Värit

Toivotko, että vieraasi söisivät kaiken – eivätkä vain näykkisi kohteliaasti? Muista siis, että ruoka vaikuttaa useimpiin seuraavasti: Jos ruoka näyttää houkuttelevalta, se suorastaan ryntää suuhun. Jos ei, se päätyy myöhemmin jäteastiaan.

Värikkään menun tekeminen ei oikeastaan ole lainkaan vaikeaa. Suunnittele vain päivällinen niin kuin suunnittelet juhla-asusikin. Mieti kontrasteja. Yllätä silmät. Mutta miten? Kuinka saisi puhtia tasaisen tylsään riisipöytään ja vieraat mykistymään? Miten täydentää joululautasen visuaalinen ilotulitus, kun materiaalina on vain kukkakaalia? Kuinka juuri sinun leivonnaisesi huomattaisiin päiväkodin kesäjuhlassa? Voit lukea aiheesta lisää selailemalla eteenpäin.

Näin saat kehuja kesäjuhlaan valmistamastasi leivästä

Leivo punajuurimehuun. Tulit taas laittaneeksi rastin päiväkodin lappuseen kohtaan ”kyllä, leivon mielelläni leipää kesäjuhlaan”, ja nyt hikipisarat helmeilevät otsallasi. Mitä ihmettä voisit keksiä? Lucialeipää, ei, leivoit sitä viime vuonna. Maalaisleipää, ei, sen tekemiseen menee liian kauan aikaa. Punajuurileipää? Värikästä, luovaa, kaikki huomaavat, että juuri sinä olet tehnyt tämän panostuksen, ja sädekehäsi loistaa kuin leipä leipäkorissa. Tee näin: Lisää punajuurimehua taikinaan veden sijasta ja noudata muuten tavallista leipäohjettasi. Näin saat leipää, joka on pinnalta (noin 1 cm) punainen ja sisältä keltainen. Eikä tarvitse pelätä, että leipä maistuu punajuurelle, jauhot vievät maun. Aivan kuten leipäsi vie kaiken huomion.
Luonnollinen puna
Kun haluat marsipaaniporsaisiin juuri oikean vaaleanpunaisen värin, käytä keinotekoisten elintarvikevärien sijasta tilkkasta punajuurimehua. Halvempaa. Luonnollisempaa. Ja jos jäät vaaleanpunaisen tunnelman koukkuun, voit lisätä ruokalusikallisen punajuurimehua, kun leivot marenkeja. Niistä tulee upean vaaleanpunaisia – aivan kuin prinsessan jälkiruokaa.

Näin vältyt tarjoamasta harmaita sokeriherneitä

Anna niille kylmä suihku. Vihreät vihannekset ovat luonnostaan hiukan arempia. Jos niitä pitää pitkään lämpimässä paikassa, ne menettävät makunsa, tuoreutensa, rapeutensa, värinsä ja vitamiininsa. Ja kukapa haluaisi tarjota armeijanvihreitä vihanneksia harmaassa varustuksessa ilman A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja? Joten ensi kerralla, kun laitat ruuaksi vihreitä vihanneksia kuten esimerkiksi sokeriherneitä, tee näin: Kiehauta vihannekset vedessä. Nosta vedestä ja huuhtele kylmällä vedellä tai anna niille pikainen jääkylpy. Kun vieraat ovat juoneet aperitiivinsa ja on aika tarjota ruoka, lämmitä herneet uudestaan. Kaikki vihreä, joka sisältää klorofylliä (ei siis porkkanat, maissit, tomaatit eivätkä muut värikkäät vihannekset), pitää nimittäin lopuksi lämmittää.
Mikä ihmeen klorofylli?
”Vihreä ravinto” on yksi niistä ravintoaineista, joiden kalori- ja sokeripitoisuudet ovat maailman matalimmat ja ravintoarvot korkeimmat. Vihreä ravinto kattaa kaiken yksisoluisista levistä kukkiviin kasveihin, mutta ryhmää yhdistää yksi asia: klorofylli. Juuri klorofylli antaa kasveille niiden vihreän värin, ja sitä voidaan pitää kasvien ”verenä”.

