Kasvata vihanneksia ikkunanlaudalla - Gorenje

Kasvata vihanneksia ikkunanlaudalla!

HOME SIMPLIFIED
28.5.2020

Riippumatta siitä, asutko pienessä kaksiossa keskustassa tai omakotitalossa esikaupungissa, omavaraisuus on tällä hetkellä ajankohtainen aihe. 

Päätitpä sitten viljellä vihanneksia ruukuissa terassilla tai parvekkeella tai sisätiloissa ikkunanlaudalla, meillä on sinulle hyviä vinkkejä. Voit tietenkin aloittaa vihannesten viljelyn kylvämällä siemeniä tai istuttamalla taimia. Mutta jos haluat kokeilla jotakin uutta, suosittelemme kokeilemaan vihannesten uudelleen kasvattamista. 

Voit viljellä uudelleen kaikkea kevätsipulista purjosipuliin, perunoihin, porkkanoihin ja sellereihin, jotka ovat jääneet yli ruoanlaitosta. Näin autat ympäristöä ja säästät rahaa. Tämän lisäksi sinulla on aina saatavillasi tuoreita versoja, joista voit korjata satoa sen verran kuin kulloinkin tarvitset. Näin voit helposti vähentää ruokahävikkiä. 

Kerromme nyt käteviä vinkkejä, kuinka voit helposti kasvattaa uudelleen jo kerran käyttämiäsi vihanneksia. Muista kuitenkin, että vihannesten uudelleenkasvatus vaatii kärsivällisyyttä ja kasvit säännöllistä kastelua.

Vihannesten kasvattaminen uudelleen

Kaikkien vihannesten uudelleenkasvatus vaatii ruukun tai muun sopivan astian sekä multaa. Tämän lisäksi sinun on otettava huomioon myös joitakin muita asioita viljeltävästä vihanneksesta riippuen. 

  1. Valitse sopiva ruukku ja täytä se mullalla. Istuta kasvi ruukkuun. Kastele viljelyksesi vielä suihkun alla niin, että multa on kunnolla kostunut.
  2. Viljelemästäsi vihanneksesta ja käyttämästäsi mullasta riippuen kasvi tarvitsee säännöllistä kastelua. Sen lehdet eivät saisi kuitenkaan roikkua.
  3. Kun viljelemäsi vihannes on lähtenyt kunnolla kasvamaan, voit kerätä siitä satoa. Älä käytä kaikkia versoja tai lehtiä yhdellä kertaa.

Ota ensimmäiset kasvatusprojektit kokeilun kannalta ja vaihda käyttämäsi multa tai muuta kastelua tarvittaessa. Myös viljelyastian koolla voi olla vaikutusta, jos kasvatus ei suju suunnitelmien mukaan.

Vinkki! Jos sinulla ei ole multaa, voit kasvattaa kasviksia myös vedessä. Aseta kasvi veteen niin, että muutama senttimetri sen varresta on aina vedessä ja vaihda vesi usein. Näin kasvin juuret eivät mätäne.


Näin kasvatat uudelleen eri vihanneksia

Suosittuja uudelleenviljelyyn sopivia vihanneksia ovat esimerkiksi kevätsipuli, kaali ja inkivääri. Alla on joitakin esimerkkejä uudelleenkasvatettavista vihanneksista ja niiden kasvatuksen toteuttamisesta.

Irrota porkkanoista kanta ja paina niitä hieman ruukussa olevaan multaan. Jos viljelet porkkanoita ikkunanlaudalla, saat pieniä ja hyvänmakuisia kantoja. Jos sinulla sen sijaan on enemmän tilaa esimerkiksi parvekkeella, voit kasvattaa kokonaisia uusia porkkanoita. Jos taas annat porkkanoiden varsien kukkia, voit kerätä niistä siemeniä ja kasvattaa porkkanoita kylvämällä siemenet.

Lehtiselleriä voit viljellä uudelleen asettamalla sen kannat ruukkuun, jossa on multaa. Ruukussa kantoihin kasvaa uudet varret.

Inkiväärin kasvattaminen poikkeaa edellisistä. Aseta inkiväärin juurakko ikkunanlaudalle. Siihen kasvaa piakkoin vihreä verso. Kun näet verson, voit leikata juurakosta irti sen palan, jossa verso kasvaa ja istuttaa sen mullalla täytettyyn ruukkuun niin, että verso pilkistää mullasta. Jos haluat inkiväärin kasvavan isoksi, valitse iso ruukku.

Sipuli alkaa itää, jos leikkaat siitä alimman osan juurineen ja laitat sen mullalla täytettyyn ruukkuun. Näin ruukkuun kasvaa uusi sipuli. Voit myös laittaa sipulipalan vesilasiin, jossa on vettä juuri sen verran, että juuret peittyvät. Näin loput palasta ei mätäne. Voit hyödyntää vesilasissa kasvatetun sipulin varsia purjosipulin tavoin.

Valkosipulia voit kasvattaa laittamalla sen kynsiä multaan niin, että niiden terävä kärki pilkistää esiin. Kuten sipulinkin kohdalla, voit hyödyntää valkosipulin varret purjosipulin tavoin.

Kaalin viljeleminen on helppoa parvekkeella. Toimi kuten useiden muidenkin vihannesten kohdalla ja laita kaalin juuri tai kanta pieneen määrään vettä. Kun kaaliin muodostuu muutaman päivään päästä uusia juuria ja lehtiä, voit istuttaa sen mullalla täytettyyn ruukkuun. Samalla tavalla voit kasvattaa myös salaattia. Sekä kaalin että salaatin viljely onnistuu hyvin ulkona parvekkeella tai terassilla.

Haluatko kokeilla lisää? Kasvata uudelleen myös yrttejä!

Onko timjamisi allapäin tai basilika kulutettu jo lähes loppuun? Yrttien viljeleminen uudelleen on lähes yhtä helppoa kuin vihannestenkin.

  1. Leikkaa yrteistä pari vartta, irrota varsista alimmat lehdet ja aseta varret veteen niin, että lehdet jäävät vedenpinnan yläpuolelle. Anna varsien olla vedessä, kunnes niihin kasvaa juuria.
  2. Sijoita vesilasissa olevat varret ikkunanlaudalle, jotta ne saavat tarpeeksi aurinkoa. Vaihda vesi päivittäin, jotta juuret eivät mätäne.
  3. Istuta varret multaan, kun niiden juuret ovat pari senttimetriä pitkiä.
  4. Kastele säännöllisesti, kunnes kasvi alkaa kasvaa kunnolla.
  5. Ole kärsivällinen, sillä yrtistä riippuen sen kasvuun lähtemiseen saattaa kulua aikaa.

 

Gorenje gardenfresh vapaasti sijoitettavat jääkaappipakastimet

Uuden jääkaappipakastimesi valinta on iso sitoumus. Saatat haluta sellaisen, joka pitää ruoan tuoreena pitkään, sellaisen, joka ymmärtää tapasi ja mukautuu kaikkiin tarpeisiisi.

Lue myös

Uforsk andre Life Simplified emner

Tilaa uutiskirjeemme