Miten vaatteet kuivataan oikein: Lue viisi helppoa vinkkiä - Gorenje

Pyykin kuivaaminen

CHORES SIMPLIFIED
12.1.2022

Miksi ostaisit laadukkaita vaatteita, pesisit ne kaikkien sääntöjen mukaisesti, jos et kuitenkaan käsittelisi niitä oikein? Täältä löydät pienen oppaan vähentääksesi vaatteiden siitepölyä, silitys- ja viikkausvinkkejä sekä vinkkejä koiperhosten välttelyyn.

Emme useinkaan ajattele, miten käsittelemme vaatteitamme pesun jälkeen. Mutta siihen voi liittyä useita haasteita: Miten paidat pitäisi silittää? Miksi joissakin vaatteissa on reikä? Ja onko todella hyvä kuivata vaatteita sisätiloissa? 

Voinko kuivata vaatteita sisätiloissa?

Useimmat meistä tietävät, että vaatteiden kuivaaminen sisällä voi vahingoittaa sisäilmaa. Tämä voi aiheuttaa korkeaa kosteutta, mutta myös lisätä pölyn määrää sisällä. Aina pyykkien kuivaaminen ulkona ei kuitenkaan onnistu. Tähän voi olla monia eri syitä. Perheessä voi olla esimerkiksi siitepölyallergiaa, tai ettei pyykinkuivauspaikkaa löydy asunnon ulkopuolelta – esimerkiksi jos asut kerrostalohuoneistossa. 

Vaatteiden kuivaus onnistuu sisätiloissa

Pyykin kuivaaminen sisällä ei ole laitonta, mutta se voi tehdä sisäilmastosta terveydelle haitallisemman kuin vaatteiden kuivaaminen ulkona. On kuitenkin olemassa joitakin ehtoja, jotka on hyvä pitää mielessä, kun kuivaat vaatteita kotonasi. Ne tekevät kuivaamisesta vähemmän haitallista terveydelle.

 • Kuivaa vaatteita avoimen ikkunan lähellä tai paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto
 • Käytä hajutonta pesu- ja huuhteluainetta
 • Varmista, että imuroit usein

Märät vaatteet, jotka roikkuvat pitkään sisällä, lisäävät kosteutta merkittävästi. Siksi on hyvä ripustaa pyykit kuivumaan paikkaan, jossa sinulla on mahdollisuus avata ikkuna. Jos kuivaat vaatteita avoimen ikkunan vieressä, kostea ilma poistuu nopeammin ja sisäilmastolle aiheutuvat vahingot vähenevät.

Vaihtoehtoisesti voit kuivata vaatteita kylpyhuoneessa, joka on suunniteltu kestämään kosteutta. Sinne on yleensä asennettu myös ilmanvaihtojärjestelmä.

Pesuaine, jolla peset vaatteesi, on myös aine, joka haihtuu ja laskeutuu ilmaan. Siksi on suositeltavaa käyttää hajusteetonta pesuainetta, joka ei vahingoita kotisi ilmaa. Lisäksi hajusteet voivat olla haitallisia hengitettynä. Sama koskee huuhteluaineen käyttöä. 

Vaatepöly

Liiallinen pöly kotona ei ole terveellistä ja saattaa aiheuttaa pölyallergiaa. Siksi on suositeltavaa, että imuroit säännöllisesti, jos kuivatat pyykkejä sisätiloissa.

Vaatteiden kuivaus allergiaystävällisesti

Siitepölyallergia on nykyään hyvin yleistä useimmissa kodeissa, mutta allergiat voivat tulla yllätyksenä ja niistä selviäminen saattaa olla haasteellista. Tiedätkö, että siitepölyä pääsee vaatteisiisi, kun kuivaat ne ulkona ja tuot ne sitten sisään?

Siksi ei ole suotavaa kuivattaa vaatteita ulkona niinä vuodenaikoina, jolloin siitepölyn määrä on suuri. Jos sinulla tai jollakulla kotonasi on ruohoallergia, kannattaa pitää silmällä siitepölyn määrää ja arvioida, onko vaatteiden kuivaaminen ulkona turvallista.

Jos siitepölyn määrä on hyvin korkealla, kuivausrumpu on korvaamaton apu vaatteiden kuivaamiseen.

