Hygienia - Gorenje

Hygienia

Muista – hyvän hygienian vuoksi. Muista pestä kätesi. Muista pestä veitsi. Muista heittää tiskirätti pesuun joka ilta yhtä varmasti kuin panna lapset nukkumaan. Ethän anna lastenkaan roikkua ylhäällä monta päivää peräkkäin... Aloita kuitenkin lukemalla seuraavilla sivuilla annetut ohjeet – hyvän hygienian vuoksi.

Tiedämme kyllä tosiasiat. Useimmat meistä ovat kuulleet kauhutarinoita isoista illallistilaisuuksista, joiden hienon tunnelman on tuhonnut ei-tervetullut ruokamyrkytys. Useimmat muistavat hyvää tarkoittavan kotitalousopettajan saarnat hyvästä keittiöhygieniasta. Myös kaikki poliittisesti korrektit vanhemmat toistavat omia vanhempiaan tivatessaan rakkailta lapsiltaan: oletteko muistaneet pestä kätenne? Kyllä, tiedämme kyllä tosiasiat. Tiedämme, miten meidän tulee välttää bakteerihyökkäyksiä keittiössämme. Hyvät neuvot kannattaa silti toistaa. Hyvä henkilökohtainen hygienia ja hyvä keittiöhygienia ovat tärkeitä, kun käsittelet ruokaa. Lue tämä ja paina mieleesi. Jos et muuten, niin ainakin välttyäksesi sairaiden ja vihaisten päivällisvieraittesi puhelinsoitoilta päivällistä seuraavana päivänä.

Näin varmistat hyvän henkilökohtaisen hygienian

Pese kätesi. Voi kuulostaa banaalilta, mutta toistamme tämän lapsuuden opetuksen vielä kerran, sillä puhtaat kädet ovat hyvän henkilökohtaisen keittiöhygienian a ja o. Kätesi joutuvat päivän mittaan kosketuksiin monien asioiden kanssa: nenän, haavojen, hiusten, roskapöntön, WCistuimen, rahojen, puolison, ovenkahvojen, vesihanojen ja paljon muun. Joten muista pestä kätesi. Ennen ruoan-laiton aloittamista sekä sen aikana, kun siirryt vihannesten käsitelystä, lihaan, muniin ja valmistuotteisiin. Muista pestä myös lasten kädet. Suloinen Pepi, Misse tai Musti voivat levittää sairauksia aiheuttavia bakteereja, sillä ne eivät suinkaan aina ole viattomia lemmikkieläimiä.

Näin peset kätesi
Kytke automaattihana pois päältä ja noudata seuraavia ohjeita, kun peset kätesi seuraavan kerran:
1.Ota pois sormukset.
2.Huuhtele kädet lämpimässä vedessä.
3.Pese saippualla noin 15 sekunnin ajan.
4.Huuhtele hyvin. Kuivaa puhtaaseen käsipyyhkeeseen.

Näin bakteerit eivät pesiydy leikkuulaudallesi

Vältä naarmuja. On aivan normaalia, että jos naarmutat leikkuulaudan, bakteerit ryntäävät sen kimppuun. Kuluu vain silmänräpäys, ja kokonainen bakteeriarmeija on pesiytynyt lautaan. Ruoantähteitähän siinä riittää bakteerien ahmia. Voit kuitenkin vaikeuttaa näiden mikroskooppisten olioiden elämää leikkulaudoillasi. Valitse puinen leikkuulauta. Puu korjaa itse itseään (jos on öljytty säännöllisesti). Jos veitsi tekee lautaan naarmun, naarmu sulkeutuu itsestään. Puu sisältää myös luonnollisia bakteerien tappajia, jotka tappavat naarmun sulkeutuessa mahdollisesti loukkuun jääneen bakteerin.

Lyhyesti leikkuulaudasta
Jos lautaan tulee korjauskelvottomia naarmuja tai halkeamia, heitä se pois. Jos leikkuulautasi haisee, voit hieroa sitä sitruunanpuolikkaalla ja pestä huolellisesti lämpimällä vedellä. Käytä kullekin ruokatavaralle omaa leikkuulautaa, steriloi lauta kiehuvalla vedellä tai pese se huolellisesti, ennen kuin käytät sitä muille ruokatavaroille.

Näin varmistat, että sushi-vieraasi tulevat uudelleen

Leikkaa puhtailla veitsillä. Kun yrität haparoiden opetella bambumaton käyttöä levän, riisin ja lohipalasen paketoimiseksi tiukaksi kääröksi, huomaat yhtäkkiä, että kurkku jäi pois. Hmm, missähän veitsi on. Hak hak hak. Nyt on kurkkuviipale paikallaan. Paha juttu, unohdit käyttää puhdasta veistä. Tämä on iso ongelma. Jos työkalua käytetään raa’an lihan käsittelyyn ja heti sen jälkeen vihanneksiin, lihan bakteerit voivat työkalun kautta saastuttaa vihannekset. Seurauksena voi olla vatsakipuja tai pahempaakin.

Lyhyesti veitsistä
Käytä jokaiselle ruokatavaralle omaa veistä. Veitsi, jolla on käsitelty raakaa lihaa, siipikarjaa, kalaa tai raakaa munaa, on pestävä huolellisesti lämpimällä vedellä ja pesuaineella, huuhdeltava kiehuvalla vedellä tai pestävä astianpesukoneessa, ennen kuin sitä käytetään muille ruokatavaroille.

