Sous vide Gorenjelta. Sous vide laitteiden valintaopas. - Gorenje

Inspiraatiota sous vide-ruoanlaittoon

FOOD SIMPLIFIED
7.11.2017
For viewing video content please confirm partner Youtube videos and accept marketing cookies.
Sous vide on ranskaksi ”paineen alla” ja tarkoittaa sitä, että raaka-aineet pakataan ilmatiiviiseen pussiin ja kypsennetään höyryn avulla. Monet olettavat sous vide -menetelmän soveltuvan vain ammattikokeille ja intohimoisille ruokaharrastajille, jotka valmistavat gourmet-aterioita, mutta tosi asiassa sous vide sopii erinomaisesti myös kotikäyttöön. Ruoanlaitto on helppoa, sillä raaka-aineet voidaan käsitellä etukäteen ja laittaa jääkaappiin odottamaan käyttöä*. Tämän jälkeen ruoan valmistaminen ei vie kauaa.

Tyhjiökypsentämällä voidaan valmistaa muutakin kuin liharuokaa. Sitä voidaan käyttää myös kalan, kasvisten ja hedelmien kypsentämiseen. Sous vide -menetelmän etuna on se, että paine ”puristaa” makuaineet ruoan sisään, eivätkä aromiaineet voi haihtua pois suljetusta pussista. Tasainen lämpötila antaa täydellisen tuloksen – joka kerta. Lisäksi höyryllä valmistaminen säilyttää ruoan tärkeät vitamiinit ja mineraalit sekä värit ja maun. Terveellinen ja hellävaraisempi tapa valmistaa ruokaa.

*Tyhjiöpakattu ruoka säilyy jopa viisi kertaa kauemmin kuin tavanomaisella tavalla pakattu. .

Tarvitset näitä ennen kuin voit aloittaa

  • Uuden Gorenjen höyryuunisi
  • Tyhjiöpakkauslaitteen ja pusseja
  • Laadukkaita raaka-aineita, kuten esimerkiksi lihaa, kalaa, kasviksia tai hedelmiä

Tyhjiöpakkauslaite ja pusseja

Uuni ja tyhjiöpakatut raaka-aineet.

Näin helppoa se on

1. Puhdista ja paloittele liha/kasvikset/kala/ hedelmät. Leikkaa lihasta näkyvä rasva pois, ja mausta raaka-aineet suolalla, yrteillä, marinadilla jne. HUOM.! Älä mausta liikaa, sillä ruoan mausta tulee vahvempi kuin tavanomaisessa uunissa tai keitettäessä.

2. Laita raaka-aineet lämmönkestävään pussiin, ja sulje pussi tyhjiöpakkauslaitteella. Pussin sulkemiskohdassa ei saa olla nestettä, sillä muuten pussia ei voi sulkea riittävän tiiviisti. Valitse ”moist”-toiminto kosteille raakaaineille tai ruokiin, joihin lisätään nestettä. Valitse “normal pressure”-toiminto raakaaineille, joita ei saa puristaa kasaan.

3. Säädä lämpötila sen mukaan, millaisia raaka-aineita kypsennät. Uudessa Gorenjen höyryuunissa voit säätää lämpötilan yhden asteen tarkkuudella, joten sitä voidaan käyttää ruoanlaittoon sous vide- menetelmällä, jossa ruoka kypsennetään tarkoin määritetyssä lämpötilassa määrätyn ajan. Seuraavalla sivulla annamme vinkkejä eri raaka-aineille sopivista lämpötiloista ja valmistusajoista.

4. Liha tulee paistaa lyhyesti kuumalla paistinpannulla tai grillissä tyhjiökypsennyksen jälkeen, jotta se saa rapean paistopinnan.

Vinkkejä sous vide -menetelmän käyttöön

Valmista liha viikonloppuna tyhjiökypsentämällä, kun sinulla on hyvin aikaa*. Nosta tyhjiökypsennetty liha jääkaappiin odottamaan tarjoilua (säilyy jopa viikon ajan): Valmistat 10 minuutissa nopean iltaruoan, sillä sinun tarvitsee vain lämmittää liha höyryllä, ja sen jälkeen paistaa se lyhyesti pannulla rapean pinnan saavuttamiseksi.

Nakit
Keitä nakkeja lasten syntymäpäiväjuhliin tyhjiökypsentämällä – nakeille riittää kuusi minuuttia 90 oC:ssa. Et tarvitse isoja kattiloita täynnä kiehuvaa vettä.

Pidennä säilymisaikaa
Pidennä elintarvikkeiden säilymisaikaa tyhjiöpakkauksen avulla. Ison juuston voi leikata pienempiin paloihin. Kahvipavut voi tyhjiöpakata pidentäen niiden säilymisaikaa ilman, että niiden maku- ja tuoksuaineet kärsivät.

Kypsennys sous vide -menetelmällä
Sous vide -menetelmä perustuu ruoan kypsentämiseen tarkasti määritetyssä, usein alhaisessa lämpötilassa kauan aikaa. Tyhjiöpakkaus suojaa raaka-aineita ja vahvistaa makua. Kaikki raaka-aineet maustetaan ja pakataan tyhjiöpussiin, ja lopuksi pussi suljetaan. Pussi asetetaan reiälliseen höyrytysastiaan, joka sijoitetaan höyryuuniin halutulle paistotasolle.

*Huolehdi hyvästä keittiöhygieniasta ja vähimmäislämpötilasta riippuen lihatyypistä.

Kypsennys sous vide -menetelmällä

Sous vide -menetelmä perustuu ruoan kypsentämiseen tarkasti määritetyssä, usein alhaisessa lämpötilassa kauan aikaa. Tyhjiöpakkaus suojaa raaka-aineita ja vahvistaa makua. Kaikki raaka-aineet maustetaan ja pakataan tyhjiöpussiin, ja lopuksi pussi suljetaan. Pussi asetetaan reiälliseen höyrytysastiaan, joka sijoitetaan höyryuuniin halutulle paistotasolle.

On makuasia, tykkääkö raa´asta, puolikypsästä, vai kypsästä lihasta. Pääperiaate on, että kaikenlaisen lihan, kalan ja äyriäisten sisälämpötila raa´alla on noin 50 astetta, puolikypsällä noin 60 astetta ja kypsällä noin 70 astetta. Kokeile ja löydä oma suosikkisi.

LIHA MÄÄRÄ LÄMPÖTILA VALMISTUSAIKA
Kassler 500 g 70 °C 140 min
Paisti 600 g 60 °C 140 min
Kananrinta 500 g 70 °C 100 min
Ankanrinta 2 kpl 58 °C 180 min
Lammas 600 g 65 °C 130 min
Kalafilee 500 g 70 °C 30 min
Lohi 500 g 55 °C 20-25 min
Katkaravut 700 g 75 °C 25 min
KASVIKSET MÄÄRÄ LÄMPÖTILA VALMISTUSAIKA
Perunat 500 g 85 °C 50-80 min
Parsa 500 g 85 °C 15-25 min
Munakoiso 500 g 85 °C 35-45 min
Parsakaali 500 g 85 °C 15-25 min
Porkkanat - kokonaiset 500 g 85 °C 30-40 min

Kalusteuuni sous vide-toiminnolla

Lue myös

Tutustu muihin elämää helpottaviin aiheisiin

Tilaa uutiskirjeemme