Muista, että yksi tapa kuivata vaatteita ei sulje pois toista. Sinun ei tarvitse kuivata vaatteita samalla tavalla joka kerta – kaikki riippuu olosuhteista. 

Paljonko vaatteiden kuivaaminen kuivausrummussa maksaa?

Vaatteiden kuivauskustannukset riippuvat energiamerkinnästä. Taloudellisimmassa kuivausrummussa on energiamerkintä A++, joka maksaa noin 0,30 € kuivauskerralta. Jos sinulla on A-luokiteltu kuivausrumpu, kuivauksen hinta on noin 0,75 € kuivauskerralta.

On siis taloudellisinta ja energiaa säästävintä kuivata vaatteita ulkona, mutta jos kodissasi on siitepölyallergiaa, voit käyttää kuivausrumpua, kun siitepölykausi on pahin.

Maaliskuun 1. päivästä 2021 lähtien useisiin kodinkoneisiin on lisätty uusia energiamerkintöjä. Voit lukea lisää uusista merkinnöistä täältä.

Paidan silittäminen

Kun olet pessyt ja kuivattanut vaatteesi joko ulkotiloissa tai sisätiloissa, saatat joskus joutua silittämään ryppyistä paitaa. Mutta miten silität paidan? Se selviää allaolevasta pikaoppaastamme.

Aloita aina pienimmästä osasta:

 1. Taita kaulus silityslaudalle alapuoli päällepäin ja silitä sen etu- ja takaosa.
 2. Silitä hihansuiden ulko- ja sisäpuolet.
 3. Silitä hihat molemmin puolin. Aseta hiha siten, että taitos kulkee ompeleen suuntaisesti.
 4. Silitä olkapäät.
 5. Silitä molemmat etupuolet nappien ja taskun välistä.
 6. Silitä takakappale.

Voiko paidan silittää ilman silitysrautaa?

Jos sinulla ei ole höyrysilitysrautaa, voit käyttää sumutinpulloa sumuttaaksesi vettä kankaan päälle.

Tänne olemme keränneet useita vaihtoehtoja tavallisille silitysraudoille, joten saat aina rypyt pois paidasta tai mekosta.

 • Käytä suoristusrautaa. Suoristusraudalla voit silittää esimerkiksi kauluksia ja mansetteja
 • Käytä hiustenkuivainta. Hiustenkuivain pehmentää esimerkiksi mekon epätasaisuuksia
 • Laita vaatteet kuivausrumpuun kostean pyyhkeen kansa.
 • Ripusta vaatteesi kylpyhuoneeseen, kun olet suihkussa.
 • Pidä herkkiä vaatteita, kuten silkkipuseroita, kattilan tai vedenkeittimen höyryn päällä

Koiperhoset vaatteissa

Nyt olet pessyt, kuivannut ja silittänyt vaatteesi, mutta löydät reiän. Tuhon takana saattaa olla koiperhonen. Pienet reiät voivat nimittäin olla peräisin koiperhosten toukista, jotka nauttivat mukavasta elämästä vaatekaapissa.

Miten koiperhosia tulee vaatteisiin

Vaatteitamme pureskelevia koiperhosia kutsutaan vaate- tai turkiskoiksi. Useimmiten ne päätyvät vaatteisiisi, koska aikuiset koit lentävät huomaamatta kotiisi ja munivat satoja munia komeroon. Munat ja toukat ovat niin pieniä, ettet yleensä huomaa ennen kuin toukat ovat purreet reiän vaatteisiisi. 

Vaatekoit kuriin

Kun koiperhoset pääsevät komeroon, niistä voi olla vaikea päästä eroon. Ennen kaikkea se vaatii perusteellista siivoista.

Aloita pesemällä kaikki vaatteesi niin korkeissa lämpötiloissa kuin vaatteesi kestävät. Vaatteet pitäisi mieluiten pestä vähintään 50 asteessa, koska korkeat lämpötilat tappavat munat ja toukat vaatteista.

Kun olet pessyt kaikki vaatteet, pese vaatekaappi huolellisesti. On erityisen tärkeää päästä kaapin nurkkiin saakka, koska ne ovat pimeitä ja ahtaita, eli paikkoja, joihin koit mieluusti laskevat munansa.