Näin yllätät ystävät dramaattisella riisipöydällä

Lisää mustetta. Jihuu, päivällinen tyttöjen kesken lauantaina. Niin kiljutaan falsetissa. Mutta… vaatii omat valmistelunsa laittaa tilat valmiiksi kahdelletoista x-kromosomille. Vaikka ystävättäret näennäisesti ovat varsin läsnäolevia keskustellessanne siitä, ovatko miesten tohvelit hot vai not, arvioivat he alitajuisesti kotiasi, tarjoamaasi ruokaa, huonekasvejasi ja miestäsi. Joten mitä jos tarjoaisit dramaattisen mustan juhla-aterian, joka vie heidän huomionsa kokonaan. Se on erittäin helppoa: Lisää vain pieni paketti mustekalan mustetta riisin sekaan (voit ostaa sitä lähimmästä itämaisten ruokien erikoisliikkeestä, voidaan käyttää myös pastaan).
Vihamiehiä? Ruiskaus tai sukupuolenvaihdos
Jos mustekalat ovat peloissaan, ne ruiskuttavat mustetta muistuttavaa nestettä suustaan. Siten ympäristö muuttuu niin epäselväksi, että vihollisen on luovuttava takaa-ajosta. Jos yritys epäonnistuu, mustekala saattaa nopeasti vaihtaa väriä, muotoa ja liikkumistapaa. Pieni mustekalauros voikin muuttaa ulkonäköään niin, että se muistuttaa pientä viatonta mustekalanaarasta. Ja naisiahan ei lyödä.

Näin ilahdutat jouluvieraita lumivalkoisella kukkakaalilla

Keitä maidossa. Pikkujoulut lähestyvät. Olet päättänyt heittäytyä tekemään ”hunajaglaseerattua suolalihaa tuoreiden vihannesten ja punaviinikastikkeen kera” ja olet jo pitkällä prosessissa. Ankka on glaseerattu. Perunat ja punaviinikastike ovat valmiita. Babyporkkanat ja parsakaali kiehuvat. Nyt puuttuu enää kukkakaali, joka täydentää joululautasen visuaalisen ilotulituksen kuin pienet lumipallot. Ja tähän suosittelemme valkoisia lumipalloja, ei sellaisia pissan keltaiseksi, värjäämie jos ihan suoraan sanotaan. Siksi: Keitä kukkakaali vedessä, johon on lisätty pari lusikallista maitoa. Siten saat täysin lumivalkoista kukkakaalia.
Hyi, keitettyä kukkakaalia
Kukkakaalissa on se ikävä puoli, että siitä lähtee epämiellyttävä haju keitettäessä. Kokeile laittaa pala kuivaa leipää tai veitsenkärjellinen soodaa veteen keittämisen aikana, siitä pitäisi olla apua voimakkaaseen hajuun.

Näin valmistat maissia, jota on ilo sekä katsella että syödä

Purista sitruunasta mehu. Maissia viljeltiin alunperin kanojen ruuaksi kanatarhoissa. Ehkä siksi maissit ovat joskus hieman ikävän valkokeltaisia ulkonäöltään, sillä kanoille oli todennäköisesti yhdentekevää, oliko niiden ruoka valkoista vai keltaista. Jos teidän keittiössänne ollaan kriittisempiä värin suhteen, lisää 1 tl sitruunamehua keittoveteen noin minuutti ennen kuin maissit ovat valmiita. Siten keitetyistä maisseista tulee yhtä ihania katsella kuin syödäkin.
Suola tekee maissista kovaa
Älä laita keittoveteen suolaa, jos aiot keittää maissintähkiä – se tekee maissista kovaa. Odota, kunnes tähkät ovat kypsiä ja ripottele niille sitten suolaa. Voit myös sulattaa voinokareen maissin päälle ja tarjoilla kesänraikkaana alkuruokana.

