Liesituuletinten osto-opas - Gorenje

Liesituuletinten osto-opas

Liesituulettimen päätarkoitus on ylläpitää keittiössä alipainetta, jonka avulla ruoanlaitossa syntyvä haju saadaan pidettyä mahdollisimman vähäisenä. Kun nykyisin valitaan liesituuletinta, asiakkaat ovat kiinnostuneita teknisten yksityiskohtien ja tehon lisäksi lisätoiminnoista ja muotoilusta. Liesituulettimesta on tullut modernin keittiön keskeinen yksityiskohta – kohde, johon huomio kiinnittyy huoneessa. Laajasta liesituuletinvalikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto kaikkiin tarpeisiin ja makuihin. Mutta miten löydät täydellisen liesituulettimen keittiöösi?

Kun valitset liesituuletinta, ota huomioon seuraavat seikat:

1. Minne liesituuletin voidaan tai kannattaa asettaa keittiössä?

Laajassa valikoimassamme on erilaisia liesituulettimia integroiduista, seinään asennettavista, saarekemalleista ja kattoon asennettavista malleista aina ulosvedettäviin malleihin asti. Paitsi että liesituulettimet ovat tehokkaita, niissä on käytetty parhaita materiaaleja, kuten ruostumatonta terästä ja lasia. Edistyksellisissä malleissa on elektroninen kosketusohjauspaneeli. Kaikissa liesituulettimissa on omaleimainen tyyli, ja on helppo löytää malli, joka korostaa juuri sinun keittiötäsi. Vaikka kaunis muotoilu on yhä tärkeämpi ominaisuus, liesituuletin myös valaisee lieden kätevästi ruoanvalmistuksen aikana.

Seinään asennettavat liesituulettimet
Liesituulettimet kiinnitetään seinään ja ne luovat keittiöön klassisen ilmeen. Liesituulettimia on saatavilla eri kokoisina, eri mallisina ja erilaisilla pinnoilla, joten lähes jokaiseen keittiöön löytyy sopiva, ja kyseessä onkin melko varma vaihtoehto. Pystysuorat mallit sopivat erityisesti pidemmille ihmisille.

Kattoon asennettavat liesituulettimet
Moderneissa keittiöissä on arkkitehtuurin trendien mukaisesti jätetty seinäkaapit pois, mikä tekee liesituulettimen valinnasta vaativampaa. Yksi hienostuneimmista ratkaisuista on kattoon asennettu liesituuletin, joka poistaa höyryjä ja hajuja mahdollisimman tehokkaasti. Liesituulettimia on saatavilla 100 cm leveyteen asti, mikä mahdollistaa erilaisten moottorien asentamisen.

Integroitavat liesituulettimet
Integroitavia liesituulettimia on saatavilla eri mallisina ja erilaisiin tarpeisiin. Yksi tällaisten liesituulettimien keskeisistä ominaisuuksista on mahdollisuus piilottaa ne näkyvistä keittiössä, jolloin keittiön ilmeestä tulee virtaviivaisempi. Liesituuletin voidaan asentaa keittiöelementtiin (esimerkiksi kaappiin), kattoon tai työtasoon, jolloin keittotaso voidaan sijoittaa keittiön ikkunan eteen.

Ulosvedettävä liesituuletin
Ulosvedettävät liesituulettimet asennetaan keittiönkaappien alle. Ulosvedettävä liesituulettimet ovat erityisen hyödyllisiä niille, jotka eivät halua liesituulettimen vievän paljon tilaa keittiöstä. Tarvittaessa se vain vedetään ulos.

Ilmanvaihtojärjestelmä, jossa on erillinen huippuimuri
Hormiin asennettavat liesikuvut toimivat rakennuksen ilmanvaihtokanavien kautta. Tämä järjestelmä on yleinen kerrostaloissa, mutta sitä voidaan käyttää myös pientaloissa, joissa on erillinen katolla sijaitseva huippuimuri. Tällöin liesikuvussa ei ole omaa moottoria, mutta sillä ohjataan erillistä huippuimuria. Kun huippuimuri on erillinen, täytyy käyttää huippuimurin ohjaamiseen kykeneviä kupuja, koska tavallinen moottorilla varustettu liesituuletin ei sovi yhteen erillisen huippuimurin kanssa.

2. Minkä kokoinen liesi sinulla on?

Liesituuletin on yleensä yhtä leveä kuin liesi. Liesituulettimen ja lieden välinen suositeltu etäisyys on enintään 65–75 cm (lieden tyypistä riippuen).

Hyödyllisiä vinkkejä

  • Muista kytkeä liesituuletin päälle vähintään minuuttia ennen ruoanlaiton aloittamista, sillä se maksimoi liesituulettimen tehon.
  • Jätä liesituuletin päälle 15 minuutiksi ruoanlaiton lopettamisen jälkeen, jotta viimeisetkin ruoan käryt saadaan pois. Voit käyttää ajastinta jos mallissasi on se mahdollisuus.
  • Älä avaa keittiön ikkunaa, kun liesituuletin on käytössä, sillä tämä vaikuttaa ilmanvaihtoon ja kumoaa alipaineen.

