Pakastusopas - Gorenje

Pakastusopas

Voi, ei taas! Etsit kuumeisesti kotipakastimestasi itse savustettua turskafilettä. Etsit ja kaivat, kaivat ja etsit jääkylmien herne- ja porkkanapussien seasta, jotka ovat jäätyneet kiinni, koska olet taas unohtanut sulattaa pakastimesi.

Tuttu tilanne. Pakastin on erittäin tehokas mutta voi olla myös erittäin ärsyttävä, etenkin jos tapana on vain heitellä ruokatavaroita sisään ilman nimilappuja ja sen kummempaa järjestystä, eikä pakastinta puhdisteta ja sulateta säännöllisesti. Tämä on monissa perheissä hyvin tavallinen pakastimen käyttötapa. Annamme tässä muutamia neuvoja, joilla saat vähän järjestystä pakastimeesi.

Näin vältät, ettei pakastin ala hälyttää

Ajattele pieniä käsiä. Pakastimet ovat laaja käsite. Tässä keskitymme kuitenkin vain eniten myytyihin malleihin, joissa on kaksi lämpötilavyöhykettä: -12 °C ja - 18 °C. Silloin on erittäin helppo tietää, mihin mitäkin laitetaan. Kylmimpiin - 18° C:n laatikoihin sijoitetaan valintamyymälän tarjouksesta hankittu possunpala tai paahtopaisti. Siis isom-mat, raskaammat ruokatavarat. Oveen, jonka lämpötila on -12 °C, sijoitetaan pikkupakasteet kuten herneet, maissi ja jäätelöpuikot – avatut ja avaamattomat, jotta pikkukädet eivät palellu jäätelötuuttia tavoitellessa.
Ajatteleeko ovesi?
Joissakin jääkaappimalleissa on ovi, joka ajattelee itse. Myös Gorenjella on malleja, joissa ovi sulkeutuu automaattisesti, jos se jätetään auki alle 20 asteen kulmassa.

Näin pakastat - 10 pakastusperiaatetta

10 pakastusperiaatetta

  1. Ota huomioon, että kaikkea ei voi pakastaa.
  2. Pakasta vain tuoreita ruokatavaroita.  
  3. Pakkaa kunnolla ja asianmukaisesti.
  4. Pakkaus ei saa vuotaa. Vuodot voivat aiheuttaa vitamiinien katoamista ja ruokatavaroiden kuivumista.  
  5. Pakkauksiin tulee tehdä seuraavat merkinnät: sisältö, määrä ja pakkauspäivä.
  6. On erittäin tärkeää, että ruokatavarat pakastetaan mahdollisimmat nopeasti. Sen vuoksi suosittelemme liian isojen pakkausten välttämistä.
  7. Kerralla pakastettava määrä ei saa ylittää tyyppikilvessä kohdassa ”Pakastimen kapasiteetti” annettua määrää. Jos pakastinkaappiin pannaan liian suuri määrä pakastettavaa kerralla, pakastin ei toimi optimaalisella teholla, ja se vaikuttaa pakastettujen ruokatavaroiden laatuun.
  8. Noudata eri ruokatavaroiden pakastusaikasuosituksia. Katso taulukko tämän luvun lopussa. 
  9. Sulatetut tai osittain sulatetut ruokatavarat pitäisi käyttää mahdollisimman nopeasti. Kylmässä ruokatavarat säilyvät, mutta mikro-organismit eivät tuhoudu, ja ne pilaavat ruokatavaroita.
  10. Sulata pakastin säännöllisesti, mielellään jään ollessa 3-5 mm paksua. Puhdista ja kuivaa pakastinkaappi sisältä. Mitä useammin sulatat sen, sitä helpompaa jään poistaminen on.

