Pakkaaminen - Gorenje

Pakkaaminen

Tuorekelmu, alumiinifolio, rasia vai jokin muu? Seisot pitäen kädessäsi puoli kattilallista vastasekoitettua avokadososetta ja etsit laatikosta jotakin, mihin pakata se: alumiinifolioon, tuorekelmuun, pussiin vai muovirasiaan? Otsasi vetäytyy ryppyyn ja rinnastasi kohoaa syvä huokaus. Mikä ihmeessä olisi paras pakkaustapa? Tässä muutamia hyviä neuvoja.

Pakkaus ei ole ainoastaan käytännön sanelema toimenpide. Myös ympäristötieteiden ja elintarvikealan tutkijat ovat asiasta samaa mieltä. Ruokatavarat, ruoantähteet ja ruokapakkaukset on pakattava ja säilytettävä hygieenisesti ja niin, että niiden ympäristövaikutus jää mahdollisimman pieneksi. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa, ettei saa käyttää PVC:tä, alumiinifolioita eikä biologisesti hajoamattomia muovipusseja, lämmintä ruokaa ei saa säilyttää muovirasioissa, joita ei ole tarkoitettu lämpimille ruokatavaroille ja ruokapakkaukset, jotka on jätetty seisomaan keittiönpöydälle on heitettävä pois. Ohjeita, jotka seuraavilla sivuilla annettuja, on yksinkertaistettu.

Näin sipulinpuolikas säilyy kauemmin

Voitele sipulit voilla. Vaikka sipulinpuolikas ei romuta budjettiamme, niin miksi heittää pois sellaista, jonka voi oikein pakattuna säästää? Kun seuraavalla kerralla lihamurekkeen valmistuksesta jää sipulinpuolikas yli, älä avaa pakkaustarvikelaatikkoa, vaan ota esiin jääkaapista voi. Sipulinpuolikas säilyy paremmin, kun sen voitelee voilla. Voi ei myöskään kuormita ympäristöä. Emme suosittele samaa toimenpidettä muille ruokatavaroille ...

Sipulia yli 5000 vuotta
Sipulinkasvatus ruoanvalmistuskäyttöön juontaa juurensa aikaan noin 3000 eKr., jolloin sipulista tuli nopeasti yksi tärkeimmistä juurikasveista. Tänä päivänä viljellään kepasipulia, salottisipulia, valkosipulia, punasipulia sekä monia sipuleita, joista käytetään vain varsi ja vihreä latva.

Näin saat vihreät tomaatit kypsymään

Anna etyleenikaasua. Voit panna puolikypsät tomaatit kypsymään pussiin, johon teet muutamia reikiä. Pussiin sen vuoksi, että tomaatit erittävät kypsymistä edistävää etyleeniä ja pussi pitää kaasun sisällään. Pussin rei’istä tuleva ilma parantaa etyleenin vaikutusta. Jos pussit ovat päässeet loppumaan, voit sijoittaa tomaatit omenoiden,luumujen, persikoiden tai päärynöiden viereen, sillä myös ne erittävät etyleeniä.
Lyhyesti etyleenistä
Samaan aikaan kun tomaatit, omenat, luumut, persikat ja päärynät erittävät etyleeniä, on myös joukko vihanneksia, kuten salaatti, kurkku, kukkakaali, persilja, tilli, porkkana, parsa, purjosipuli ja ruusukaali, jotka ovat hyvin herkkiä etyleenille. Niitä ei siis pidä säilyttää samassa paikassa. Ne saavat vihannekset menettämään väriään, rakennettaan ja makuaan.

