Hunajainen ohraleipä - Gorenje
Hunajainen ohraleipä
Pelkillä ohrajauhoilla leipominen on vaikeaa, mutta niissä on aivan erityinen aromi ja ne sisältävät enemmän tärkeitä ja kolesterolia alentavia aminohappoja kuin vehnä- ja ruisjauhot. Tässä on leipä, joka leivotaan puoliksi ohra- ja puoliksi vehnäjauhoista, mikä tekee leipomisesta helpompaa, ja leivästä tulee karkean vehnäleivän ja ruisleivän välimuoto. Vehnä antaa voimakkaan gluteeniverkon ja hyvät kohoamisominaisuudet. Ohrajauhojen maussa on hieman kitkeryyttä, mutta hunajan makeus antaa leivälle täydellisen tasapainon.

Tee näin

Leipätaikina koneella, katso vinkit käsin vaivaamiseen

Sekoita kylmä vesi ja hiiva yhteen sekoituskulhossa. Lisää jauho sekä suola ja laita sekoituskulho sekä taikinakoukku koneeseen.  Vaivaa taikinaa hitaimmalla nopeudella yhden minuutin ajan, jotta aineet sekoittuvat ilman, että jauhot lentävät ympäriinsä. Lisää nopeutta ja vaivaa taikina läpikotaisin. Tarkkaile, milloin taikina irtoaa sekoituskulhon reunoista ja kerääntyy taikinakoukun ympärille. Se kestää n. 12–15 minuuttia, mutta katso taikinaa, älä kelloa. Kun taikina irtoaa reunoista, sammuta kone heti. Muuten saatat ylivaivata taikinan. 

Kohottaminen

Voitele ruisleipävuoka huolellisesti voilla. Täytä vuoka vain puolittain, jotta taikinalla on tilaa kohota. Anna vuoan olla keittiönpöydällä 1‒2 tuntia, jotta hiivaan tulee hieman eloa, ja laita sen jälkeen taikina jääkaappiin, jotta se kohoaa hitaasti kaksinkertaiseksi. Se kestää ainakin 12 tuntia, mielellään jopa 24 tuntia. Tarkista taikina pari tuntia ennen kuin aiot alkaa leipomaan leipää. Jos taikina ei ole kohonnut tarpeeksi, voit ottaa vuoan ulos jääkaapista ja antaa sen olla pari tuntia pöydällä huoneenlämmössä, jolloin hiivasolut "heräävät", ja taikina kohoaa valmiiksi. 

Paistaminen

Laita uuni kuumenemaan suurimmalle lämmölle (250‒275°) vähintään puoli tuntia ennen kuin aiot paistaa leivän. Käytä kiertoilmatoimintoa, jos uunissasi on sellainen. Voit käyttää sitä mielellään myös paistamisen aikana. Laita vuoka ritilän päälle uunin keskitasolle ja paista täydellä teholla ensimmäiset 5 minuuttia. Laske sen jälkeen lämpötila 200°:een ja paista leipä valmiiksi. Se kestää n. 35‒40 minuuttia. Huomioi, että kaikki uunit ovat erilaisia niin maksimilämmön kuin lämmön jakautumisen suhteen, joten paistoaika on vain arvio, ja leivän valmistumista on tarkkailtava. Kun leipä on saanut kauniin tumman värin, ja leipä kuulostaa kumealta koputettaessa, se on valmis. Voit myös mitata lämpömittarilla lämpötilan leivän keskellä. Sen tulee olla 99°.

Vinkki

Voit vaivata taikinan käsin, jos sinulla ei ole sopivaa konetta. Sekoita ‒ tai pikemminkin vatkaa ‒ taikina puurokauhalla ja kaavi välillä taikina alas kulhon reunoilta, jotta taikinaan menee ilmaa. Vaivaa 10‒15 minuuttia tai pidempään pitäen välissä pari taukoa, kunnes taikina on muuttunut liisteristä tasaiseksi ja notkeaksi taikinaksi, joka irtoaa kulhon reunoista.

Ohjeen on tehnyt Meyers Madhus.

Leipien määrä

Yksi 1 kg:n painoinen leipä 2 l:n vuoassa

Tarvikkeet

5 dl vettä
8 g hiivaa
10 g hunajaa
250 g täysjyväohrajauhoja
250 g vehnäjauhoja
10 g suolaa

Jaa leipomuksesi Instagramissa #parasleivanpaistaja

#parasleivanpaistaja

Vähemmän
Gorenje social medias
SEURAA MEITÄ FACEBOOKISSA
SEURAA MEITÄ FACEBOOKISSA
SEURAA MEITÄ FACEBOOKISSA

Seuraa Paras leivänpaistaja Facebookissa ja inspiroidu resepteistä, leivontavinkeistä ja maukkaista leipäkokemuksista.

#parasleivanpaistaja

SEURAA MEITÄ INSTAGRAMMISSA
SEURAA MEITÄ INSTAGRAMMISSA
SEURAA MEITÄ INSTAGRAMMISSA

Seuraa  Paras leivänpaistaja Instagrammissa ja inspiroidu resepteistä, leivontavinkeistä ja maukkaista leipäkokemuksista

#parasleivanpaistaja

Tilaa uutiskirjeemme