lämpötilassa esimerkiksi jääkaapin hyllyllä. Kurkku tuleekin säilyttää viileässä paikassa, esimerkiksi 8 °C:n vihanneslaatikossa.
Vihreää harhakuva?
Kurkun monia vaivoja parantavaan voimaan on uskottu vuosituhansia. Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset söivät tiettävästi kurkun päivässä ennaltaehkäisevänä lääkkeenä. Naiset ovat tehneet kasvonaamioita kurkkuraasteesta tai - viipaleista vuosisatoja.

Näin säilytät eksoottiset kasvikset parhaiten

Anna niille lämmin koti. Vanhan nyrkkisäännön mukaan lämpimässä ilmanalassa kasvaneet hedelmät ja kasvikset pitäisi myös säilyttää lämpimässä. Niin myös munakoiso. Kylmäsäilytys aiheuttaa sille vaurioita, kuten kellertäviä laikkuja, painaumia ja hedelmälihan muuttumista ruskeaksi. Säilytä sen vuoksi munakoisot viileässä paikassa, vihanneslautasella keittiönpöydällä, ruokakomerossa, kellarissa tai parvekkeella. Sama koskeeananasta, avokadoa, banaania, oliiveja, perunoita, papuja, paprikaa, melonia, hunajamelonia, kurpitsaa jne.
Pitkän hedelmän pitkä matka
Munakoiso tuli Eurooppaan 1700-luvulla, mutta on yleistynyt vasta muutaman viime vuosikymmenen aikana. Tumman violetin väriset munakoisot ovat tutuimpia, mutta tänä päivänä valinnanvaraa on runsaasti. On pyöreitä, valkoisia, punaisia, keltaisia, sinisiä ja violetteja. Kohta niitä taitaa löytyä kaikissa sateenkaaren väreissä.

Näin säilytät omenat, luumut, persikat ja päärynät

Säilytä erillään. Kaikki hedelmät eivät ole yhtä sosiaalisia. Omenat, luumut ja päärynät erittävät etyleeniä, joka nopeuttaa muiden hedelmien kypsymistä. On todella ikävää, jos ostamme kiinteän keltaisen banaanin bananasplitin valmistusta varten, mutta tuloksena onkin pelkkää ruskeaa mössöä. (Kurkut ja banaanit ovat erityisen herkkiä etyleenille.) Opettele muistin tueksi seuraava hokema: Omena, luumu, persikka ja päärynä, pidä ne aina yksinään. Omena, luumu, persikka ja päärynä, pidä ne aina yksinään.
Lyhyesti etyleenikaasusta
Tomaatit ja kurkut viihtyvät hyvin yhdessä salaattikulhossa, mutta kurkku on itse asiassa erittäin herkkä etyleeniä runsaasti tuottavalle tomaatille. Säilytä sen vuoksi tomaatit mielellään omenien, luumujen, persikoiden ja päärynöiden kanssa, mutta pidä ne kaikki erillään muista hedelmistä ja kasviksista ...

Näin varsivihannekset säilyvät rapeina

Pane ne veteen. Saattaa näyttää vähän hassulta, kun keittiönpöytä pursuaa purjosipulilla, lehtisellerillä, kevätsipuleilla ym. varrellisilla kasviksilla täytettyjä maljakoita. Ajatus ei sen sijaan ole yhtään hassu. Vedessä kasvikset säilyttävät kosteutensa. Näin kasvimehu ja kasvisten ominaisuudet säilyvät siihen saakka, että ne pilkotaan valmistusta varten. (Ja maljakoissakin on vesi valmiina, kun päivällisvieraat saapuvat kauniiden tuliaiskukkastensa kanssa).
Kaljun alkua? Purjosipuli avuksi
Roomalaiset ovat taistelleet monien asioita vastaan. Niin myös alkavaa kaljuuntumista vastaan. Tarinan mukaan keisari Nero (Rooman keisari 54-68 eKr.) uskoi purjosipulin sekä parantavan lauluääntä että ehkäisevän kaljuuntumista. Teoria on vielä vahvistamatta.

Näin saat marjat säilymään paremmin

Poimi ja nauti. Nykyisin mansikoita voi ostaa ympäri vuoden. Mutta mikä nautinto se onkaan, kun saa iskeä hampaansa naapurin penkistä juuri poimittuun tai torilta tuoreena ostettuun kypsään ihanaan mansikkaan. Marjat maistuvat parhaimmilta vastapoimittuina. Mansikat. Vadelmat. Karviaiset. Karhunvatukat. Niitä ei kannata säästellä päiväkausia Pienet marjat painuvat ja mehustuvat eivätkä säily juuri päivää tai kahta kauemmin jääkaapissa. Ellei sinulla sitten ole jääkaappia, jossa on nollavyöhykkeen säilytyslaatikko. Siinä hedelmät ja kasvikset pysyvät tuoreina ja luonnollisina kolme kertaa pidempään.
Käytä siivilää
Jos haluat välttämättä säilyttää marjoja jääkaapissa muutamia päiviä eikä sinulla ole nollavyöhykkeen säilytyslaatikolla varustettua jääkaappia, huuhtele marjat ja pane ne siivilään. Siten ne säilyvät hieman paremmin. Lisätietoja nollavyöhykkeen säilytyslaatikon eduista on kohdassa Kylmäsäilytysopas.

Näin säilytät sitrushedelmiä

Happamat ulos, makeat sisään. Tulet kotiin kori täynnä sitrushedelmiä ja mietit, mitä tehdä. Miten ne kannattaa säilyttää? Tee näin: appelsiinit, mandariinit ja klementiinit pitävät viileästä. Niiden ihanteellinen säilytyslämpötila on 2-5 °C. Sitruunat ja greipit saavat kylmävaurioita jääkaapissa, ja ne säilytetään 10-15 °C:ssa. Limetti on siltä väliltä ja se pitää 8-10 °C:n lämpötilasta. Onko sekavaa? Nyrkkisääntö: makeat sitrusperheen jäsenet pääsevät sisään jääkaappiin ja happamat saavat jäädä ulkopuolelle keittiönpöydälle ...
Makeaa ja hapanta
Appelsiinit ovat makeita, sitruunat happamia. Molemmat ovat kuitenkin erittäin C-vitamiinipitoisia ja antavat viimeisen silauksen moneen ruokalajiin. Kuorimista voit helpottaa seuraavalla neuvolla. Laita appelsiini lämpimään veteen pariksi minuutiksi, niin kuori irtoaa helposti.