Näin vältät sulattamasta väärän ruoan

Käytä etikettejä. Tunnistatko tilanteen? Seisot pakastimesta ottamasi lihakimpale kädessäsi, mutta et saa mitään selvää pakkauksen päälle kirjoitetusta tekstistä. Onkohan tämä se oikea? Ankkapaistia on aika vaikeaa valmistaa kalamurekkeesta. Suosittelemme seuraavaa. Leikkaa irti etiketti lihan alkuperäisestä ostopakkauksesta ja liimaa se pakastepussin päälle teksti ylöspäin (tietenkin). Silloin tiedät aina, mitä pakastimesta otat. Etiketistä voit tarkistaa myös tarvittaessa valmistusajan ja tavaraselosteen.

Lyhyesti pakastuspusseista
Ruokatavaroiden säilytykseen tarkoitetut pakastuspussit sopivat vain huoneenlämpöisille tai sitä kylmemmille ruoille. Sen sijaan pakastuspussit sopivat kaikenlaisen ruoan – niin happaman, makean, rasvaisen kuin vähärasvaisenkin – ruoan säilyttämiseen.

Näin sinulla on aina persiljaa valmiina

Pakasta ja hiero kämmenten välissä. Käytännöllinen neuvo persiljan hienontamiseen: leikkaa pois varret ja pane lehdet muovipussissa pakastimeen neljäksi viideksi tunniksi. Ota pussi ulos ja hiero sitä kämmenten välissä. Näin persilja on hienonnettu. Jos et käytä kaikkea, pane loput takaisin pakastimeen – näin talossa on aina hienonnettua persiljaa. Eikä persiljahakkuria tarvitse ottaa esiin ollenkaan.
Kähärälehtinen persilja sopii paremmin pakastukseen
Viime vuosina suosiota saanut sileälehtinen persilja on aromikkaampi ja kestää paremmin lämmitystä (maun siitä kärsimättä). Pakastusta se ei sen sijaan kestä yhtä hyvin kuin kähärälehtinen.

Näin saat hyviä vihanneksia talviaikaan

Poimi ne pakastimesta. Mikään ei ole niin ihanaa kuin tuoreet pavut, tuoreet herneet tai muut tuoreet suosikkivihannekset. Onneksi ne eivät kuulu vain kesän nautintoihin. Pakastetut vihannekset ja hedelmät säilyttävät makunsa, rakenteensa ja vitamiininsa hyvin, jos niitä säilytetään -18 °C: ssa (tai kylmemmässä) ja jos ne on pakattu kunnolla hapettumista ja kuivamista estävään pakkaukseen. Satokauden loppupuolella pakastetut vihannekset itse asiassa sisältävät enemmän vitamiineja kuin tuoreet. On siis täysin paikallaan syödä pakastettuja vihanneksia.
Pakasta tiiviisti
Pakkaa tuotteet huolellisesti tiiviisiin, lujiin pusseihin, jotka suojaavat sisältöä kuivumiselta ja maun ja ravintosisällön huononemiselta. Syväjäädytys-tarkoittaa, että pakasteen pitäisi olla täysin jäässä siihen asti, että se käytetään. Jos kaikkea ei käytetä kerralla, on tärkeää, että pussi suljetaan hyvin ja pannaan heti takaisin pakastimeen.

Näin varmistat, etteivät marjat paakkuunnu pakastimessa

Pakasta marjat yksitellen. On kiire. Uudenvuoden päivällisvieraiden tuloon on pari tuntia aikaa, ja tarkoituksesi on vielä koristella kaikkien lasit jäisellä vadelmalla jääkuution sijaan. Eteen tuli vain pieni ongelma. Marjat ovat tarttuneet pakastimessa kiinni toisiinsa muodostaen yhden ison käyttökelvottoman möhkäleen. Tee seuraavalla kerralla näin: paka-sta marjat tarjottimella. Laita vain yksi kerros ja asettele marjat niin, etteivät ne koske toisiinsa. Vuorokauden pakastuksen jälkeen voit siirtää kaikki samaan muovipussiin. Kun marjat on pakastettu tällä tavoin yksitellen, ne eivät enää tartu toisiinsa.
Vältä vetisiä marjoja
Jos haluat päästä eroon tästä kaksivaiheisesta marjojen pakastamisesta, hanki pakastin, jossa on No Frost -toiminto. Sen pakastustekniikka estää möykkyyntymistä aiheuttavan marjojen huurtumisen. Täysin automaattisesti.

