Tee näin
Sekoita keskenään hiiva, vesi ja hapantaikina. Lisää suola, kaurasuurimot ja karkea öölanninvehnä. Käytä yleiskonetta taikinan sekoittamiseen. Lisää vähitellen jauhot, mutta kiinnitä huomiota niiden määrään. Eri jauhotyyppien ominaisuuserot voivat olla hyvinkin suuria, joten kaikki annetut jauhomäärät ovat suuntaa-antavia.
Aloita taikinan vaivaus yleiskoneen hitaimmalla teholla ja nosta teho vähitellen maksimiin. Kun taikina irtoaa reunoista, se tuntuu joustavalta ja sillä voi ikään kuin piirtää nauhoja taikinan pintaan, voit tehdä helpon gluteenitestin: Ota pala taikinaa hyppysiisi ja levitä sormiasi niin, että taikinasta muodostuu sormien väliin pieniä naruja. Jos taikina katkeaa helposti, sitä pitää ehkäpä vaivata pidempään. Kun olet vaivannut taikinaa huolellisesti 8–10 minuuttia (mutta et myöskään ole vaivannut sitä liian kuivaksi), kaada taikinan päälle loraus oliiviöljyä ja säilytä sitä kannellisessa astiassa jääkaapissa yön yli tai 10–20 tuntia.
Ota taikina jääkaapista ja kaada se jauhoiselle alustalle. Muovaile taikinasta leipiä tai sämpylöitä. Voit koristella ne erilaisilla siemenillä ennen uuniin laittamista. On tärkeää, että uuni on esilämmitetty hyvinkin kuumaksi, noin 250 asteeseen. Paista sämpylöitä 15–20 minuuttia kunnes niiden pinta on rapea ja kullanruskea. Jos omistat paistolevyn, käytä mielellään sitä.
Kuvaaja & recepti: Ditte Ingemann
Tarvitset
5 g hiivaa
4 dl kylmää vettä
¾ dl hapantaikinaa
2 tl merisuolaa
n. 200–250 g karkeaa öölanninvehnää (voidaan korvata speltillä)
1 dl kaurasuurimoita
n. 300 g öölanninvehnäjauhoja (voidaan korvata spelttijauhoilla)