Näin avokadosose ei tummu

Upota kivi kastikkeeseen. Riippumatta siitä kuinka paljon valkosipulia, sitruunaa, tomaattia ja chiliä sekoitat avokadoon, ilman sisältämä happi tummentaa sen värin nopeasti. Värin muuttumisen voi estää upottamalla avokadon kiven kulhoon, jossa on guacamole-kastiketta. Vain kärki jätetään näkyviin. Painele vielä tuorekelmu kulhon päälle niin tiukkaan, että saat pois kaikki ilmakuplat. Kivi on avokadon luonnollinen säilöntäaine. Kun peität kiven kelmulla, palautat avokadon alkuperäisen suojautumiskeinon happea vastaan. Näin sinulla on värinsä säilyttänyttä kastiketta useaksi päiväksi.
Lyhyesti tuorekelmusta
Säilytä tuorekelmurullaa jääkaapissa. Tällä tavalla estät kelmua käpertymästä kokoon ja menemästä sykkyrälle, jolloin sen käytöstä tulee aivan mahdotonta. Käytä polyetyleenistä valmistettua tuorekelmua mieluummin kuin PVC-kelmua. Polyetyleenikelmu ei sisällä pehmentimiä, jotka voisivat ”vuotaa” ruokaan.

Näin sitruunat säilyvät kauemmin

Pakkaa ne ja pane kylmään. Sitruunat säilyvät kauemmin, jos käärit ne alumiinifolioon ja panet jääkaappiin. Mutta vain kokonaiset sitruunat! Sitruunanpuolikkaasta vuotava mehu voi liuottaa alumiinia happamen pH-arvonsa vuoksi, ja siitä jää kitkerä jälkimaku. Sama koskee muita happamia ruokatavaroita, kuten säilöttyjä kurkkuja, tomaattilohkoja ja säilöttyjä punajuuria. Happamet ”avatut” ruokatavarat säilyvät parhaiten lasipurkeissa tai muovikelmulla peitetyissä posliini- tai muoviastioissa.
Lyhyesti alumiinifoliosta
Alumiinifoliota käytetään etenkin ruokatavaroiden pakkaamiseen säilytystä varten. Läpinäkymätön alumiinifolio suojelee sisältöä tehokkaasti eikä vaikuta ruoan makuun. Usein alumiinifoliota käytetään laminoituna yhdessä muovin tai paperin kanssa.

Näin nopeutat banaanien kypsymistä

Mukiloi niitä. Tuijotat vihaisena koria, joka on täynnä vihreitä, kovia banaaneja. Hienot aikeesi leipoa suussa sulava banaanikakku huomisen syntymäpäivän kunniaksi haihtuu savuna ilmaan. Ellet sitten onnistu nopeuttamaan niiden kypsymistä? Voit tehdä sen mukiloimalla banaaneja. Voit joko rullata ne kostean astiapyyhkeen sisään tai, jos tarvitset isomman määrän, panna ne isoon muovipussiin ja läimäytellä pussia kevyesti pöytälevyä vasten. Näin banaanit kypsyvät nopeasti.
Lyhyesti kypsymisestä
Ota huomioon, että kypsät banaanit ovat aina myös makeita, sillä banaanin luonnollinen tärkkelys muuttuu sokeriksi banaanin kypsyessä. Ja mieluummin makea kuin kova kakku...

Paras tapa pakata salaatti

Pussiin ja kylmään. Salaatti ja muut vihreälehtiset vihannekset säilyvät parhaiten muovipussissa jääkaapissa. Voit käsitellä salaattia kahdella tavalla:

  1. Erottele lehdet toisistaan, pane hetkeksi veteen, valuta kunnolla ja pane muovipussiin ja pussi jääkaapin vihanneslaatikkoon.
  2. Huuhtele salaatinkerä varovasti kokonaisena, anna sen “imeä” hieman kosteutta, valuta ja pane pussiin ja pussi jääkaappiin.
Lyhyesti salaattilingoista
Kaytä tavallista salaattilinkoa, jos haluat tarjota puhtaita, kuivia salaatinlehtiä. Vai odotatko suurempaa seuruetta päivälliselle? Käytä siinä tapauksessa tyynynpäällistä. Sillä tavoin saat salaatin koko perheelle ja ystäväjoukolle yhdellä kertaa.