Näin tarjota kahvivieraille kultaisia pikkuleipiä

Vatkaa suolan kanssa. Tuntuu ehkä tutulta. Yhdentekevää, kuinka paljon aikaa ja rakkautta ja hyvää karmaa lisäätkään pikkuleipätaikinaan, tulos on aina nolla. Ja joudut kerta toisensa jälkeen tunnustamaan, että anopin kotona leivotut pikkuleivät vain ovat hienompia kuin omasi. Sellaisen tappion kanssa pystyy vielä elämään, mutta jos kuitenkin haluat kohentaa itsetuntoasi, voit seuraavalla kerralla lisätä pikkuriikkisen suolaa kun vatkaat munia pikkuleipiäsi varten. Sitten sinulla on kullanvärisiä pikkuleipiä purkissasi ensi kerralla, kun saat kutsumattomia vieraita – sehän voi vaikka olla anoppi.
Tylsiä pikkuleipiä? Koristele mintulla
Älä vaivu epätoivoon, vaikka vieraat koputtavat oveen ja pikkuleipäpurkissa on vain tylsännäköisiä pikkuleipiä. Siivilöi päälle tomusokeria ja koristele mintulla, sitruunamelissalla, tuoreilla marjoilla, tai millä tahansa, mitä mieleen tulee. Muista, että tomusokeri ottaa nopeasti väriä ympäristöstään. Siksi tuoreet hedelmät tai muut kosteat koristeet lisätään vasta aivan viime hetkellä.

Näin sinulla kultamuna kädessäsi

Mitä keltaisempi – sitä parempi. Ei ole koiraa karvoihin katsominen, kuuluu vanha sananlasku. Ja se koskee myös kananmunia. Sillä kuoren väri ei kerro mitään laadusta, mausta tai ravintoarvoista. Se, onko kuori valkoinen, keltainen, rusehtava vai harmahtava riippuu ainoastaan kanan rodusta ja määräytyy geeneissä. Jos sinua kiinnostaa tietää, oletko saanut kultamunan, aidon laatumunan, sinun pitää kurkistaa kuoren taakse. Riko se kappaleiksi (suosittelemme kuitenkin ensin ostamaan kananmunan). Yksi laadun merkki on munankeltuaisen väri, mikä riippuu kanan ruokinnasta ja elinehdoista. Mitä keltaisempi, sitä parempi.
Sitruuna hillitsee keltuaista
Onko kulhoon livahtanut hieman keltuaista rikkoessasi munia? Sinun ei tarvitse heittää keltuaista ja valkuaista pois. Lisää pari tippaa sitruunamehua, niin voit sittenkin vatkata munanvalkuaiset jäykäksi vaahdoksi.

Näin täytekakun keltaiset banaanit pysyvät keltaisina

Anna niille vähän juotavaa. Useimmat varmaan tietävät, että kun laittaa hiukan sitruunamehua vihreälle omenanpuolikkaalle, niin se pysyykin vihreänä – eikä muutu ruskeaksi (jos et tiennyt tätä, voit pitää tätä bonusvinkkinä). Mutta mitä tehdä keltaisille banaaniviipaleille, jotka omenan tavoin tummuvat hetken kuluttua leikkaamisesta (ja ruskeat banaaniviipaleethan eivät näytä kovin juhlavilta täytekakussa). Vastaus on yksinkertainen: Anna niille vähän juotavaa. Joko hiukan sherryä, jos haluat lisää potkua syntymäpäiville. Tai sitten hiukan ananas- tai sitruunamehua.
Banaania syntymäpäiväkakkuun?
Banaanin pilkut muuttuvat rusehtaviksi täpliksi, koska mehu hapettuu. Mutta myös tässä tapauksessa voit vain antaa pilkuille nestettä. Ensin hieman glyseriiniä  jonka annat vaikuttaa vähintään 10 minuuttia. Huuhtele sen jälkeen keitetyllä haalealla vedellä. Tai vain syljellä. Syljen kerrotaan estävän hapettumista. Älä kuitenkaan sylje banaaneille.
Vieraile sivustollamme
YouTube
Jaa muiden kanssa
Facebook
Twitter
Pysy ajan tasalla
RSS