Tee näin
Sekoita keskenään hiiva, vesi ja hapantaikina. Lisää suola, täysjyväspelttijauhot ja kaurasuurimot ja vaivaa taikina yleiskoneella. Lisää vähitellen joukkoon vehnäjauhot, mutta kiinnitä huomiota niiden määrään. Eri jauhotyyppien ominaisuuserot voivat olla hyvinkin suuria, joten annettu jauhomäärä on vain suuntaa-antava.
Aloita taikinan vaivaus yleiskoneen hitaimmalla teholla ja nosta teho vähitellen maksimiin. Kun taikina irtoaa reunoista, se tuntuu joustavalta ja sillä voi ikään kuin piirtää nauhoja taikinan pintaan, voit tehdä helpon gluteenitestin: Ota pala taikinaa hyppysiisi ja levitä sormiasi niin, että taikinasta muodostuu sormien väliin pieniä naruja. Jos taikina katkeaa helposti, sitä pitää ehkäpä vaivata pidempään.
Kun olet vaivannut taikinaa huolellisesti 8–10 minuuttia, kaada se kannelliseen astiaan. Kaada taikinan päälle loraus oliiviöljyä, sulje kansi ja säilytä jääkaapissa yön yli tai 10–20 tuntia.
Ota taikina jääkaapista. Jos kärsivällisyyttä riittää, anna taikinan seistä huoneenlämmössä reilun tunnin ajan. Kaada taikina sitten jauhoiselle alustalle. Muovaile taikinasta pieniä leipiä. Muussaa perunat ja sekoita joukkoon parmesaani, timjami, suola, pippuri ja oliiviöljy. Levitä seos leipien päälle. On tärkeää, että uuni on esilämmitetty hyvinkin kuumaksi, noin 250 asteeseen. Paista leipiä 15–20 minuuttia, kunnes niiden pinta on rapea ja kullanruskea. Jos omistat paistolevyn, käytä mielellään sitä.
Kuvaaja & recepti: Ditte Ingemann
Tarvitset
5 g hiivaa
¾ dl hapantaikinaa
4 dl kylmää vettä
1 dl kaurasuurimoita
2 tl merisuolaa
n. 200–250 g täysjyväspelttijauhoja
n. 300 g vehnäjauhoja
Täyte:
4–6 keitettyä perunaa
4 rkl raastettua parmesaania
tuoretta timjamia
suolaa ja pippuria
3–4 rkl oliiviöljyä