Katso, miten eri materiaaleja käsitellään

Flere torvetips

Asetaatti Kauniisti kiiltävä ja pehmeästi laskeutuva keinokuitu. Muistuttaa silkkiä. Käytetään paljon takkien, jakkujen jne. vuoriin. Asetaatti ei ole erityisen lujaa, ja kemikaalit heikentävät sitä. Rypistyy voimakkaasti pesussa. Pesu 40 °C:ssa. Silitys matalalla lämmöllä.
Akryyli Tunnetaan myös nimillä orlon, courtelle ja dralon. Sietää auringonvaloa ja useimpia kemikaaleja. Kestävyys on samaa luokkaa nailonin ja polyesterin kanssa. Menettää muotonsa pesussa. Suositellaan pesua 40 °C:ssa hellävaraisella ohjelmalla. Ei rumpukuivausta.
Angora Eläinkuitu. Kaninkarvaa. Pestään käsin kuten villa, ks. villa. Angora on pestävä erillään, koska siitä irtoaa karvaa.
Pitsi Valmistetaan silkistä, puuvillasta ja keinokuiduista. Nimetään usein Ranskan kaupunkien mukaan, joissa pitsiä alun perin valmistettiin, esimerkiksi Chantilly, Valencienne ja Calais. Hoito valmistusmateriaalin mukaan.
Puuvilla Puuvillasta valmistettu vaate on miellyttävä päällä, kestävä, helppohoitoinen ja sen imukyky on erittäin hyvä. Puuvillan laatu riippuu sen puhtaudesta, kuitujen pituudesta ja värjäyksestä. Valkoinen puuvilla voidaan pestä korkeassa lämpötilassa. Värillisen puuvillan pesussa on noudatettava pesuohjetta, koska värjäyksen laatu määrää pesulämpötilan.
Kanvas Kova puuvillasta tai pellavasta kudottu luonnonkuitukangas. Käytetään muun muassa laukuissa, kengissä, peliasuissa, ulkoilu- ja työvaatteissa. Hoito valmistusmateriaalin mukaan.
Sifonki Läpikuultavuutensa, keveytensä ja hulmuavuutensa ansiosta suosittu morsiuspukumateriaali. Valmistettu silkistä ja käsiteltävä sen mukaisesti, siis hellävaraisesti! Yleensä suositellaan käsinpesua. Voidaan pestä myös hienopesuohjelmalla 30 °C:ssa hienopesuaineella. Ei rumpukuivausta.
Sintsi Hienosäkeinen, erittäin tiiviiksi kudottu puuvilla. Sileä ja kiiltävä pinta. Käsitellään kuten puuvillaa. Tarkista kuitenkin aina pesuohje, sillä sintsi voidaan valmistaa myös puuvillan ja polyesterin sekoituksesta ja kankaan pinta voidaan käsitellä vahalla.
Damasti Nimi tulee Damaskoksen kaupungin mukaan, jossa Marco Polo lastasi uudelleen tavaroitaan. Hoito valmistusmateriaalin mukaan. Damasti on kuvioitu kudos, joka voidaan valmistaa eri materiaaleista, esimerkiksi silkistä, puuvillasta ja polyesteristä. Alun perin damasti oli aina puuvillaa. Myöhemmin alettiin käyttää myös silkkiä (silkkidamastista käytetään myös nimitystä Jacquard), ja tänä päivänä damasti on usein eri materiaalien sekoitusta sisältäen esimerkiksi polyesteriä.
Denim Farkkukangas. Tukevaa toimikaspuuvillaa tai puuvillan ja polyesterin sekoitusta. Hoidetaan kuten värjättyä puuvillaa. Värjäystapa määrää pesulämpötilan, joka on yleensä 40 °C. Pestään ja silitetään aina nurinpäin käännettynä. Voidaan rumpukuivata.
Elastaani Joustava kuitu. Käytetään uimapuvuissa, alusvaatteissa, sukissa ja housuissa. Voidaan yleensä käsitellä tavoin kuin kuitua, jota siihen on sekoitettu. Ei siedä kloorivalkaisua.
