Tuoreet ruoka-aineet

Vanhan sananparsi sanoo, että mitä useampi kokki sitä huonompi soppa. Huonoilla raaka-aineilla käy vielä huonommin. Tässä muutamia ostosvinkkejä, jotka sinun on hyvä pitää mielessäsi, kun täytät ostoskoriasi.

Paraskaan gourmet-kokki ei voi taikoa houkuttelevaa ananastorttua tummuneesta, ylikypsästä ananaksesta. Eikä loistavinkaan kokki saa vihreitä itäneitä perunoita muuttumaan herkullisiksi kotitekoisiksi ranskanperunoiksi myrkyttömästi. Käytä aina parhaita raaka-aineita. Raaka-aineet ovat aterian ydin – jos raaka-aineet eivät ole riittävän hyviä, ei lopputuloskaan ole sitä.

On tärkeää täyttää ostoskori oikeilla raaka-aineilla, kun tarkoituksena on tehdä vaikutus ystäviin, perheeseen tai puolisoon. Miten se muuten tarkkaan ottaen tehdään, kun ei ole syntynyt kokinhattu päässä? Käytä hyväksi aistejasi: haistele, tunnustele, katso, kuuntele.

Näin tiedät, että vesimeloni on kypsä

Kopauta sitä. Kuulet, onko vesimeloni kypsä, kun kopautat sitä kevyesti kuoreen. Jos ääni on kumea, meloni on valmis syötäväksi. Voit käyttää myös silmiäsi (koska ääni voi hukkua meluisten torimyyjien hälyyn). Kun vesimeloni on kypsä, sen kuori on tasaisen vihreä. Entä muut melonit? Melonin tuoksu tuntuu selvästi, jos sitä nuuhkaisee kannanpuoleisesta päästä. Jos tuoksua ei tunnu, meloni ei ole kypsä.
Vodkameloni
Jos aiot järjestää juhlat, tee reikä melonin yläpäähän ja kaada reikään vodkaa. Toista se useita kertoja vuorokauden aikana, jotta vodka varmasti imeytyy joka puolelle hedelmälihaa. Tarjoa viipaleina tai paloiteltuna. Muista kertoa vieraille sisällöstä, äläkä tarjoa lapsille.

Näin tiedät, että ananas on kypsä

Nykäise lehdestä. Voit tarkistaa, onko ananas kypsä nykäisemällä yhtä alimmista lehdistä. Jos se irtoaa kohtuullisen helposti, hedelmä on kypsä. Jos tämä testaustapa ei käy (jos sinulla on esimerkiksi lapsi mukanasi ja haluat välttää vastaisuudessa tilanteita, joissa lapsi sanoo: “Katso isä, sain paperin irti jäätelötuutista, voin siis syödä sen.”), voit tarkistaa hedelmän silmämääräisesti ja nuuhkaista syvään sen tuoksua. Värin tulee olla kellanruskea ja tuoksun tuore ja voimakas.
Hyvää vatsalle
Ei rasvaa, runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia – siinä on riittävä syy herkutella komean ananaksen hedelmälihalla. Ananas on muuten ainoa tunnettu bromelaiini-nimisen entsyymin lähde. Bromelaiini on hyvää ruoansulatusvaivoihin.

Näin tiedät, että herkkusieni on tuore

Tarkista hattu ja jalka. Voit varmistaa helposti herkkusienen tuoreuden. Hatun on oltava kiinteä, eivätkä heltat saa näkyä. Myös jalkojen pitäisi olla mielellään mukana, sillä jalka on sienen luonnollinen säilöntäaine. Se lisää kestävyyttä ja säilyttää sienen rakenteen hyvänä. Voit tietysti sienestää myös itse. Kompostikasojen päältä ja voimakkaasti lannoitetu-ilta mailta löytyy pihasieniä toukokuusta lokakuuhun. Hevoslaitumilla tai vastaavilta löytyy usein noidankehänä kasvavia ketosieniä heinäkuusta lokakuuhun. Hanki kuitenkin varmuuden vuoksi hyvä sienikirja, jotta et tee selvää vieraistasi hieman liian eksoottisella sienimuhennoksella ...
Metsän lihaa
Kirjallisuudessa löytyy mainintoja sienestä klassiselta esihistorialliselta ajalta lähtien (noin 500 eKr.). Varsinkin Etelä-Euroopassa tämä sieni on ollut herkku ja välttämätön peruselintarvike vuosisatoja. Sitä kutsutaan “Metsän lihaksi”, koska se on ravitseva ja sisältää runsaasti kivennäisaineita.