3. Minkä kokoinen keittiösi on?

Teho. Uuden liesituulettimen teho tulee valita pitkälti keittiön koon perusteella. Koska nykyisissä asumistrendeissä keittiö on yhdistetty ruokasaliin ja olohuoneeseen, liesituuletinten suorituskyvyltä vaaditaan enemmän. Hyvä nyrkkisääntö on, että tuulettimen pitäisi saada ilma vaihtumaan 10–20 kertaa tunnissa. Esimerkiksi jos huoneen koko on noin 12 m2, tehokas tuuletus edellyttää liesituuletinta, jonka ilmanvaihtoteho on vähintään 300 m3 tunnissa.
m3/h 
Tarvittava poistoteho riippuu keittiön tilavuudesta. Keittiön tilavuus voidaan laskea seuraavasti:
keittiön leveys x korkeus x syvyys

Liesituulettimen tarvittavan tehon laskeminen: keittiön tilavuus x 10. Huomaathan että huonekalut ja keittiötarvikkeet on vähennettävä keittiön tilavuutta laskettaessa. Laskelmaa ei voi käyttää jos keittiö on sijoitettu isompaan avoimeen tilaan.

4. Miten tärkeä äänitaso on sinulle?

Hiljainen toiminta. Koska keittiöllä on keskeinen asema nykyaikaisissa kodeissa, liesituulettimen melutasoon on kiinnitetty enemmän huomiota. Edistyksellisissä malleissa on erityinen äänieristys, joka tekee toiminnasta todella hiljaista. Melutaso ilmaistaan desibeleinä (dB).

Näin voit pienentää melutasoa:

  • Erillinen moottori
  • Tarkista poisto-olosuhteet
  • Käytä pyöreitä ja sileitä poistoputkia
  • Tarkista ilmanvaihtoputkien suositeltu halkaisija
  • Eristä ilmanvaihtoputket

5. Miten hankkiudut eroon savusta?

Poistoilma- vai kiertoilmatuuletin. Poistoilmatuulettimet imevät ruoan käryn ja höyryn suodattimeen ja ohjaavat hajut ulkoilmaan poistohormia pitkin. Kiertoilmatuulettimet suodattavat ilman höyryn ja hajut ja palauttavat suodatetun ilman keittiöön. Ilma imetään aktiivihiilisuodattimen läpi, joka poistaa ruoan käryn ja höyryn, ja puhdas ilma kierrätetään takaisin keittiöön.

6. Mihin haluat asettaa moottorin?

Erillinen moottori. Mikä on paras vaihtoehto – sisäinen vai erillinen moottori? Jos valitset erillisen moottorin, se kiinnitetään välikattoon tai rakennuksen ulkoseinään. Erillisten moottorien poistoteho on yleensä parempi, ja niiden suurempi etäisyys liesituulettimesta vähentää melua keittiössä. Melutaso saadaan vieläkin pienemmäksi eristämällä moottori.

7. Miten vältät paineen alenemisen?

Vähemmän taitoskohtia ja mutkia. Jotta liesituulettimen koko teho voidaan hyödyntää, on tärkeää, että poistoputkissa on mahdollisimman vähän taitoskohtia ja mutkia. Koko poistokanavan halkaisijan pitäisi olla sama kuin liesituulettimen poistoaukon halkaisija. Tarkista, mitä poistokanavan halkaisijaa (Ø) ilmanvaihtoputkelle suositellaan. Käytä mahdollisuuksien mukaan sileää ilmanvaihtoputkea vastuksen vähentämiseksi.

8. Mitä muita ominaisuuksia haluat liesituulettimelta?

AdaptAir
AdaptAir
Lisää
AdaptTech
AdaptTech
Lisää
P.A.S.-järjestelmä
P.A.S.-järjestelmä
Lisää
AdaptAir
AdaptAir
Patenttikäsittelyssä oleva AdaptAir-teknologia varmistaa täysin tasaisen ilmanimun koko liesituulettimen pintaa käyttäen. Höyryä, hajuja ja epäpuhtauksia ei enää pääse keittiöön.
AdaptTech
AdaptTech
Erityinen anturi tunnistaa automaattitilassa epäpuhtauksien, höyryn ja kaasujen tason ja reagoi sopivalla tavalla. Tuulettimen nopeus säädetään automaattisesti tai tuuletin sammutetaan, kun sitä ei enää tarvita.
P.A.S.-järjestelmä
P.A.S.-järjestelmä
Innovatiivinen perimetrinen imujärjestelmä ei ime ilmaa pelkästään keskiosasta, vaan suuntaa imutehoa myös reunoille. Näin vähennetään energiankulutusta ja melua. Tuloksena on parempi poistoimuteho.
AdaptAir
AdaptTech
P.A.S.-järjestelmä