Näin saat ison hirvenreiden mahtumaan pakastimeen

Paloittele – tai vedä. Ja taas se tapahtuu. Perheen suurmetsästäjä saapuu kotiin leveästi hymyillen ja valtava saalis mukanaan. Pian hymy kuitenkin hyytyy. Perinteisessä pakastinkaapissa ei nimittäin ole yleensä tilaa tällaisille saaliille. Jos poistat laatikoita saadaksesi tilaa, pakastuselementit ovat kuitenkin tiellä. Jos saalistat usein – metsällä tai valintamyymälässä – sinun kannattaa miettiä Gorenjen No Frost - pakastinkaapin hankkimista. Siinä pakastuselementit sijaitsevat takaseinässä. Silloin laatikot voi vain vetää ulos, ja tilaa löytyy helposti koko saaliille. Voit tietysti myös paloitella saaliin, mutta älä siinä tapauksessa kerro sitä metsästäjälle itselleen.

Lyhyesti isosta laatikosta
Sinun ei ehkä tarvitse edes poistaa laatikoita järjestääksesi tilaa saaliille. Gorenjen No Frost - pakastinkaapissa on iso BIG’n’FREEZE-laatikko, jossa voit säilyttää kätevästi lampaanreiden tai muita isokokoisia pakasteita. Laatikko on varustettu käyttöä helpottavilla teleskooppikiskoilla.

Näin sulatat pakastimen helposti

Huurua vai No Frost. Olemme kaikki kokeneet sen. Laiminlyöneet pakastinta niin kauan, ettei ovea yhtäkkiä saa enää kiinni, koska sisään on muuttanut valtava jäävuori. Mikä nyt neuvoksi? Ei, et ota esiin hiustenkuivaajaa tai lämminilmapuhallinta sulamisen jouduttamiseksi. Lämpö voi vahingoittaa pakastimen runkoa. Älä myöskään koskaan käytä teräviä esineitä, koska ne voivat tehdä reiän putkijärjestelmään. Et saa myöskään ottaa avuksesi liuottimia, suihkeita yms. Ne voivat vahingoittaa kaapin muoviosia ja aiheuttaa terveysriskin. Sen sijaan voit tehdä kaksi asiaa. Voit asettaa lämpimällä vedellä täytetyn astian kaappiin. Sulamiseen menee luonnollisesti jonkin aikaa. Toisaalta voit tietenkin valita Gorenjen No Frost - pakastinkaapin, jota ei tarvitse koskaan sulattaa.
Pysy energialuokassa A
Pakastimet, joita ei ole sulatettu, käyttävät enemmän sähköä, koska joutuvat ylläpitämään isoa määrää jäätä. Vaikka pakastimesi on energialuokan A laite, se voi silti toimia kuten energialuokkaan B tai C kuuluva laite, jos sitä ei sulateta asianmukaisesti. Pakastin, jota ei tarvitse sulattaa, säilyy energialuokassa A vuosi toisensa perään.

Näin kauan ruoka säilyy pakastimessa

Hedelmät ja naudanliha 10 - 12 kuukautta
Kasvikset, vasikanliha ja siipikarja 8 - 10 kuukautta
Riista 6 - 8 kuukautta
Sianliha 4 - 6 kuukautta
Jauheliha 4 kuukautta
Leipä, leivonnaiset, valmisruoat, kala 3 kuukautta
Sisälmykset 2 kuukautta
Savustetut makkarat ja rasvainen kala 1 kuukautta