Haluatko paistaa rapeakuorista, kotitekoista leipää? Lue nämä helpot niksit! - Gorenje

Haluatko paistaa rapeakuorista, kotitekoista leipää? Lue nämä helpot niksit!

FOOD SIMPLIFIED
12.10.2020
Monet leivän ystävät ovat yhtä mieltä siitä, että täydellisessä leivässä on rapea kuori ja pehmeä, kostea keskus. Siksi pyysimme asiantuntijoitamme jakamaan niksejä, joiden avulla saat myös kotiuunissa leipomastasi leivästä juuri sellaista, jolla voit yllättää iloisesti ystäväsi ja perheesi.

1. Rapea kuori ei auta, jos leipä on sisäpuolelta kova

Otat innoissasi leivän ulos uunista. Sen kuori on rapea, mutta leikkaamisen jälkeen huomaat, että sisus ei ole lainkaan pehmeä, vaan oikeastaan kova kuin kivi. Mikä meni pieleen? Syitä voi olla monia, mutta yleisin niistä on hiiva. Varmista aina leipää valmistaessasi, että hiiva aktivoituu kunnolla. Sekoita se lämpimän veden ja sokerin kanssa ja anna tekeytyä 5–15 minuuttia. Kun näet vaahdon muodostuvan, hiiva on valmiina leivontaan. Jos vaahtoa ei muodostu, yritä uudelleen varmistaen ensin, ettei vesi ole liian kuumaa eikä hiiva vanhentunutta.

2. Vältä ylimääräisen jauhon käyttöä leipoessasi taikinaa...

...tai ainakin käytä jauhoa niin vähän kuin mahdollista. Miksi? Ylimääräinen jauho leivotun taikinan pinnalla voi estää kuoren muodostumisen. Muista myös, että leivän muoto on tärkeä, jos haluat siihen mahdollisimman paljon kuorta: mitä suurempi pinta-ala, sitä enemmän kuorta leivässä on. (Vertaa: kapea, pitkä patonki vs. leveä, kiekkomainen leipä.) 

3. Höyry on avain rapeuteen

Höyry on salaisuus, jolla saat tavallisesta leivästä erittäin herkullista ja rapeaa. Se on välttämätöntä paistoprosessin ensimmäisessä osassa. Siksi uusissa Gorenje-uuneissa on ExtraSteam-ohjelma, joka tekee höyryllä leipomisesta helppoa. Se luo uuniin täydellisesti höyrytetyn ympäristön, mikä ansioista saat leipääsi paksun ja rapean kuoren. Laita vain hieman vettä matalalle leivinpellille ja aseta se uuniin leivän alapuolle, valitse ExtraSteam-ohjelma, ja erityinen algoritmi varmistaa veden optimaalisen haihtumisen. 

Verrattuna samankaltaisiin ratkaisuihin, joissa uunipesän pohjalla on vain pieni syvennys, ExtraSteam tuottaa enemmän höyryä, joka kiertää paremmin, koska sitä muodostuu suuremmalle pinnalle uuniin. Leipomisen päätteeksi lokero voidaan helposti puhdistaa astianpesukoneessa. 
Vannomme, että kun olet päässyt höyryllä valmistetun leivän makuun, paluuta entiseen ei ole!

Kuinka höyry tekee kuoresta niin rapean?

Höyry auttaa liuottamaan sokereita taikinan pinnalle. Kun taikina paistuu, sokerit karamellisoituvat, mikä antaa leivälle kiiltävän, rapean kuoren. Höyryn avulla leipä voi myös kohota lopulliseen kokoonsa repeytymättä, sillä se pitää kuoren pehmeänä ensimmäisen viiden – kymmenen minuutin ajan, jolloin leipä laajenee eniten.

4. Jäähdytä leipä uunissa

Tämä viimeinen vinkki voi yllättää sinut: leivän jäähdyttäminen uunin jälkilämmössä on itse asiassa paras tapa varmistaa, että leipä pysyy rapeana, koska se pitää jäähdytysprosessin pitkänä ja hitaana. Kun leipä on paistettu, sammuta uuni, siirrä leipä pelliltä ritilälle, jätä uunin luukku hieman auki ja anna sen jäähtyä.

Lue myös

Tutustu muihin elämää helpottaviin aiheisiin

Tilaa uutiskirjeemme