Ole järjestelmällinen – oikealla tavalla - Gorenje

Ole järjestelmällinen – oikealla tavalla

HOME SIMPLIFIED
15.10.2021

Vaikka päivässämme on 1440 minuuttia, silti aika tuntuu loppuvan kesken. Asioiden järjestäminen on tapa järjestää arvokkasta omaa aikaa, rentoutua ja nauttia elämästä.

Gorenjen tunnuslause “Life simplified” tarkoittaa nimenomaan asioiden järjestämistä, loppuunsaattamista ja elämästä nauttimista. Kun työhön liittyviä tehtäviä on paljon, lapset juoksevat ympäriinsä ja koti ja puoliso tarvitsevat myös huomiota, elämä tuntuu kaikelta muulta kuin yksinkertaiselta. Asioiden järjestäminen kaoottisessa ympäristössä voi tuntua melko lannistavalta tehtävältä, mutta älä ole huolissasi: se on tehtävissä. Näin järjestelmälliset ihmiset tekevät sen.

Rentouta koti- ja perhe-elämäsi

Ajanhallinta on kotona rentoutumisen A ja O. Kun hallitset ajankäyttöäsi, tunnet itsesi heti vähemmän häkeltyneeksi ja stressaantuneeksi. Aloita pienin askelin: tee aikataulu päivittäisistä toimistasi ja ota huomioon myös vapaa-aika.

Sitten onkin kyse vain keskittymisestä. Pysy suunnitelmassasi äläkä anna pikku ongelmien suistaa sitä raiteiltaan.

Järjestä elämäsi puhdistamalla kotisi

Se auttaa myös aloittamaan puhtaalta pöydältä – kirjaimellisesti. Organisointi-gurut neuvovat, että käyt kotisi läpi järjestelmällisesti. Heitä pois tai lahjoita kaikki tavarat, joita et enää käytä. Tiedämme, että se on helpommin sanottu kuin tehty. Vaikeinta on päästä alkuun, mutta kun hommaan pääsee vauhtiin, loppu hoituu suhteellisen nopeasti. Kun aloitat ja lopetat puhdistuksen, tunnet olosi helpottuneeksi ja näet, että se oli kaiken vaivan väärti. Näin saat myös arvokasta tilaa uuden elämäsi asianmukaiseen järjestämiseen.

Etkö tiedä mistä aloittaisit? Tee lista ja ole tarkka. Jaa haastavat tehtävät helpommin hallittaviin kokonaisuuksiin. Hoida ne yksitellen. Voit aloittaa ensin yhdestä pienemmästä osa-alueesta, koska uusi järjestys saa sinut koukkuun ja motivoi sinua. Kun siivoat ja tarkistat, katso jokaista tuotetta ja päätä, haluatko pitää sen vai heittää pois. Ja mieti tarkasti, ennen kuin päätät pitää kaiken – jos et säästä pieneksi jääneitä lastenvaatteita nuoremmille sisaruksille, lahjoita ne. Olemme varmoja, että sinulla on paljoin tavaroita, joille on kysyntää kierrätyskaupoissa tai -keskuksissa.
Ennen kuin aloitat (pienempien ja kevyempien) asioiden lajittelun, hanki neljä laatikkoa – yksi pois heitettäville tavaroille, yksi pois annettaville tai lahjoitettaville asioille, yksi pidettäville asioille sekä yksi tavaroille, jotka on siirrettävä. Aseta kaikki tavarat jokaisesta huoneesta niille sopivaan laatikkoon, jotta mitään ei jää laatikoiden ulkopuolelle. Jotkut asiat voivat viedä sinulta tunteja, päiviä tai viikkoja, mutta loppujen lopuksi saavutat tavoitteesi. Ole rohkea!

Kun siivoat kotiasi, yritä noudattaa 12-12-12-sääntöä. Tämä tarkoittaa, että valitse 12 tuotetta, jotka heität pois, 12 asiaa, jotka lahjoitat ja 12 asiaa, jotka laitat takaisin oikeille paikoilleen lojumasta väärissä paikoissa – sängyn alla, olohuoneessa, jääkaapin päällä. Tämä on myös loistava tapa sitouttaa perheenjäsenet laittamaan kodin kuntoon. Tai vielä parempaa – järjestää kilpailu “kuka kerää ensimmäisenä 36 pois heitettävää tavaraa mahdollisimman nopeasti".

Gorenjelta löytyy myös oppitunti vaatekaapin ammattimaisesta järjestämisestä – katso se.

Tarvitseko lisäenergiaa elämääsi? Siivoa Feng shui -tapaan.

Varastoi – mutta vain välttämättömiä asioita

Kun olet päihittänyt kotisi tavarapaljouden, on aika varastoida: mutta vain ne välttämättömät tavarat. Nämä ovat niitä, joita on aina tarvittaessa oltava käsillä, kuten erilaiset taloustavarat (pyyhkeet, wc-paperi, siivoustarvikkeet jne.), toimistotarvikkeet (kynät, kirjekuoret, paperi, tulostimen muste, postimerkit jne.) ja kylpytuotteet (saippua, suihkusaippua, hammastahna, sähköhammasharjan päät, shampoo, hiustuotteet, partaterät, parranajovoide jne.). Peruslääketuotteiden ja laastareiden pitäminen kaapissa on myös hyvä idea.

Sitten on tietenkin keittiön kaapit ja jääkaappi. Varastoi kaikin mokomin pilaantumattomia elintarvikkeita, kuten muroja ja välipaloja, äläkä unohda suosikki pakasteruokiasi. Nämä ns. uusiokäyttövinkit auttavat sinua järjestämään keittiösi.