Näin vältät sairauksia, kun käsittelet lihaa, siipikarjaa, kalaa ja kananmunia

Lämmitä, jäähdytä, vältä bakteereita. Hygienia-sana tulee kreikkalaisen terveyden jumalattaren Hygieian nimestä. Mitä hänestä? No, jos hän eläisi tänä päivänä, hän haluaisi varmasti tehdä kaikkensa saadakseen sinut käsittelemään lihaa, siipikarjaa, kalaa ja seuraavasti:

  1. Lämmitä aina vähintään 75 °C: een.
  2. Jäähdytä jääkaapissa enintään +5 °C:een.
  3. Vältä bakteereita pitämällä ruoat erillään, kun säilytät tai valmistat niitä.

Ensin kananpoika, sitten klooria
Keittiönpöytä ja keittiövälineet on hyvä desinfi oida säännöllisesti, varsinkin kananpojan käsittelyn jälkeen. Pese ja huuhtele pois karkea lika ensin. Huuhtele sen jälkeen pöytä ja työvälineet klooriliuoksella, jossa on 1 dl klooria 1 litrassa vettä. Huuhtele puhtaalla vedellä.

Näin varmistat, etteivät kananmunat levitä salmonellaa

Kastaminen ei riitä – keitä. Tuoreissa kananmunissa voi olla salmonella-tartunta. Useimmat meistä tietävät tämän, mutta harvat ovat selvillä siitä, miten bakteerit tapetaan. Aloitamme selityksen vanhalla myytillä. Bakteerien, jotka ovat yleensä kuoren pinnalla, tappamiseen ei riitä, että muna kastetaan kiehuvaan veteen. Kuori on huokoinen, ja paine työntää bakteerit sen vuoksi kananmunan sisään. Vaikka munanvalkuainen saattaa sisältää bakteereja tuhoavia aineita, ne eivät takaa sitä, että salmonella kuolee. Keittäminen takaa!
Lyhyesti munista
Tuoreet kananmunat ovat voineet saada salmonellatartunnan. Sen vuoksi on tärkeää, että peset aina kätesi, kun ole koskenut kananmunaan. Samoin työvälineet, jotka ovat olleet kosketuksessa raa’an munan kanssa. Muussa tapauksessa on olemassa riski, että bakteerit leviävät valmiisiin ruokiin. Käytä pastöroituja munia ruokiin, joita ei kuumenneta.

Ajattele kaksi kertaa, ennen kuin pyydät vierastasi maistamaan gulassia

Mitä tahansa voi tapahtua. Seuraavat lauseet ovat monelle tuttuja: ”Maistaisitko vähän. Onko suolaa tarpeeksi?”. Vaikka tarkoitus on viaton ja kyseessä on henkilö, joka on paras ystäväsi ja joka ei yleensä juoksentele ympäriinsä kokoelma oudosti käyttäytyviä bakteereita kehossaan, pitäisi sinun aina pelätä pahinta. Vieraalla voi olla suus-saan bakteereita, jotka voivat tuhota ruuan. Tai vieraalla on likaiset kädet, joilla hän tarttuu lusikkaan, ja lusikka koskee keittoon. Anna maistajalle aina puhdas lusikka. Pese myös lusikka aina, ennen kuin käytät sitä uudelleen. Sillä mitä tahansa voi tapahtua.

Kaikkea voi todella tapahtua
Tarkoitus ei ole lietsoa turhaa vainoharhaisuutta, mutta vieraiden käsissä VOI todella olla bakteereita heidän saapuessaan luoksesi, ja sinä kättelet heidät. Pese kätesi kättelyn jälkeen ja ennen kuin aloitat ruoanlaiton. Et koskaan tiedä, missä kädet ovat olleet ennen tätä.

Tämä on tiskirätin arki

Likaista
07:10  yvää huomenta kaurapuurolle ja haaleallekahville 
15:30  umm, marmeladia, teetä, voita 
16:45  oijoi, kukkaruukku putosi lattialle 
17:30  ruoanlaittoaika, kalamureketta, se on vähän rasvaista 
18:18  kiitos ruoasta, kalamureke, remouladekastike ja riisi pois 
18:20  Rikun nenä valuu 
19:30  mitä tuo jääkaapin ovessa oikein on? 
20:00  kahviautomaatti on valunut yli 
23:00  hyvää yötä puhtaalle keittiönpöydälle 
07:10  hyvää huomenta uudelle jännittävällepäivälle

Vaihda joka päivä
Tiskirätti on bakteerien paratiisi. Vaihda tiskirätti usein, vähintään kerran päivässä. Käytä tiskirättiä vain pöytien, lieden ja muiden keittiön pintojen puhdistamiseen ja kuivaamiseen. Kuivaa keittiönpöydälle roiskuneet lihanesteet ja ruoantähteet talouspaperilla. Voit käyttää rättejä uudelleen, jos peset ne vähintään 60 °C:ssa.

Näin tiskiharjasi ei levitä bakteereita

Keitä se. Useimmat heittävät likaisen tiskiharjan pois. Se ei ole tarpeen, sillä voit estää harjaa levittämästä bakteereita keittiövälineestä toiseen. Voit pestä sen astianpesukoneessa, kun panet koneen seuraavan kerran päälle. Pesussa bakteerit kuolevat. Voit puhdistaa harjan myös kiehuvalla vedellä. Ota tavaksi huuhdella harja säännöllisesti esimerkiksi tilkalla kiehuvaa perunankeittovettä.
Tiskiharjojen puhdistus
Kloorisekoitus, jossa on 2 dl klooria 5 litrassa vettä, tappaa kaikki bakteerit ja poistaa happamen hajun. Tee sekoitus pesualtaaseen ja pane rätit, harjat ja sienet likoamaan pariksi tunniksi. Huuhtele pari kertaa puhtaalla vedellä.