Gabardiini Villasta tai polyesteristä ja villasta valmistettu toimikaskangas. Gabardiini on määrätyn tyyppinen kudos. Perinteisesti gabardiini valmistetaan villasta, mutta myös puuvillaa ja keinomateriaaleja voidaan käyttää. Hoito valmistusmateriaalin mukaan.
Ontelokuidut Synteettisiä ontelokuituja, yleensä polyesteriä. Ontelokuitujen eristysominaisuudet ovat hyvät. Kauppanimiä on muun muassa Hollofil. Kestää pesun 60 °C:ssa ja rumpukuivauksen matalalla lämmöllä.
Pellava Kasvikuiduista valmistettu luonnontuote, joka rypistyy voimakkaasti. Vaikea silittää. Kutistuu pesussa. Pesuaine ei saa sisältää valkaisuainetta, koska se vahingoittaa kangasta. Ei siedä hankaamista. Pellava kannattaa pestä hienopesuohjelmalla.
Verkkarikangas Verryttelypuvuissa käytetty materiaali. Hoito valmistusmateriaalin mukaan.
Keinokuidut Teollisesti valmistettuja kuituja, jotka voidaan jakaa kahteen tyyppiin, muuntokuituihin ja synteettisiin kuituihin. Keinokuituja on käsiteltävä hyvin hellävaraisesti, ks. ohjeet kunkin keinokuitukankaan kohdalta.
Lampaanvilla Eläinkuitu. Karitsanvillaa saadaan, kun lammas keritään ensimmäisen kerran. Karitsanvilla on hienompaa, kevyempää ja pehmeämpää kuin myöhemmin kerittävä villa. Pestään kuten villa, ks. villa.
Mikrokuitu Erittäin ohut synteettinen/kemiallinen kuitu. Äärimmäisen tiivis, mutta hengittävä. Käytetään urheiluvaatteisiin (suojaa tuulelta ja vedeltä) ja alusvaatteisiin (päästää läpi ilmaa ja kosteutta, mutta pysyy "kuivana"). Kestää yleensä vain hienopesun runsaalla vedellä 30 °C:ssa. Ei saa lingota eikä rumpukuivata.
Modaali Modaali on keinotekoisesti valmistettua selluloosakuitua, mutta sen sisäinen rakenne on erilainen kuin viskoosilla. Kestää pesun 60 °C:ssa ja silityksen maksimilämmöllä. Voidaan rumpukuivata.
Nailon Nailon eli polyamidi voittaa kaikki muut kuitumateriaalit sekä käyttö- että repäisykestävyydessä. Nailon on valoherkkää ja kellastuu ja haurastuu auringonvalossa. Käytetään vahvikkeena monenlaisissa urheiluasuissa sekä laukuissa ja muissa asusteissa. Pesu 40 °C:ssa.
Öljykangas Pinta käsitelty vahalla. Lähes vesitiivistä. Ei kestä vesipesua eikä kemiallista puhdistusta. Puhdistetaan kostealla liinalla tai suihkuttamalla. Hoidetaan vahaamalla.
Polyamidi Ei kutistu pesussa. Alusvaatteet, puserot ja sukat pestään 40 °C:ssa normaaliohjelmalla väljästi täytetyssä koneessa. Vaalea kangas sietää pesun 60 °C:ssa, mutta yleensä vaate pestään 40 °C:ssa. Kestää hellävaraisen linkouksen sekä rumpukuivauksen enintään 60 °C:ssa.
Polyesteri Tunnetaan myös nimillä teryleeni, dioleeni, dakron ja tetoron. Säilyttää muotonsa ja on kulutusta kestävä. Sietää auringonvaloa ja useimpia kemikaaleja. Ei ole yhtä lämpöherkkä kuin muut synteettiset kuidut. Käytetään kaikenlaisiin vaatteisiin, usein sekoituttuna puuvillaan tai viskoosiin. Pesu 40 °C:ssa.
