Vinkkejä astianpesukoneen käyttöön - Gorenje

Vinkkejä astianpesukoneen käyttöön

CHORES SIMPLIFIED
2.4.2021
Mitä tulee kodinkoneisiin, astianpesukone on ehdottomasti yksi kodin kätevimmistä koneista, säästäen rutkasti  työtä, vettä ja energiaa. Sen käyttöön on kuitenkin muutamia perussääntöjä, jotka kannattaa huomioida.

Astianpesukone säästää energiaa ja vettä, kun verrataan käsin tiskaukseen. Joten älä huuhtele astioita juoksevan veden alla, vaan kaavi pelkästään suurimmat ruoantähteet pois ennen astioiden laittamista astianpesukoneeseen. Niin helppoa se on... vai onko sittenkään? Käymme nopeasti läpi, miten astianpesukonetta käytetään ja miten se täytetään oikein.

Älä täytä astianpesukonetta liian täyteen

Jotta astianpesukone toimii kunnolla, se on täytettävä oikein. Liian täysi astianpesukone jättää ruoka- ja vesitahroja astioihin, jolloin ne on pestävä tai kuivattava uudelleen. Parhaat pesu- ja kuivaustulokset saat täyttämällä astianpesukoneen huolellisesti. Tavoitteena on, että astianpesukone tavoittaa ja puhdistaa kaikki pinnat ja kuivaa astiat mahdollisimman perusteellisesti.

Nämä perusvinkit toimivat joka kerta:

  • Kaikkien likaisten pintojen tulee olla sisään- ja alaspäin. Näin astianpesukone voi pestä ne tehokkaimmin. Logiikka on mitä yksinkertaisin: jos vesi ei yletä tietylle pinnalle, pinta ei puhdistu.
  • Vältä astioiden pinoamista päällekkäin. Esineiden pinoaminen ei ole suositeltavaa, koska vesisuihku ei pääse puhdistamaan päällä oleva astiaa.
  • Aseta astiat, joissa on syvennyksiä (es. kupit) siten, että huuhteluvesi pääsee valumaan pois. Jälkimmäinen on tärkeää myös kaikille muoviesineille. Ja muoviastioista puheen ollen – sijoita ne tukevasti, koska muuten vesisuihku voi kääntää astiat ympäri ja täyttää vedellä tai heitellä niitä ympäri astianpesukonetta.
  • Estä pieniä esineitä putoamasta astianpesukoneen korin läpi laittamalla ne lisävarustelokeroon. Jokaisessa astianpesukoneessa on erityinen kori (niin kutsuttu aterinkori), jossa on tilaa aterimille, kuten kauhoille, vispilöille, ruokailuvälineille ja muille vastaaville asioille. Laita haarukan piikit ylöspäin, jotta ne puhdistuvat, mutta muista laittaa veitset terä alaspäin turvallisuussyistä.

Astianpesukoneen täyttäminen on melko yksinkertaista. Kevyemmät astiat kuuluvat ylätasolle ja kulhot ja lautaset alakoriin. Aseta nämä astiat siten, että niiden likainen sivu on kohti vesisuihkua, eli yleensä kohti korin keskikohtaa. Myös kattiloiden, pannujen ja kasarien tulisi olla alaspäin parhaan puhdistustuloksen saavuttamiseksi.

Lasit ja kupit menevät tietenkin ylätelineeseen. Kuppeja kannattaa kallistaa niin paljon kuin kori mahdollistaa, jotta vesi ei pääse kertymään niihin. Voit myös pestä viinilaseja asettamalla ne huolellisesti koriin niin, että se eivät pääse törmäilemään toisiinsa. Tutustu käyttöoppaaseen, jos et ole varma miten ne tulee sijoittaa.

Tarkista lopuksi ennen pesuohjelman aloittamista, että suihkuvarret mahtuvat pyörimään vapaasti – et halua niiden osuvan mihinkään, sillä astianpesukoneen korjaaminen ei ole halpaa.

Pesuaine saa ihmeitä aikaan

Tehdään yksi asia selväksi. Jotkut pesuaineet ovat parempia kuin toiset, mutta ei ole olemassa yhtä ainoaa sääntöä siitä, minkä tyyppinen pesuaine sopii parhaiten astioillesi ja astianpesukoneeseesi. Jauheet, nesteet ja tabletit – mikä tahansa niistä voi ja puhdistaa hyvin edellyttäen, että olet noudattanut alla olevia vinkkejä. 

Tärkeintä on pitää mielessä pesuaineen suhteen, että sen on oltava tuoretta, muuten se ei toimi kunnolla. Tuoreella pesuaineen suhteen tarkoitetaan kahta kuukautta. Ja (valmistajan ohjeiden mukaisesti) pesuainetta tulee aina säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa. Pesualtaan alla, jossa useimmat ihmiset säilyttävät pesuainetta, ei ole paras paikka, koska siellä pesuaine voi paakkuuntua tai pilaantua. 

Toinen asia pesuaineeseen liittyen, varsinkin kun käytät tabletteja, on laittaa ne niille määrättyyn paikkaan (yleensä lokeroon astianpesukoneen oven sisäpuolelle).

Kultainen vinkki (hopealle)

Tämä kerrotaan usein käyttöoppaassa, mutta jos et ole huomannut sitä, niin nyt saat niin kutsutun ammattilaisvinkin. Jotta vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä aterimien suhteen, erota aina ruostumattomasta teräksestä ja hopeasta valmistetut (tai hopeapinnoitteiset) aterimet. Saata pohtia, että miksi? Jos nämä kaksi materiaalia pääsevät koskettamaan toisiaan pesun aikana, se voi aiheuttaa reaktion, joka vahingoittaa hopeaa.

Muista myös, että tiettyjä astioita ei voi pestä astianpesukoneessa. Siihen on monia syitä. Jotkin materiaalit eivät kestä korkeita lämpötiloja, kun taas toiset voivat vahingoittua, jos ne pestään tietyllä pesuaineella. Ole varovainen esimerkiksi käsintehtyjen tuotteiden, herkkien koriste-, hopea-, kupari-, tina-, alumiini-, puu- ja muovituotteiden kanssa. Varmista, että tuotteet saa pestä astianpesukoneessa.
Entistäkin puhtaammat pesutulokset

Tiedämme, että sinun on voitava luottaa astianpesukoneen pesutulokseen. Siksi useimmissa uusissa SmartFlex-astianpesukoneissamme on ylimääräinen suihkuvarsi, joka takaa, että vesi pääsee entistä paremmin astioihin ja huuhtelee perusteellisemmin tehden pesutehosta jopa 30 % paremman. Astioiden puhdistaminen käsin konepesun jälkeen on menneisyyttä!

SmartFlex-astianpesukoneiden muita hyviä ominaisuuksia:

  • TotalDry – ovi avautuu automaattisesti, jotta ylimääräinen höyry pääsee ulos jättäen kaikki astiat täysin kuiviksi.
  • 15 min SpeedWash – puhtaat astiat vain 15 minuutissa.
  • Yöohjelma - vain 37 dB melutason ansiosta tämä ohjelma on hiljaisempi kuin hiljainen kirjasto.

Lue myös

Tutustu muihin elämää helpottaviin aiheisiin

Tilaa uutiskirjeemme