Näin juusto ei homehdu

Säilytä muovirasiassa tai laita mukaan jotakin makeaa. Juustot ovat sosiaalisia. Ne säilyvät parhaiten yhdessä muiden juustojen kanssa tiiviissä muovirasiassa, koska ne kostuttavat toisiaan. Niiden ei kuitenkaan pitäisi koskettaa toisiaan. Älä myöskään käsittele juustoja kovin pitkään. Tällä tavoin voit säilyttää kaikkia mahdol-lisia juustolaatuja norjalaisesta vuohenjuustosta, goudaan ja homejuustoihin useita kuukausia. Jos rasiat ovat päässeet loppumaan, voit panna muutaman sokeripalan juustojen joukkoon. Silloin juustot eivät homehdu niin helposti.
Oletko kyllästynyt juuston hajuun?
Jos säilytät juustoja tiiviissä rasiassa, sinun ei tarvitse lukea tätä ohjetta. Pidä leivinjauhetta jääkaapissa esimerkiksi pienessä lasipurkissa. Leivinjauhe hävittää nopeasti pahan juuston hajun.

Paras tapa pakata leipä

Pussiin raa’an perunan kanssa. Leipä kuivuu nopeasti. Jos olet kyllästynyt käyttämään käytännöllisesti katsoen vastaostettua tai vastaleivottua leipää lintujen ruoaksi tai leipäkuutioihin, voit noudattaa seuraavaa vanhaa neuvoa. Säilytä leipä muovipussissa raa’an, kuoritun perunan kanssa. Peruna lisää tarvittavaa kosteutta, joka saa leivän säilymään tuoreempana pidempään.
Vaalea leipä ja kokojyväleipä
Vaaleaa leipää ja kokojyväleipää tulee säilyttää huoneenlämmössä tai pakastimessa, mutta ei jääkaapissa. Huoneenlämmössä vaalea leipä ja kokojyväleipä säilyvät parhaiten suljetussa muovipussissa, jolloin ne eivät kuivu, tai leipälaatikossa.

Huolehdi ympäristöstä

Käytä lasipurkkeja ja paperia. Tehtaat, valintamyymälät ja kotitaloudet käyttävät pakkauksia. Jokainen eurooppalainen käyttää keskimäärin 100 kiloa muovia, alumiinia, pahvia, paperia tai lasia vuodessa. Hyvä asia on, että pakkaus suojelee ruokatavaroita saasteilta ja bakteereilta. Valitettavasti pakkaukset myös kuormittavat ympäristöä ruoan koko elinkaaren ajan eli valmistuksen, kuljetuksen ja käytön ajan sekä lopuksi jätteenä. Jos haluat huolehtia ympäristöstä, noudata seuraavia nyrkkisääntöjä: käytä lasia mieluummin kuin muovia, ja paperia mieluummin kuin alumiinifoliota.

Hämähäkki hillopurkkiin
Hillopurkit sopivat moneen käyttöön. Esimerkiksi hämähäkkien pyydystämiseen huoneiden nurkista ja kuljettamiseen ulos. Helppoa ja lempeää käsittelyä hämähäkille. Hämähäkki näkee huonosti, joten sen houkutteleminen ansaan on helppoa, jonka jälkeen voit rauhassa kuljettaa sen ulos vapauteen.

Näin makeiset eivät liimaudu toisiinsa

Lisää sokeria. Tässä on hyvä neuvo kaikille makeisten ystäville. Eikö olekin raivostuttavaa, kun makeiset liimautuvat toisiinsa isoksi möhkäleeksi? Hakkaat ja kaivat ja taistelet kaikin keinoin, syljen valuessa suustasi, jotta saisit irti edes pienen palasen. Toki on helpompikin – ja makeampi – tapa. Sirottele vain sokeria makeisten päälle ja pane rasia jääkaappiin. Sokeri (hieno- tai tomusokeri) muo-dostaa päällysteen jokaisen makeisen ympärille, joten ne eivät enää tartu toisiinsa. Säilyttämällä makeisrasiaa jääkaapissa vältät riskin, että makeiset sulaisivat yhteen. Tämä on erityisen tärkeää kesäkuumalla. Voit toki tyhjentää koko rasian myös suuhusi...
Kovettunutta pölysokeria?
Voi estää pölysokeria kovettumasta panemalla ranskanleipä- tai ruisleipäpalasen sokerikuppiin. Vaihda, kun leipä on kuivaa. Jos sokeri on jo ehtinyt kovettua, ei sitä tarvitse heittää suoralta kädeltä pois, vaan voit panna sen kulhoon ja peittää vuorokauden ajaksi märällä astiapyyhkeellä. Sitten onkin taas Irish coffeen aika ...