Polyesterivanu Polyesterivanutäytteiset puuvilla-polyesteriseoksesta tai nailonista valmistetut takit ym. pestään väljästi täytetyssä koneessa. Vaaleat vaatteet kestävät pesun 60 °C:ssa sekä värilliset 40 °C:ssa. Voidaan rumpukuivata, lämpötila kankaan mukaan.
Polypropyleeni Kevyempää kuin muut tekstiilikuidut. Lujaa, joustavaa ja sietää useimpia kemikaaleja, mutta on valo- ja lämpöherkkää. Käytetään muun muassa urheilualusvaatteisiin. Pesu 40 °C:ssa.
Popliini Ryhdikäs, palttinasidoksinen kangas, jossa on lankoja pituussuunnassa kaksi kertaa niin paljon kuin vaakasuunnassa. Valmistetaan puhtaasta puuvillasta sekä puuvillan ja polyesterin sekoituksesta. Käytetään paitoihin ja poolopuseroihin. Erityinen kudos. Hoito valmistusmateriaalin mukaan.
PVC PVC-muovilla päällystetyt vaatteet sekä sadeasut pestään väljästi täytetyssä koneessa 40 °C:ssa. PVC ei kestä linkousta eikä rumpukuivausta. PVC-vaatteet tulee hävittää kuten muut ympäristölle vaaralliset jätteet.
Silkki Silkki on hienokuituista, pehmeää, erittäin kiiltävää, vain vähän rypistyvää ja hyvin eristävää. Muiden luonnonkuitujen tavoin se imee hyvin kosteutta ja on sen vuoksi miellyttävää päällä. Se ei sähköisty. Käsinpesu tai konepesu hienopesuaineella ja silkin pesuun sopivalla ohjelmalla. Ei saa rumpukuivata.
Urheiluvilla Erikoiskäsitelty villalaatu, joka pitää käyttäjän viileänä voimakkaan fyysisen suorituksen aikana. Helppo pestä. Ei erityisen lujaa. Polyesterin ja villan sekoitus. Pesu 40 °C:ssa. Rumpukuivaus matalla lämmöllä.
Triasetaatti Triasetaatin käyttöominaisuudet ovat paremmat kuin asetaatilla, se rypistyy pesussa vähemmän, kestää paremmin auringonvaloa ja on lujempaa. Ei erityisen lujaa. Pesu 60 °C:ssa. Tosin vaatteen väri voi edellyttää pesun vain 40 °C:ssa.
Tylli Tylli on verkkomainen kangaslaatu. Perinteisesti sitä on valmistettu silkistä, mutta nykyään yhtä usein myös keinokuiduista (tavallisesti polyesteristä). Hoito valmistusmateriaalin mukaan.
Villa Lampaiden, hevosten, kamelien, kaniinien ym. pitkäkarvaisten eläinten turkista. Pese villavaate villaohjelmalla. Villa vanuttuu ja kutistuu helposti liian voimakkaassa käsittelyssä. Villaa ei saa liottaa. Pese villaohjelmalla hienopesuaineella, joka ei sisällä entsyymejä tai valkaisuaineita. Kloori tuhoaa villan. Villa kestää hellävaraisen linkouksen, mutta ei rumpukuivausta.
Veluuri Kudottiin alunperin pelkästään silkistä. Nykyään veluuria valmistetaan myös puuvillasta ja viskoosista. Veluurin nukka on hieman pidempi ja pehmeämpi kuin plyysillä. Hoito valmistusmateriaalin mukaan.
Viskoosi Eniten käytetty muuntokuitu. Miellyttävän pehmeä päällä ja imee kosteutta kehosta kuten puuvilla. Viskoosi ei ole lujaa märkänä ja rypistyy voimakkaasti. Voi myös kutistua pesussa. Pesu 60 °C:ssa. Tosin vaatteen väri voi edellyttää pesun vain 40 °C:ssa.