Laita kaikki järjestykseen

Tavaroiden, jotka aiot säilyttää, on oltava loogisessa paikassa sen perusteella, mitä ne ovat ja kuinka usein niitä käytetään. Vastusta halua työntää ne takaisin sinne, mistä löysit ne löysitkin. Mieti, kuinka usein käytät niitä – onko kyseessä tavara, jota käytät lähes päivittäin, jolloin sen on oltava helposti saatavilla, vai käytätkö tavaraa harvemmin, jolloin sitä voi säilyttää poissa näkyvistä.

Kun olet nähnyt paljon vaivaa järjestyksen aikaan saamiseksi, sinun / kaikkien muiden seuraava tehtävä on ylläpitää sitä. Noudata tätä erittäin helppoa sääntöä: palauta tavarat niiden oikeille paikoilleen heti käytön jälkeen.

Organisoi kotisi ja elämäsi uudelleen

Mitä? Kyllä, luit ihan oikein. Asiantuntijat kehottavat myös järjestämään aikaa kalenterin uudelleen organisoimiselle ja sen tyhjentämiselle. Sen voi tehdä viikoittain, joka toinen viikko tai kuukausittain. Tee siitä perheen yhteinen projekti, jolloin jokainen voi vaikuttaa ja homma hoituu nopeammin. Siivous- ja järjestelytehtävät kannattaa delegoida – kyllä, lapsetkin voivat pitää makuuhuoneen ja leikkihuoneen (ainakin osittain) puhtaana ja siistinä. Myös luettelo kotiaskareista ja muut visuaaliset muistutukset auttavat – laita ne jääkaapinoveen.

Pidä tehtävälistaa

Tehtävälistan tekeminen on hyvä ajatus. Näin voit seurata päivittäistä edistymistäsi ja pitää langat käsissäsi. Voit myös lisätä siihen ylimääräisen sarakkeen, jonka nimi on “tänään”. Tämän päivän sarakkeessa pitäisi olla vain ne asiat, jotka sinun on tehtävä juuri sinä päivänä ja hyvästä syystä. Päivän päätteeksi tunnet, että olet saanut tehtyä tehtäväsi sen sijaan, että tuntisit hukkuvasi loputtomaan listaan.

Entäpä ateriat? Onko sinulla ateriasuunnitelma?

Kyllä, ruoanlaitto ja jopa sen valmistelu on aikaa vievää. Ja se on työlästä. Reseptien etsiminen, ruokaostokset, valmistelu ja ruoanlaitto vaativat aikaa – kukaan ei halua, että tästä tulee yksi stressaava tehtävä lisää. Mikä ratkaisuksi? Ateriasuunnitelma! 

Viikottainen ateriasuunnitelma auttaa sinua todella paljon. Käyttämällä hieman aikaa etukäteen, voi suunnitella viikon ruoat. Näin sinun tarvitsee tehdä vain yksi kauppareissu, ja valmistella ja valmistaa ateriat muutama päivä etukäteen. Se näyttää varmasti pelottavalta tehtävältä, mutta säästät valtavasti aikaa kunnon ateriasuunnittelulla. Tarkista kalenterisi, pohdi aikatauluasi ja löydä hetki, jonka voit käyttää viikoittaiseen aterioiden valmisteluun.

Jopa niin yksinkertainen tehtävä kuin ruoan valmistelu kauppareissun jälkeen – esimerkiksi kasvisten peseminen ja pilkkominen pieniksi paloiksi – säästää paljon aikaa.

Kerromme sinulle pienen keittiösalaisuuden – voit myös käyttää ateriasuunnitelmassasi jäljelle jäävää ruokaa. Tuplaamalla reseptit sinulle jää ylimääräistä ruokaa, jonka voit pakastaa ja nauttia toisena iltana, jolloin vältyt ruoanlaitolta. Huikeaa, vai mitä? Varmista vain, että sinulla on jääkaappi, jossa on tarpeeksi tilaa kaikille herkuille.

Pyykinpesu

For viewing video content please confirm partner Youtube videos and accept marketing cookies.
Kaikki edellä mainittu koskee myös pyykkiä. Tee suunnitelma ja tarvittaessa myös lista. Mieti, kuinka monta vaatetta yleensä peset viikossa ja milloin olisi paras aika pestä pyykkiä – niin yksinkertaista se on. Meillä on myös ammattivinkkejä sinulle sopivimman pesukoneen valintaan.

Gorenjen uusimmat pesukoneet ovat sekä kauniita että tehokkaita. Koneissa on laaja valikoima pikapesuvaihtoehtoja (kirjaimellisesti nimeltään FastWashing), jotka raikastavat vaatteesi noin vartissa.

Ymmärrämme myös, että vaatteiden peseminen on se helppo osa. Vaatteiden silittäminen on vaativaa ja aikaa vievää. Kuitenkin Gorenjen lämpöpumpulliset kuivausrummut tarjoavat sinulle varsinaisen palkinnon: ensiluokkaisen kuivauksen. Ne on varustettu nopeaan elämäntapaan mukautetuilla ohjelmilla, jotka varmistavat minimaalisen silitystarpeen. Etkö ehdi tyhjentää kuivausrumpua heti?
WaveActive-kuivausrummut pyöräyttävät sisällä olevat pyykit säännöllisesti jopa 3 tuntia kuivausohjelman päättymisen jälkeen ehkäisten vaatteidesi tarpeettoman rypistymisen (AntiCrease-toiminto).

Koska ajalla on merkitystä

Aika perheen kanssa on tärkeää. Ajalla on merkitystä. Kotona työskentely kokopäiväisesti, lasten kotiopetus, kotityöt ja terveellisten aterioiden valmistaminen on uskomattoman vaativaa. Kun laitat asiat järjestykseen, selviydyt kaikista tehtävistä erinomaisesti. Muista lisäksi varata aikaa myös itsellesi.

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme