Meyerin öölantilainen vehnäleipä - Gorenje
Meyerin öölantilainen vehnäleipä
Mehevä leipä, jossa käytetään yhtä maukkaimmista vanhoista pohjoismaisista vehnälajikkeista. Se on yksi Meyerin valikoiman suosituimmista leivistä. Tässä annettava ohje on sovitettu kotona leivottavaksi. Öölantilaisessa vehnäleivässä on suuri osuus täysjyvää, ja öölanninvehnän gluteenin ansiosta taikinaan voi laittaa paljon vettä, mikä antaa erityisen mehevän sisuksen. Öölanninvehnä antaa leivälle myös miellyttävän makeahkon maun, joka sopii erinomaisesti yhteen hieman happamien makuvivahteiden kanssa, jotka syntyvät pitkän kohotuksen aikana.

Tee näin

Leipätaikina koneella, katso vinkit käsin vaivaamiseen

Sekoita kylmä vesi ja hiiva yhteen sekoituskulhossa. Lisää jauhot sekä suola ja laita sekoituskulho sekä taikinakoukku koneeseen.  Vaivaa taikinaa hitaimmalla nopeudella yhden minuutin ajan, jotta aineet sekoittuvat ilman, että jauhot lentävät ympäriinsä. Lisää nopeutta ja vaivaa taikina läpikotaisin. Tarkkaile, milloin taikina irtoaa sekoituskulhon reunoista ja kerääntyy taikinakoukun ympärille. Se kestää n. 12–15 minuuttia, mutta katso taikinaa, älä kelloa. Kun taikina irtoaa reunoista, sammuta kone heti. Muuten saatat ylivaivata taikinan. 

Kohotus

Voitele kulhon tai muoviastian sisäpuoli öljyllä. Laita valmiiksi vaivattu taikina kulhoon ja peitä se kannella tai kelmulla, jottei taikina kuivu. Tee merkki tai pujota kuminauha kulhon ympärille taikinan yläreunan korkeudelle, jotta näet aloitustason, ja aseta kulho keittiönpöydälle kohoamaan.

Anna taikinan kohota pöydällä tunnin ajan. Laita se sitten jääkaappiin ja anna sen kohota vähintään 24 tuntia, kunnes sen koko on suunnilleen kaksinkertaistunut. Kannattaa tarkistaa taikina pari tuntia ennen kuin aiot ryhtyä leipomaan leipää. Jos taikina ei ole kohonnut riittävästi, voit ottaa sen jääkaapista ja antaa sen kohota pari tuntia keittiönpöydällä huoneenlämmössä, jolloin hiivasolut "heräävät" ja taikina kohoaa valmiiksi.

Paistaminen

On tärkeää, että uuni on kunnolla kuuma, kun leivän paistaminen aloitetaan. Laita paisto-/pitsakivi uunin keskelle ja lämmitä uunia maksimiteholla (250‒275°) n. 30 minuuttia ennen kuin aloitat leivän muotoilun. Jos sinulla ei ole paistokiveä, saat melkein saman vaikutuksen laittamalla matalan pellin keskelle uunia ylösalaisin ja antamalla sen kuumentua uunissa.

Ripottele reilusti jauhoja pöydälle ja käännä taikina astiasta varoen, ettet lyö ilmaa ulos taikinasta. Taita taikina kerran päällekkäin leivontalastan avulla. Varo, ettei kerrosten väliin mene jauhoja. Ripottele hieman jauhoja leivän päälle. Käytä lastaa ja venytä taikinaa varovasti työntämällä taikinan reunoja sisään taikinan alle. Nosta taikina varovasti käsien ja lastan avulla leivinpaperin päälle.Työnnä taikina varovasti leivinpaperin päällä uunissa olevalle kuumalle pellille tai paistokivelle. Voit käyttää leipälapiota, pellin alapuolta, leikkuulautaa tai pahvia, esim. pitsalaatikon kantta. Paista leipää n. 5 minuuttia uunin maksimilämmöllä (250‒275°).

Laske lämpötila sen jälkeen n. 230°:een. Emme yritä antaa tarkkaa arvoa, koska uunit ovat erilaisia ja paistavat eri lailla, joten todellinen lämpötila voi olla merkittävästi poikkeava sinun uunissasi. Siten eroa on myös siinä, kuinka kauan leipää on paistettava. Paistolämpötila ja paistoaika ovat siis arvioita. Paista leipää, kunnes lämpötila sen sisällä on kohonnut 99‒100°:een. Siihen menee n. 40‒45 minuuttia. Jos leivot sämpylöitä, paistoaika on n. 20 minuuttia.

Vinkki

Voit vaivata taikinan käsin, jos sinulla ei ole sopivaa konetta. Sekoita ‒ tai pikemminkin vatkaa ‒ taikina puurokauhalla ja kaavi välillä taikina alas kulhon reunoilta, jotta taikinaan menee ilmaa. Vaivaa 10‒15 minuuttia tai pidempään pitäen välissä pari taukoa, kunnes taikina on muuttunut liisteristä tasaiseksi ja notkeaksi taikinaksi, joka irtoaa kulhon reunoista.

Ohjeen on tehnyt Meyers Madhus.

Leipien määrä

1 suuri leipä tai 2 pientä

Tarvikkeet

5 ½ dl vettä
5–6 g hiivaa
450 g vehnäjauhoja
150 g täysjyväisiä öölanninvehnäjauhoja
15 g suolaa 

Jaa leipomuksesi Instagramissa #parasleivanpaistaja

#parasleivanpaistaja

Vähemmän
Gorenje social medias
SEURAA MEITÄ FACEBOOKISSA
SEURAA MEITÄ FACEBOOKISSA
SEURAA MEITÄ FACEBOOKISSA

Seuraa Paras leivänpaistaja Facebookissa ja inspiroidu resepteistä, leivontavinkeistä ja maukkaista leipäkokemuksista.

#parasleivanpaistaja

SEURAA MEITÄ INSTAGRAMMISSA
SEURAA MEITÄ INSTAGRAMMISSA
SEURAA MEITÄ INSTAGRAMMISSA

Seuraa  Paras leivänpaistaja Instagrammissa ja inspiroidu resepteistä, leivontavinkeistä ja maukkaista leipäkokemuksista

#parasleivanpaistaja

Tilaa uutiskirjeemme