Näin varmistat, että perunat ovat hyviä

Vältä solaniinia. Voivatko perunat olla myrkyllisiä? Kyllä, jos ne ovat saaneet kolhuja (= niissä on ruskeita laikkuja) tai valoa (= ovat muuttuneet vihreiksi). Molemmissa tapauksissa perunoihin muodostuu solaniini-nimistä myrkkyä, joka voi aiheuttaa päänsärkyä, vatsakipua ja ripulia. Solaniini leviää koko perunaan, eikä sitä voi poistaa keittämällä, paistamalla, valmistamalla uunissa tai leikkaamalla vihreän osan pois. Vältä sen vuoksi kolhiutuneita ja vihreitä perunoita, kun täytät ostoskoriasi. Jos ostat perunoita pussissa, valitse läpinäkyvä pussi, josta voit nähdä perunan laadun pussin takapuolelta, mutta et etupuolelta, sillä etupuolen on suojattava perunoita valolta.
Kaloripommiko?
Ei ole, jos verrataan pastaan, riisiin, papuihin ja leipään. 100 grammassa pastaa on 390 kaloria, 100 grammassa riisiä 368, valkoisissa pavuissa 341 ja valkoisessa leivässä 241 kaloria. Perunoissa sen sijaan on vain 87 kaloria 100 grammassa.

Näin tiedät, että appelsiini on hyvälaatuinen

Katso kalenteriin. Appelsiinit ovat parhaimmillaan talvikuukausina. Todella runsaasti C-vitamiinia ja 13 muuta vitamiinia sisältävien appelsiinien pelkkä väri ja tuoksu kannattavat meitä pitkien, kylmien päivien läpi. Jos et jaksa odottaa niin kauan, valitse ruskeapilkullisia appelsiineja – pilkut ovat merkki laadusta. Jos pidät makeista appelsiineista, jotka eivät sisällä juuri ollenkaan happoa, tarkista niiden napa. Mitä suurempi napa, sitä makeampi appelsiini (emme ole tutkineet, pitääkö tämä paikkansa myös ihmisillä ...).
Statussymboli
Appelsiini ei tullut kuuluisaksi makunsa vaan ulkonäkönsä vuoksi. Noin 500 vuotta sitten eurooppalaisten kuninkaiden ja aatelisten keskuudessa oli suurinta muotia pitää appelsiinilehtoa täynnä appelsiineja, joita he harvoin söivät (samalla tavoin he käyttivät peruukkia, vaikka eivät olleet kaljuja).

Näin varmistat, että taskuravun liha on hyvää ja mehukasta

Nosta ja käännä. Eläviä taskurapuja käsiteltäessä on kaksi keinoa tarkistaa niiden laatu. Nosta: on tärkeää, että taskurapu tuntuu painavalta (3-5 kiloa), sillä muutoin se on hyvin todennäköisesti pyydystetty useita päiviä sitten. Taskuravut eivät pysty käyttämään ravintoa tultuaan pyydystetyiksi, minkä vuoksi ne alkavat käyttää omia varastojaan eli omaa maukasta lihaansa. Käännä: naarasrapujen liha on mehukkaampaa kuin koiraiden, joten valitse naaraita. Mutta mistä sukupuolen voi päätellä? Käännä rapu selälleen ja tarkista pyrstö. Naaraan pyrstö on leveä ja pyöreä, koiraan kapea ja kolmiomainen.
Piknikille?
Taskuravunlihaa voidaan käyttää hyvin moniin herkullisiin ruokalajeihin. Syö kevyesti keitettyä lihaa sitruunan kera “au naturel” tai tee lihasta, majoneesista ja yrteistä herkullinen täyte voileiville, kun lähdet rannalle tai piknikille.

Näin valitset parhaat raaka-aineet

Kasvikset

Kurkku Kiiltävä ja tummanvihreä kuori. Kalpeata, pehmeätä ja laikukasta kurkkua ei kannata ostaa.
Artisokka Pulleat ovat lihaisimpia ja maukkaimpia. Artisokan pitäisi olla tuore ja vihreä ympäri vuoden. Ei tummanruskea eikä mustakärkinen.
Munakoiso Pitäisi tuntua painavalta tai muussa tapauksessa se on liian vanha. Tärkeää, että varsi on tuore ja vihreä.
Avokado Kuori voi olla ruskea tai vihreä, sileä tai ryppyinen. Se ei kerro mitään avokadon laadusta.
Kukkakaali Tarkista, että lehdet ovat tuoreita. Kerän pitäisi olla valkoinen tai norsunluunvärinen.
Parsakaali Terveennäköinen ja ruohonvihreä. Ikävä parsakaalin kukinto on kuin ikävä päivällisvieras, ei kutsumisen arvoinen.
Fenkoli Valitse yksilöitä, joiden väri vaihtelee vihreän eri sävyissä, ei ruskeita laikkuja.
Porkkanat Voimakkaan oranssinväriset ovat laadultaan parhaita. Valitse mieluummin useampia pieniä kuin muutama iso.
Paprika Mitä isompi hedelmä, sitä miedompi maku. Punaiset paprikat ovat makeimpia. Jos paprika on aivan tuore, siinä ei saa olla halkeamia, repeämiä tai laikkuja. Pinnan pitäisi olla kiiltävä ja sileä.
Salaatti Pitäisi olla terveennäköistä. Päällimmäiset lehdet voivat olla hieman velttoja, mutta sen ei pidä antaa säikäyttää. Sisältä kerä on yleensä kiinteä ja rapea.

