Tanskassa vietetään suurta rukouspäivää (Store Bededag), jota edeltävänä iltana nautitaan perinteistä, lämmintä vehnäleipää. Perinne sai alkunsa, kun suurena rukouspäivänä vapaapäiväänsä viettävät leipurit leipoivat edellisenä iltana vehnäleivän kotiin vietäväksi ja lämmittivät sen seuraavana päivänä juhlaa varten. Tanskalainen ruokabloggari The Food Club jakaa nyt ehdotuksensa ihaniin täysjyvävehnäisiin sämpylöihin.
Tee näin
1. Kaada haalea vesi, maito ja piimä kasariin ja sekoita hiiva joukkoon. Lisää muna, suola, sokeri ja kardemumma, ja sekoita aineet keskenään. Lisää suurin osa jauhoista ja sekoita taikinaa yleiskoneessa parin minuutin ajan. Kaada sekaan loput jauhoista, jos taikina on liian löysä. Lisää voi ja sekoita taikinaa yleiskoneessa vielä 5 minuuttia.
2. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 2 tuntia.
3. Muotoile taikinasta 20 pyörylää ja laita ne pellille leivinpaperin päälle – niiden tulee olla lähellä toisiaan mutta ei kylki kyljessä. Peitä sämpylät leivinliinalla ja anna niiden kohota toiset 2 tuntia.
4. Voitele sämpylät maidolla ja paista 220 asteessa 15 minuuttia. Anna niiden jäähtyä ritilällä.
Tarvitset
2½ dl vettä
2 dl kevytmaitoa
½ dl kirnupiimää
½ pkt hiivaa (25 g)
1 kananmuna
½ tl suolaa
½ rkl sokeria
3 tl rouhittua kardemummaa
200 g Graham täysjyvävehnäjauhot (tai valkoisia vehnäjauhoja)
800 g vehnäjauhoja
50 g voita (pehmeää)
Voiteluun:
Maitoa
Jaa leipomuksesi Instagramissa #parasleivanpaistaja
SEURAA MEITÄ FACEBOOKISSA
Seuraa Paras leivänpaistaja Facebookissa ja inspiroidu resepteistä, leivontavinkeistä ja maukkaista leipäkokemuksista.
#parasleivanpaistaja
SEURAA MEITÄ INSTAGRAMMISSA
Seuraa Paras leivänpaistaja Instagrammissa ja inspiroidu resepteistä, leivontavinkeistä ja maukkaista leipäkokemuksista
#parasleivanpaistaja