Puhdistus - Gorenje

Puhdistus

Miksi temppuilla ravunpyrstöjen kanssa tuntikausia voidakseen tarjota ylellistä bouillabaisse-keittoa ruokapöydällä, jossa muurahaiset juoksevat? Miksi taikoa eksoottista mangosorbettia, jos ainoa vieraittesi mieleen jäävä asia on haju, joka tulee keittiönkaapista, kun otat sorbetin ulos?

Ehkä sveitsiläiset talouskoulut eivät loppujen lopuksi olekaan niin huono ajatus. Keittiön puhtaana pitäminen saattaa nimittäin olla aika vaikea tehtävä. Miten esimerkiksi pölyjen lakaiseminen onnistuu ilman että pölypilvi vain nousee ilmaan vähäksi aikaa? Miten muurahaiset saa häviämään ilman myrkyllisiä torjuntaaineita, joiden mukana lähtee myös pala lattiaa? Ja miten pääsee eroon punajuurimehun punaisiksi värjäämistä sormista? Vastaamme näihin kysymyksiin ja annamme runsaasti siivousohjeita seuraavilla sivuilla.

Näin pöly ei lennä, kun lakaiset keittiönlattiaa

Levitä teelehtiä. Tee on hyvää moneen asiaan. Tämä neuvo on erityisesti pölyallergikoille ja muille, jotka yksinkertaisesti haluavat päästä eroon pölystä lakaisemalla. Ei siis vain saada sitä hetkeksi leijumaan ilmassa, minkä jälkeen villakoirat laskeutuvat takaisin alas toiseen nurkaan. Erään perheenemännän vihjeen mukaan puulattialle voi levittää kosteita teelehtiä. Lehdet keräävät pölyn, kun lakaiset. Voit käyttää samaa konstia, kun keräät tuhkaa tai muuta likaa, jota on vaikea saada pysymään rikkalapiossa.
Lyhyesti harjoista
Myös keittiöharja täytyy puhdistaa. Pese se silloin tällöin saippuavedessä ja anna kuivua harjapää ylöspäin. Aseta se esimerkiksi suihkusyvennykseen, jossa se voi valua rauhassa. Harjaa ei yleensä pitäisi säilyttää harjapää lattiaa vasten, koska silloin harjakset taipuvat. Yritä ripustaa se seinälle kahden ruuvin varaan.

Näin pidät muurahaiset poissa keittiökaapistasi

Koristele kaappi mintulla. Jos keittiökaapissa ryömii muurahaisia, se merkitsee kahta asiaa: on kevät, ja jotakin on tehtävä. Vaihtoehtoja on useita. Voit turvautua myrkyllisiin torjunta-aineisiin, mutta silloin otat riskin, että ne saattavat vahingoittaa myös ruokatavaroita, kotieläimiä ja uteliaita lapsia. Lue etiketti huolellisesti ennen aineen valitsemista. Voit tur-vautua myös vanhaan kotikonstiin ja koristella kaappisi mintulla. Jos ripustat kuivattuja mintunoksia keittiökaappiin, muurahaiset häviävät. Voit myös istuttaa minttua ovien ja ikkunoiden läheisyyteen. Se pitää muurahaiset ulkopuolella.
Muurahaiset juoruavat
Muurahaiset ovat tuhoeläimiä, vaikkeivat ehkä pahimmasta päästä. Ne eivät tee oikeastaan vahinkoa. Ongelma on, että ne juoruavat. Jos yksi muurahainen löytää hyvän ruoka-apajan, se laskee hajujälkiä muille muurahaisille, jotta nekin löytävät apajalle. Älykästä, mutta raivostuttavaa.

Näin jääkaappisi ei haise pahalle

Nauti kahvi – käytä porot. Jos jääkaapissasi on paha esimerkiksi juuston, sipulin tai kalan haju, pääset eroon siitä kahvinporoilla. Aseta vain kulhollinen käytettyjä kahvinporoja joksikin aikaa jääkaappiin. Paha haju on pian poissa. Muussa tapauksessa on turvauduttava jynssäykseen. Kaada korkillinen desinfi ointiainetta litraan vettä ja pese ja kuivaa kaapin kaikki ei-metalliset pinnat.
Suodatin vai jynssäys?
Haluatko hajuttoman jääkaapin? Valitse Gorenjen jääkaappi, jossa on FRESH’n’COOL-suodatin. Se poistaa kaikki epämiellyttävät hajut jääkaapista. Suodatinta on helppo käyttää, ja se kestää kolme kuukautta.

Näin poistat pahan hajun jääkaapista, kun kahvinporot eivät riitä

Voitele se viilillä. Harmin paikka! Sinnikkäästä puhdistuksesta ja jynssäyksestä huolimatta jääkaapissa tuntuu edelleen heikko mutta epämiellyttävä, hapahko haju. On otettava viili avuksi. Tee näin:

  1. Tyhjennä jääkaappi.
  2. Pese jääkaappi sienellä ja pienellä määrällä astianpesuainetta.
  3. Levitä viili jääkaapin sisäpinnoille talouspaperin avulla.
  4. Aseta hyllyt varovasti paikalleen, jotta saat ruokatavarat takaisin kylmään. Anna viilin vaikuttaa seuraavaan päivään. Tyhjennä jääkaappi, jotta voit poistaa viilin. Pese viili pois.
  5. Nauti puhtaasta, hyväntuoksuisesta jääkaapista.
Lidt om antibakteriel beskyttelse
Der er bakterier overalt, hvor der er mad. Derfor er det en god ide med antibakteriel beskyttelse, som der er i alle Gorenje køleskabe. Her vil et særligt materiale med sølvbelægning forhindre udviklingen af de skadelige bakterier på køleskabsvæggen.