Puhdistamisen jälkeen voit ottaa käyttöön feromoneja säteilevän ansan. Feromonit houkuttelevat koiperhosia, ja voit siten nopeasti tarkistaa, onko kotonasi vielä lisää koiperhosia jäljellä. Jos koiperhosia on vielä jäljellä, kannattaa paikalle kutsua tuholaistorjuja.

Koiperhosten ehkäiseminen

Kun olet hankkiutunut eroon koista, suosittelemme laittamaan kourallisen laventelia kangaspussiin. Perhoset eivät kestä laventelin tuoksua. Voit vapaasti laittaa useita kangaspussillista laventelia laatikoihin ja kaappeihin. Sen lisäksi, että laventelipussi pitää koit poissa vaatteistasi, se levittää myös ihanaa tuoksua vaatteisiin ja liinavaatteisiin.

Pakkaa matkalaukkusi oikein

Nyt olet oppinut vaatteiden pesun, kuivauksen, silityksen ja säilytyksen, mutta olisi sääli tulla heittää kaikki oppi on hukkaan lomille lähtiessä. Siksi olemme luoneet pienen ”matkalaukkuoppaan”, jonka avulla voit pakata matkalaukkusi välttyen ryppyisiltä vaatteilta. 

Aloita raskailla tavaroilla

Laita aina raskaimmat tavarat pohjalle, jotta voit välttää vaatteiden rypistymisen matkan aikana. Saat hyvän pohjan matkalaukkuun laittamalla kengät alimmaisiksi. Varmista aina, että pakkaat vain tarvitsemasi määrän kenkiä ja jätät kotiin ne, joita luulet käyttäväsi, mutta tiedät, ettet todellisuudessa kuitenkaan tule käyttämään.

Nyt sinun täytyy arvioida, kuinka paljon hygieniatarviketta sinun täytyy ottaa mukaan. Usein hotellihuoneissa on saatavilla laaja valikoima tuotteita, mutta on myös mukava ottaa mukaan omia tuotteita. Kun olet pakannut hygieniatuotteet toilettilaukkuun, laita se kenkien viereen.

Pakkaa nyt vaatteet. Jälleen – muista ottaa mukaan vain kaikkein tarpeellisimmat. Laita puhtaat vaatteet yhteen ja asettele ne kenkien päälle niin, etteivät ne voi liukua ympäriinsä, kun matkalaukku suljetaan ja nostetaan.

Voit käyttää sukkia ja alushousuja vaatteiden kiinnittämiseen rullaamalla niitä kasaan ja sullomalla niitä muiden tavaroiden väliin. Mutta voit myös laittaa ne mukaasi ottamiisi kenkiin, mikä säästää tilaa.

Tarvitsetko elektroniikkaa matkalaukkuusi? Jos tarvitset, muista suojella laitteitasi kunnolla. Laita tarvittaessa tabletti ja tietokone vaatteidesi väliin niitä ruttaamatta. Tällä tavoin elektroniikan paino pitää vaatteet tasaisina, kun taas vaatteet suojaavat elektroniikkaa. Muista kuitenkin, ettei litiumakkuja saa pakata ruumaan, ja ne tulee kaivaa esille ennen turvatarkastusta.

Kun matkalaukku on pakattu oikein, voit sulkea sen ja lukita sen. Muista punnita matkalaukkusi kotoa lähtiessä. Lentoyhtiöillä on usein sääntöjä, kuinka paljon matkalaukku voi painaa. 

Pukupussi

Oletko lähdössä liikematkalle vai tarvitsetko pukua lomalla? On ihanteellisinta laittaa hieno puku pukupussiin ja ottaa se lentokoneen matkustamoon. Usein lentoemännät voivat olla avuksi sen ripustamisessa.

Jos sinun täytyy laittaa puku matkalaukkuusi, käännä takki nurinpäin ja taita se takin rintaosan alta, jonka jälkeen voit laittaa sen matkalaukkuun. Jos mahdollista, älä litistä takkia.

Jos puvun housuissa on taitoksia, taita ne puoliksi ja tarvittaessa vielä toisen kerran. Vyötärönauhan laskokset eivät saa puristua väärässä kulmassa.

On suositeltavaa poistaa puku matkalaukusta heti kun saavut perille ja ripustaa se takaisin henkariin. Kun se roikkuu taas henkarissa, kaikki matkan aikana syntyneet rypyt tasaantuvat usein itsestään. 

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme