Kotityöluettelo helpottaa askareista selviytymistä - Gorenje

Kotityöluettelo helpottaa askareista selviytymistä

FAMILY SIMPLIFIED
5.1.2021
Tammikuu symboloi monille uusia alkuja, projekteja, lupauksia, tavoitteita ja kyllä, jopa kotitöitä. Lapset oppivat tärkeitä elämäntaitoja, kehittävät sosiaalisia arvoja ja tuntevat olevansa yleisesti kyvykkäämpiä auttamalla kotitöissä. Asioiden hoitaminen yhdessä vahvistaa perhesiteitä.

Jotta tämä alkaisi sujuvasti eikä jäisi pelkäksi lupaukseksi, ihan ensimmäiseksi tulee tehdä yksi asia – valmistella kotityöluettelo. Suunnittele se yhdessä lasten kanssa. Kirjatkaa ylös kaikki ideat, keskustelkaa niistä ja tehkää valinnat. Tekemällä luettelon kotitöistä jokainen kotitalouden jäsen tekee osansa kodin puhtaanapidossa ja järjestyksen ylläpidossa. Suurempien töiden ja tehtävien kohdalla työmäärän jakaminen on paikallaan.

Pienemmät tehtävät, pienempi vastustus

Lapsista (erityisesti teini-ikäisistä) jotkin kotityöt saattavat tuntua ylivoimaisilta tai tarpeettomilta – ja saattavat siksi saada osakseen vastustusta. Tällaiset tilanteet vältetään parhaiten suunnittelulla ja selityksellä. Tehtävät on hyvä jakaa osiin ja jaotella  päivittäisiin, viikoittaisiin tai kuukausittaisiin tehtäväluetteloihin. Kun lapset näkevät, kuinka vähän aikaa tietyn tehtävän suorittaminen todella vie, kodin puhtaana pitäminen ei ole enää ongelma.

Entä tehtäväpyörä?

Lasten saamista mukaan voidaan edesauttaa luomalla yksinkertainen tehtäväpyörä. Koska jotkut työt ovat lapsille helpompia (oppia), aloitetaan niistä. Esimerkiksi helppoja päivittäisiä tai viikoittaisia tehtäviä ovat astioiden peseminen, roskien vieminen, lemmikin tai muun kotieläimen ruokinta, kasvien kastelu jne. Voit tehdä tehtäväpyörän päivittäisille tehtäville ja toisen viikoittaisille tehtäville. Kaikkien perheenjäsenten yhteinen tehtäväpyörä toimii myös. Tai ehkä lapsille sopii tietyt kotityöt ja vanhemmille omansa. Miten ne jaotellaan? Työpyörä jääkaapinovessa on hyvä idea – todennäköisesti jokainen kotitalouden jäsen näkee sen päivän aikana.

Tehtävien seuranta

Alussa vanhemmat saattavat joutua seuraamaan enemmän tehtävien suorittamista. Ihan vain tarkistaakseen, että lapset ovat tehneet kotityönsä. Ja tietenkin, jotta he voivat paikkailla tehtäviä tarvittaessa. Ole kärsivällinen. Kukaan ei ole seppä syntyessään, vaan tarvitsemme aikaa oppimiseen. Jos lapset aiheuttivat sotkua tai ymmärtävät tehtävän väärällä tavalla, selitä rauhallisesti, mikä ongelmana on, ja miten asiat tehdään oikein. Älä unohda kehua lapsia hyvästä työstä.

Palaute on tärkeää

Vanhempien tulisi kuunnella, mitä lapsilla on sanottavanaan askareista. Kaikki valitukset eivät johdu laiskuudesta tai energianpuutteesta. Lapsilla on myös ideoita, jopa todella hyviä sellaisia. Opeta lapsiasi tiskaamaan, käyttämään astianpesukonetta ja ehkä myös pyykinpesukonetta. Tiedämme, että se on pelottava ajatus. Kun lapset ovat tarpeeksi vanhoja, he ymmärtävät, mitä korkea lämpötila ja pesuaineen yliannostelu tekevät vaatteille, ja että kaikki taskut on tyhjennettävä ennen pesukoneen käynnistämistä.

Heitä noppaa

Toinen ehdottomasti toteuttamisen arvoinen idea on päivittäinen tehtäväluettelo, jonka tehtävät jaetaan noppaa heittämällä. Vielä parempi, jos päivittäisiä tehtäviä on alle kuusi, voit varata numeron kuusi vapaalippua varten. Kun lapsi (tai vanhempi) pyöräyttää kuutosen, hän saa kotitöistä vapaan päivän. Tietenkin jokainen numero lasketaan vain kerran, silloin kun se pyöräytetään ensimmäisen kerran.

Arvojen luominen

Jokainen vanhempi haluaa opettaa lapselleen tai lapsilleen työn arvon. Siksi kotityöt ovat niin tärkeitä. Osallistuminen perheen tehtäviin antaa tarkoitusta ja luo kuuluvuuden tunnetta lapsille ja tekee vanhemmat ylpeiksi.

Gorenje WaveActive -pesukoneet on suunniteltu hoitamaan likainen työ tehokkaasti, helposti käsiteltävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla.

WaveActive-pesuominaisuuksiin kuuluu huippuluokan puhdistustekniikoita:

  • Ainutlaatuinen rumpu, jossa on erityiset aaltomaiset 3D-ruoteet pehmeimpien vaatteiden käsittelyä varten
  • IonTech hyödyntää ioneja, taaten optimaalisen pesutuloksen
  • SteamTech kosteuttaa ja hajottaa tehokkaasti likaa

Lue myös

Tutustu muihin elämää helpottaviin aiheisiin

Tilaa uutiskirjeemme