Näin puhdistat pakastimesi

Vesi, pesuaine ja sormet. Pese kaappi haalealla vedellä, johon on lisätty 1-2 lusikallista etikkaa.
Muista sulattaa
Jos pakastimessasi on jäätä, se täytyy poistaa. Voit tehdä sen usealla eri tavalla sen mukaan, mikä pakastin sinulla on. Jos sinulla on Gorenjen No Frost -pakastinkaappi, riittää, että vedät pistokkeen irti pistorasiasta ennen kaapin puhdistamista. Jos sinulla on tavallinen jääkaappi, se on ensin sulatettava.

Näin poistat hajun sillipurkeistasi

Pane ne pakastimeen. Kannellisia lasipurkkeja voidaan käyttää uudelleen monenlaiseen säilytykseen. Niissä voi säilyttää pikkuveljen keräämiä simpukankuoria, isän ruuveja ja muttereita tai isosiskon helmikoruja. Älä siis anna sillin, kaviaarin tai säilöttyjen kurkkujen hajun pilata hyviä säilytysrasioita. Kun olet puhdistanut purkit, pane ne vain pakastimeen niin, että purkit ja kannet ovat erikseen. Vuorokauden pakastuksen jälkeen bakteerit ja haju ovat poissa.
Tilaongelmia? Lasipurkit katossa
Jos sinulla on paljon puhtaita lasipurkkeja, jotka perhe haluaisi täyttää monenlaisilla pikkutavaroilla, niin minne laitat purkit. Jos tilasta on puutetta, voit kiinnittää kannen kattoon ja sitten purkin kanteen. Siten sekä pikkutavarat että purkit ovat poissa tieltä.

Näin puhdistat helposti keittiön laatikot

Käytä nailonsukkaa. Mietit varmaan, mitä nailonsukalla on puhdistamisen kanssa tekemistä. Vastaus on yllättävän yksinkertainen. Jos haluat puhdistaa keittiölaatikkosi ottamatta pois veitsiä, lusikoita, paperiliittimiä, kuminauhoja ja mitä kaikkea laatikoissa onkin, voit asettaa nailonsukan pölynimurin putken päälle ja alkaa imuroida. Nailon-sukan ansiosta vain pöly imeytyy putkeen. Sama menetelmä sopii lelulaatikoiden ja vastaavien paikkojen puhdistukseen. Silloin laatikkokaan ei naarmuunnu niin helposti.
Imuroi myös jääkaappin takaa
Jää- ja pakastekaapin takaseinässä sijaitsevan kondensaattorin on oltava aina puhdas ja pölytön. Kondensaattori pitäisi pyyhkiä silloin tällöin kostealla harjalla tai imuroida.

Näin saat lasihyllyt säihkyvän puhtaiksi

Kiillota sitruunalla. Lasi on muodikasta. On lasipöytiä, lasihyllyjä ja lasiovia. Niiden puhdistaminen voi kuitenkin olla aikaa vievää, sillä liinalla pestäessä syntyy helposti juovia, kun pyyhdit, tarkistat, onko juovia ja taas pyyhit. Jos väsyt tähän, tee seuraavalla kerralla näin: purista sitruunanmehua lasiin ja pyyhi kuivaksi paperilla. Lasipöytä näyttää upealta ja siihen ei jää juovan juovaa.
Kärpäsiä olohuoneessa?
Sitruunaa voi käyttää moneen asiaan. Sitruunankuoren ikkunassa sanotaan pitävän kärpäset poissa huoneista.

Näin poistat kalkin hankaamatta

Käytä vanua ja mene nukkumaan. Onko pesualtaassasi usein kalkkikerrostumia? Entä kattiloissasi? Tai muissa paikoissa, joissa ne häiritsevät? Osta pullo etikkaa. Se ei maksa paljon. Kasta sopivan kokoisia vanutuppoja etikkaan ja pane ne kalkkilaikkujen päälle. Anna vaikuttaa yön yli, ja puhdista. Hienoa! Kaikki rumat laikut ovat hävinneet kauneusu-niesi aikana! Ja halvalla! Toista, jos kalkkikerrostumat ovat paksuja.
Puhdista jääkaappi vanupuikolla
Laskuputki, joka sijaitsee jää- ja pakastinkaapin takaseinässä jäähdytyselementin alla, kerää syntyneen kondenssiveden. Putki on pidettävä puhtaana. Tarkista tasaisin väliajoin, että laskuputki on puhdas. Jos se ei ole, puhdista se hammastikulla tai vanupuikolla.

Näin punajuuri ei värjää käsiäsi punaisiksi

Hiero sitruunaan. Mikään ei vedä vertoja kotonasäilötyille punajuurille, mutta mikä sotku niistä syntyy. Ja punaiset kädet sopivat huonosti kiinalaisesta silkistä tehtyyn iltapukuun ja kullattuihin Versace-korkoihin. Mikä neuvoksi, jos väri ei lähde, vaikka kuinka hankaisi ja hinkkaisi? Ota esiin sitruunanpuolikas, jota olet säilyttänyt jääkaapissa tätä varten ja pyörittele sormiasi siinä. Muutaman sekunnin kuluttua sormesi ovat taas puhtaat ja siistit – ja tuoksuvat raikkaalle.

Entä porkkanamehu?
Vaikka porkkanaraaste sattuisi jättämään valkoiseen suosikkikulhoosi oransseja juovia, sinun ei tarvitse joutua paniikkiin. Ota vähän ruokaöljyä, kaada sitä kulhoon ja hiero kevyesti. Ja kas, kulho on taas hohtavan valkoinen.