Voiko kodinkoneiden avulla säästää? - Gorenje

Voiko kodinkoneiden avulla säästää?

HOME SIMPLIFIED
18.1.2021
Voisitko pienentää sähkölaskuasi – ja kuinka paljon, jos korvaisit vanhat ja suuret kodinkoneet uusilla ja tehokkailla? Milloin sijoitus kannattaa? Olemme selvittäneet asiaa.

Kodinkoneet ovat tyypillisiä sähkön kuluttajia. Jotkut niistä ovat jatkuvasti päällä (jääkaappi, pakastin), joten ne kuluttavat suuria määriä sähköä. Uusia laitteita ostettaessa kannattaa valita ne, jotka kuuluvat korkeampaan energialuokkaan (A ++ tai vastaava). Nämä ovat yleensä hieman kalliimpia kuin tavalliset ja tehottomammat kodinkoneet, mutta investointi maksaa yleensä itsensä takaisin parissa vuodessa jo pelkästään pienemmän sähkönkulutuksen ansiosta.

Suurimmat sähkönkuluttajat kotitaloudessa ovat jääkaappi ja pakastin sekä astianpesukone, pesukone, kuivausrumpu ja uuni. Toki voisit luopua kuivausrummusta ja ilmakuivata pyykin, mutta jos luopuisit esimerkiksi astianpesukoneesta, lisäisit energiankulutusta ja sähkölaskuasi huomattavasti, koska astioiden peseminen käsin on jopa neljä kertaa tehottomampaa.

Sähkönkulutus riippuu kunkin laitteen tehokkuudesta, joka on näkyvillä energiamerkissä. Tehokkuuteen vaikuttaa toki myös koneen koko, ikä ja käyttötapa.

Laskimme sähkön hinnan datan avulla, kuinka paljon voisit pienentää sähkölaskuasi, jos korvaisit vanhemmat energiaa tuhlaavat kodinkoneet markkinoiden tehokkaimmilla kodinkoneilla.


Satojen eurojen säästö – vuosittain

Oletetaan, että sinulla on kaikki sähkösyöpöt kotitaloudessasi: jääkaappi, pesukone, kuivausrumpu, pakastin, uuni ja astianpesukone. Jos kaikki ovat yli 10 vuotta vanhoja, ne todennäköisesti kuuluvat huonoimpaan energialuokkaan. Yksittäisten laitteiden keskimääräisen vuosikulutuksen mukaan voimme arvioida niiden kokonaisenergiankulutuksen olevan noin 3000 kWh vuodessa. Kun tämä muunnetaan sähkön kustannuksiksi, maasta ja sähköntuottajasta riippuen, summa on muutamia satoja euroja. Gorenjen kotimaassa Sloveniassa kyseinen kulutus olisi noin 450 euroa vuodessa.

Kaikkien näiden laitteiden vaihtaminen energiatehokkaimpiin laitteisiin laskisi sähkön kokonaiskulutuksen noin 1650 kilowattituntiin eli noin 250 euroon. Jos tähtäät korkeammalle ja valitset energiatehokkaimmat laitteet – luokka A+++ (tai parempi) – sähkölaskua kertyy noin 150 euroa (noin 1000 kWh vuodessa).

Lasketaanpa tarkemmin

Sadan (tai parin sadan) euron säästäminen vuodessa kuulostaa mukavalta. Mutta näiden säästöjen saavuttamiseksi on ensin tehtävä investointeja. Kuuden uuden suuren ja energiatehokkaan kodinkoneen hankinta maksaisi noin 2500 euroa. Tämä tarkoittaa, että laitteet maksavat itsensä takaisin alle 10 vuodessa riippuen siitä, kuinka tehokkaat  koneet ostat. 

Vanhan pakastimen ja jääkaapin korvaaminen on järkevintä, sillä ne ovat 3–4 kertaa tuhlaavampia kuin tehokkaimmat nykyisistä malleista. Seuraavana vaihtovuorossa pitäisi olla uuni, sillä se kuuluu kodinkoneiden suurimpien sähkönkuluttajien luokkaan – varsinkin, jos sitä käytetään päivittäin.

Tässä vertailussa sivuutimme kaikki muut edut, joita nykyaikaisilla laitteilla voi olla, joten ota ne huomioon ostaessasi uusia tuotteita.

Kuri ja järjestys tuovat myös säästöjä

Voit kuitenkin aina säästää rahaa riippumatta siitä, kuinka tehokkaita laitteesi ovat, jos käytät ja huollat niitä oikein. Olemme keränneet vinkkejä myös näille sivuille. Suosittelemme lämpimästi niihin tutustumista.
Elämä on monimutkaista. Tehdään pyykkihuollosta yksinkertaista.

Gorenje WaveActive -kuivausrummut on tehty hoitamaan työ tehokkaalla, helposti käsiteltävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla. WaveActive-kuivausominaisuuksiin kuuluu huippuluokan kuivaustekniikoita:

  • Kuituja kosteuttamaan suunnitellut ohjelmat silottavat vaatteita, jolloin niissä on vähemmän ryppyjä
  • IonTech lataa kuivausilman negatiivisesti varautuneilla ioneilla, jotka torjuvat allergeeneja ja pahoja hajuja
  • SteamTech tarjoaa enemmän höyrykäsittelyä tehden vaatteista sileämpiä                                                                                                                                                   

Kaikki WaveActive-sukupolven pesukoneet täyttävät korkeimmat ympäristöstandardit ja ovat äärimmäisen energiatehokkaita jopa A+++ -10 % energialuokituksella.                           

Nauti lempijuttujesi tekemistä. Jätä pyykki meidän huoleksemme. 

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme