Opas: Untuvatakin pesu- ja kuivausohjeet - Gorenje

Opas: Untuvatakin pesu- ja kuivausohjeet

CHORES SIMPLIFIED
12.1.2022

Olet ostanut mukavan untuvatakin, mutta nyt se on tullut likaiseksi ja on myös itseasiassa hieman lässähtänyt. Joten nyt takki on todellakin pesun tarpeessa, mutta miten untuvan pesu onnistuu? Voiko untuvatakin pestä pesukoneessa?

Voit pestä takin helposti itse pesulaan viemisen sijaan. Mutta ennen kuin aloitat, lue aina takin pesuohjeet, sillä jotkut valmistajat suosittelevat käsinpesua ja jotkut konepesua matalissa lämpötiloissa. Tässä on useita vinkkejä, miten untuvatakki pestään ja varmistetaan, että se kuivuu täysin jälkeenpäin.  

Untuvatakin peseminen

1. Älä pese useita vaatekappaleita samanaikaisesti. Pesun aikana untuvatakki turpoaa hieman ja vie siten suurimman osan pesukoneen tilasta. Sen vuoksi untuvatakki kannattaa aina pestä muista vaatteista erillään. Muista sulkea myös vetoketjut ja tyhjentää taskut.

2. Älä käytä tavallista pesuainetta. Kun peset takkia, on tärkeää valita pesuaine, jossa ei ole entsyymejä, koska se hajottaa untuvien proteiinit. Siksi takki täytyy pestä nestemäisellä pesuaineella, joka on tarkoitettu hellävaraiseen pesuun. Sitä kutsutaan myös hienopesuaineeksi. Hyvin varustelluista kaupoista löytyy myös erikoispesuainetta untuvatakeille. 

3. Valitse hienopesuohjelma. Pese untuvatakki untuvaohjelmalla tai muulla hienopesuohjelmalla, esim. villaohjelmalla. Molemmissa ohjelmissa linkous on vähäisempää kuin tavallisessa pesuohjelmassa, koska herkät materiaalit eivät siedä sitä. Hienopesuohjelmat ovat erilaisia eri pesukoneissa, joten valitse aina ohjelma, joka ei pese yli 30 tai 40 °C:n lämpötilassa.

4. Älä pese takkia liian usein ja vältä sen linkoamista suurilla kierroksilla. Untuvatakit pitäisi pestä vain kerran tai kaksi vuodessa.

Untuvatakin kuivaaminen

Untuvatakin kuivaaminen ilman kuivausrumpua

1. Ilmakuivaus. Jos haluat pestä untuvatakin ilman kuivausrumpua, voit tehdä sen helposti. Voit ilmakuivata takin ilmankin kuivausrumpua, mutta odota tuulista päivää! Tuuli kuivaa takin nopeasti ja helposti. Jos takki ei ole kovin iso, se voidaan kuivata myös patterin lähellä.

2. Ravista takkia ennen sen kuivaamista. Voit ripustaa takin kuivumaan narulle tai kuivaustelineeseen. Muista kuitenkin ravistaa takkia hyvin, jotta untuvat jakautuisivat tasaisesti takin sisällä.

Pidä kiinni takin kauluksesta ja ravista. Pidä sitten kiinni takin helmasta ja ravista sitä hyvin. Kun takki on kuivumassa, ravista sitä silloin tällöin ja käännä sitä useita kertoja varmistaaksesi, että kaikki on täysin kuivaa.

3.  Möykkyjä untuvatakissa. Takin kuivuminen kestää kauan – joskus jopa useita päiviä, jos sää ei ole tuulinen tai se on kylmä ja kostea. Niin kauan kuin takissa on möykkyjä, se ei ole vielä kuiva sisältä. Tässä voi auttaa, kun ravistelet takkia kohdassa 2 kuvatulla tavalla. 

Untuvatakin kuivaus kuivausrummussa

1. Käytä tennispalloja. Useimmat untuvatakkien valmistajat suosittelevat kuivaamaan ne kuivaimessa. Siksi on myös monia kuivausrumpuja, joissa on erityisiä untuvaohjelmia. Jos kuivausrummussa ei ole tällaista ohjelmaa, valitse ohjelma, joka kuivaa matalammassa lämpötilassa.

Jos käytät korkealämpöistä ohjelmaa takin kuivaamiseen, takki kuivuu vain ulkopuolelta ja pysyy kosteana sisällä. Muista laittaa kuivaimeen yksi tai kaksi tennispalloa.

Voit kuivata takin ilman tennispalloja. Niiden sijaan voit käyttää sukkia, jotka on taitettu palloksi. Tai ota takki säännöllisesti pois narulta ja ravista sitä.

2. Viimeinen keino. Jos ei tunnu, että untuvatakki on täysin kuiva kuivattuasi sen kuivausrummussa, voit viimeisenä keinona kuivata sen kuivausrummun lyhyimmällä ohjelmalla. Tämä poistaa kaikki untuvamöykyt. Mutta on korostettava, että tämä on viimeinen keino, johon sinun pitäisi turvautua!

Vinkki: Edellä esitettyä menetelmää voidaan käyttää myös peitteiden ja tyynyjen pesuun ja kuivaamiseen. Peitot ja tyynyt on kuitenkin aina kuivattava kuivaimessa ilmakuivauksen sijaan.

Usein kysytyt kysymykset

Untuvatakki ei ole enää ilmava.

Klikkaa laajentaaksesi

Untuvatakkini näyttää menneen pilalle pesussa.

Klikkaa laajentaaksesi

Untuvatakissani on turkiskaulus.

Klikkaa laajentaaksesi

Elämä on monimutkaista. Tehdään vaatteiden pesusta helppoa

Tiedämme, että sinulla on parempaakin tekemistä kuin ajatella pyykkiä. Siksi olemme suunnitelleet uudet Gorenje WaveActive -pesukoneet ja -kuivausrummut, jotta saisit parhaat pesutulokset mahdollisimman pienellä vaivalla. 

Uudet Gorenje WaveActive -pesukoneet käyttävät ainutlaatuista IonTech-tekniikkaa, joka poistaa pinttyneimmätkin tahrat hellävaraisesti. Teknologiassa käytetään luonnollista ionisaatioprosessia parhaan mahdollisen pesutuloksen varmistamiseksi ilman korkeita lämpötiloja, ylimääräisiä kemikaaleja, kankaan pehmentimiä tai muita aineita, jotka voivat aiheuttaa ihoärsytystä.

Lisäksi WaveActive-koneet pesevät vaatteet hellävaraisesti, koska rummun pinta on aaltomainen.

Lue myös:

Tilaa uutiskirjeemme