Hedelmät

Sitruunat Pyöreät sitruunat ovat mehukkaampia kuin pitkulaiset. Mitä keltaisempi sitruuna on, sitä enemmän se sisältää C-vitamiinia. Vihreitä tulee välttää tai heittää ne pois. Niitä on lisätty vain kypsyttämistarkoituksessa.
Viikunat Tuoreiden viikunoiden pitäisi ”hikoilla” pieniä mehupisaroita, jotka saavat kuoren välkkymään.
Greippi Ohutkuoriset ovat mehukkaimpia.
Kiivi Kypsän kiivin pitäisi antaa hieman periksi, jos sitä painaa varovasti kannan kohdalta. Jos hedelmä on liian pehmeä, se on todennäköisesti jo käymistilassa.

Liha

Ankka Valitse mieluiten naarasankka, sillä sen liha on mehukkaampaa. Rasvan pitäisi olla mieluummin valkoista kuin keltaista.
Naudanliha Pitäisi olla punaista. Ei saa olla ruskehtavaa.
Kana Unohda lihakauppias, unohda valintamyymälä, jätä torille meno. Aja sen sijaan maatilalle, jossa kanat saavat elää vapaina. Ne ovat maukkaimpia.

Kala

Kala, yleistä Kalassa pitäisi olla miellyttävän raikas meren tai levän tuoksu. Kalan silmien pitäisi olla kirkkaat ja nahan, jossa suomut ovat vielä kiinni, kiiltää. Kalanlihan pitäisi olla kiinteää ja ponnahtaa takaisin, kun sitä painetaan sormilla. Tarkista, että kidukset ovat punaiset eivätkä vaaleat ja limaiset.
Sinisimpukat Valmista elävinä. Voit todeta helposti, että simpukat ovat eläviä, asettamalla ne keittiönpöydälle, jossa ne avautuvat. Voit kopauttaa niitä kevyestä pesualtaan reunaan, jos haluat olla aivan varma. Jos ne sulkeutuvat heti, ne ovat aivan varmasti elossa.
Punakampela Jos olet epävarma punakampelan tuoreudesta, voit paistaa sitä. Tuore punakampela vetäytyy kokoon paistinpannulla.
Savustettu lohi Pitäisi olla tasavärinen ja leikkaamatta, jotta tummanruskea nahka ei pääse kosketukseen lihan kanssa, sillä se saa sen maistumaan saippualta.
Silli Hopeanhohtoinen nahka. Sillin maha saa olla pehmeä, muttei huokoinen. Vältä pitkiä ja laihoja sillejä.
Turska Turskaa kannattaa ostaa kylmien kuukausien aikana. Turskan lihasta tulee löysää lämpiminä jaksoina, jolloin se syö paljon enemmän kuin talvella ja kutuaikaan keväällä.

Näin paljon tarvitset

Ostosopas per henkilö

Liha

200-300 g Paloitellut lihat (paisti ym.)
125-175 g Luuttomat lihat (luuton ja rasvaton liha)
75-100 g Keittolihat
150-200 g Jauheliha ja jauhelihamakkarat
75-100 g Aamiaislihat (lämmin ruoka)

Siipikarja ja riista

600-800 g Ankka
350-400 g Kana
350-400 g Kalkkuna
500 g Villiankka
300-350 g Jänis

Kala

200-300 g Lohi, perattu
50-75 g Lohi, savustettu
150-200 g Punakampelafile
50-75 g Silli, mausteliemessä
250-300 g Ankerias, perattu

Äyriäiset

4-5 pcs Taskuravun sakset
10-12 pcs Simpukat
75 g Katkaravut katkarapuvoileipään, kuoritut
150-200 g Katkaravut katkarapuvoileipään, kuorimattomat
6-12 pcs Osterit

Perunat / Riisi / Pasta

150-250 g Perunat, kuorineen
200-300 g Perunat, kuorineen, perunasoseeseen ym.
125-150 g Pasta, tuore
75-100 g Pasta, kuiva
½ - 1 ½ dl Irtoriisi
Vieraile sivustollamme
YouTube
Jaa muiden kanssa
Facebook
Twitter
Pysy ajan tasalla
RSS