Tyypilliset pyykinpesu-virheet - näin vältät ne - Gorenje

Tyypilliset pyykinpesu-virheet - näin vältät ne

CHORES SIMPLIFIED
15.10.2021

Riippumatta siitä, kuinka likaisia, haisevia ja/tai tahriintuneita vaatteesi tai muut tekstiilit ovat, ylimääräisen pesuaineen kaataminen pesukoneeseen ei välttämättä ole hyvä asia. Päinvastoin – siitä on useimmiten haittaa.

Enemmän ei ole aina parempi, vaikka tämä onkin yleinen luulo kuluttajakeskeisessä yhteiskunnassa. Likapyykkiä (erityisesti pinttyneitä tahroja) pestessä voi olla houkuttelevaa käyttää suuria määriä pesujauhetta tai -ainetta. Tämä on yksi yleisimmistä virheistä: ylimääräinen pesuaine ei todennäköisesti johda putipuhtaaseen vaatteeseen, itse asiassa päinvastoin, vaatteisiin jää tahroja, epämiellyttäviä hajuja ja pesuainejäämiä.

Liian runsas pesuaineen käyttö voi itse asiassa aiheuttaa lisää ongelmia. Muutamia yleisimmistä ongelmista ovat tahrat tai jäämät vaatteissa, outo haju pesukoneessa (koneeseen jääneistä jäämistä) ja kosteammat vaatteet, koska liiallinen pesuaine estää veden tyhjentämisen kunnolla. Ja nämä ovat vasta ongelmia, jotka liittyvät pyykkeihin...

Vinkkejä pyykinpesuun - Älä käytä liikaa pesuainetta

Pesuaineylikuormitus lyhentää myös pesukoneen käyttöikää, koska se lisää pesukoneen pumpun ja moottorin kulumista. Vaahto toimii ikään kuin rummun jarruna vaatien enemmän energiaa vaatteiden pesemiseen. Saatat huomata, että pesukone käyttää enemmän voimaa pyykin pesemiseen, kun se lisää automaattisesti lisähuuhteluja ja taukoja liiallisen vaahdon hajottamiseen. Näin pesukone ei vain kuluta ylimääräistä sähköä, vaan myös kuluu loppuun ennenaikaisesti.

Huomioi pesukoneen bakteerit

Puhtaassa pyykissä voi olla bakteereja, mutta pesuaineylikuormitus näyttää vain pahentavan tilannetta. Monissa pesuaineissa on entsyymejä, jotka hajottavat proteiinitahroja, jotta puhdistusaineiden on helpompi poistaa ne. Mutta liiallinen määrä entsyymejä pesukoneessa johtaa useampiin jäämiin, joissa bakteerit voivat muodostua ja menestyä – tunnistat sen siitä, että pesukoneesi alkaa haista.

Näin voit pestä pyykit mahdollisimman taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti.

Usein jopa alhainen lämpötila ajaa asian

Suurimmat säästöt saavutetaan, kun pyykkiä pestään tavallista alhaisemmassa lämpötilassa. Kun pyykki ei ole kovin likaista, voit laskea lämpötilan 30 °C:seen 40°C:sta tai 60°C:een 90 °C:sta. Näin voit säästää jopa 40 % energiasta, mikä johtaa pienempään sähkölaskuun. Sähköntuottajasta riippuen voit saada lisäsäästöjä pesemällä pyykkiä, kun sähkö on edullisempaa (illalla, yöllä tai viikonloppuisin).

Pyykinpesu ympäristöystävällisellä tavalla

Sen lisäksi, että pesukoneet kuluttavat paljon energiaa ja vettä, pesujauheet ja huuhteluaineet eivät ole kaikista ympäristöystävällisempää tavaraa. Jos haluat pestä taloudellisemmin ja ympäristöystävällisemmin, seuraa näitä vinkkejä, jotka saavat pyykkisi pysymään puhtaana:
  • Pese vaatteet, kun ne ovat todella likaisia tai kun ne haisevat. Älä pese T-paitoja tai housuja, joita olet käyttänyt vain tunnin pari. Tämä säästää myös vaatteitasi.
  • Vältä esipesua, sillä näin säästät vettä ja sähköä. Vain todella likainen pyykki tarvitsee esipesun, mutta voit ratkaista tämän myös pesemällä likaiset vaatteet käsin ennen niiden laittamista pesukoneeseen.
  • Vaihda vanhempi pesukone uuteen, energiaa säästävään pesukoneeseen. Kaksikymmentä vuotta vanha pesukone käyttää sähköä keskimäärin 2,5 kertaa enemmän kuin ympäristöystävällinen vaihtoehto.
  • Pesukoneeseen laitettava pyykin määrä on myös tärkeä: ylitäytetty kone ei pyöri tehokkaasti, kun taas alikuormitettu kone kuluttaa enemmän vettä ja energiaa pyykkikiloa kohden.
  • Jos mahdollista, käytä pesukonetta aikoina, kun sähkö on edullisempaa.

Oletko valmis näkemään hieman vaivaa? Käytä orgaanisia pyykinpesuaineita ja huuhteluaineita (niitä, jotka eivät sisällä yhtä monia öljystä johdettuja ainesosia). Lisäksi voit suosia Joutsenmerkkiä (=pohjoismainen ympäristömerkki).

Valitse tarpeisiisi sopiva pesukone

Tutustu uusimpiin Gorenje WaveActive -pesukonemalleihin, joissa on erikoisominaisuuksia, kuten FastWashing, AntiCrease ja EntrySteam. Luotu tekemään pesemisestä parempaa ja helpompaa.

Vaatteiden kuivaaminen on myös tärkeää

Orgaaninen peseminen vaatii myös vaatteiden taloudellista kuivaamista, mieluiten auringossa ja tuulessa. Kun seuraavan kerran ostat pesukoneen, valitse se vähintään energialuokasta B tai C.

Gorenje WaveActive -pesukoneet on tehty hoitamaan likainen työ tehokkaasti, helposti käsiteltävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla.

WaveActive-pesuominaisuuksiin kuuluu huippuluokan puhdistustekniikat:

  • Ainutlaatuinen rumpu, jonka erityiset, aaltomaiset 3D-ruoteet käsittelevät vaatteita pehmeämmin.
  • IonTech-teknologia poistaa allergeeneja tekee pyykistä raikkaantuoksuisen.
  • SteamTech-hyöryteknologia tekee vaatteista sileämmät.

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme